Uneori avem nevoie de un plânset bun. Din fericire, nu există lipsă de literatură care să inducă suspine și care să vă inunde canalele lacrimale. Mai jos, am adunat 10 dintre cărțile despre care cititorii spun frecvent în recenziile lor că i-au făcut să plângă.

De la poveștile furtunoase din timpul celui de-al doilea război mondial până la cazurile devastatoare despre pacienți bolnavi de cancer și la romantism dulce-amărui, aceste cărți triste sunt favorite printre cititori.

Răsfoiți cărțile din lista de mai jos, dar nu înainte de a cumpăra o cutie de șervețele!

1. Privighetoarea, de Kristin Hannah

Coperta Privighetoarea, de Kristin Hannah - DECĂRȚI.ROFranța, 1939. În liniștitul orășel Carriveau, Vianne Mauriac își ia rămas-bun de la soțul ei, Antoine, întrucât acesta pleacă pe front.

Ea nu crede că naziștii vor invada Franța… și totuși, soldații își fac apariția, mărșăluind în număr mare, în convoaie de camioane și tancuri, în avioane care înnegresc văzduhul și bombardează ținuturile locuite de oameni nevinovați.

Când un căpitan neamț își stabilește cartierul general în casa lui Vianne, ea și fiica sa au două opțiuni: fie să locuiască sub același acoperiș cu dușmanul, fie să piardă totul.

Fără hrană și bani, deznădăjduită în timp ce pericolul pândește după fiecare colț, tot mai amenințător, Vianne e silită să facă alegeri imposibil de îndurat pentru a-și ține familia în viață.

Sora sa, Isabelle, este o puștoaică rebelă de optsprezece ani, aflată în căutarea unui țel în viață cu toată pasiunea necugetată specifică tinereții.

Pe când mii de parizieni se retrag din capitală, trecând prin ororile războiului, ea îl întâlnește pe Gaëtan, un partizan care crede că Franța poate lupta cu naziștii, și se îndrăgostește nebunește de el.

Dar când el o trădează, Isabelle se alătură Rezistenței fără a se uita în urmă, și, riscându-și viața zilnic, o salvează pe a altora.

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Răscumpărată prin iubire, de Francine Rivers

Coperta Răscumpărată prin iubire, de Francine Rivers - DECĂRȚI.ROCalifornia. Tara aurului. Anul 1850. O vreme in care barbatii isi vand sufletul pentru un saculet de aur, iar femeile isi vand trupul pentru un loc unde sa-si plece capul.

Angel nu se asteapta din partea barbatilor la nimic altceva decat la tradare.

Ajunsa orfana, a fost vanduta unui proxenet si impinsa de mic copil in mrejele prostitutiei. Supravietuieste tinand aprinsa flacara urii. Atunci il intalneste pe Michael Hosea.

Un barbat integru si afectuos, Michael Hosea se casatoreste cu Angel si o invata alfabetul dragostei adevarate. El incearca sa preschimbe amaraciunea din inima fetei, in ciuda rezistentei pe care ea o opune, topind inima ei de gheata.

Numai ca dragostea nesperata a lui Michael ii creeaza un sentiment de nevrednicie si teama. Si Angel fuge.

Departe de dragostea sotului ei, ingrozita de adevarul pe care nu-l mai poate nega, vindecarea ei deplina vine de la Cel care o iubeste mai mult chiar decat Michael Hosea … Unul care nu o va lasa sa plece.

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Toată lumina pe care nu o putem vedea, de Anthony Doerr

Coperta Toată lumina pe care nu o putem vedea, de Anthony Doerr - DECĂRȚI.ROCu o structură labirintică pusă în pagină magistral, romanul multipremiatului scriitor american Anthony Doerr urmează vieţile a două personaje, Marie-Laure, o tânără franţuzoaică lipsită de vedere, şi Werner, un orfan de origine germană, care ajung să se întâlnească în timp ce amândoi încearcă să depăşească suferinţa fizică şi psihică îndurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Marie-Laure se va refugia, dintr-un Paris devenit de nerecunoscut din pricina haosului care a cuprins întreaga Europă, în Saint-Malo, unde locuieşte unchiul ei care suferă de agorafobie. Werner, orfan pasionat de tehnică, şi în special de transmisiunile radio, va ajunge cu armata germană în Franţa şi, în cele din urmă, la Saint-Malo.

Deşi întâlnirea dintre cei doi nu va dura mai mult de o zi, ea va fi hotărâtoare pentru destinele personajelor, afectând inclusiv vieţile generaţiilor viitoare.

Povestea lor e însă şi a unui misterios diamant, în căutarea căruia se află ofiţerii germani şi despre care se spune că îi va oferi posesorului viaţă veşnică, dar niciodată fericire.

Dincolo de farmecul rar al naraţiunii, cititorul va regăsi un mesaj legat de importanţa solidarităţii şi a iubirii aproapelui.

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Culoarea purpurie, de Alice Walker, Iulia Gorzo

Coperta Culoarea purpurie, de Alice Walker, Iulia Gorzo - DECĂRȚI.ROCelie îi scrie scrisori lui Dumnezeu.

Începe la paisprezece ani, când e o adolescentă afro-americană care trăiește în Sudul ostil al începutului de secol XX, până când – trei decenii mai târziu – își găsește în sfârșit locul pe Pământ, după o viață plină de abuzuri și de suferință.

Culoarea purpurie este un Bildungsroman memorabil, dar şi cronica unei familii legate de relaţii complicate, de femei puternice, de ură şi dragoste.

Mai mult decât unul dintre cele mai importante romane americane, mai mult decât un clasic al literaturii feministe şi o lectură esenţială a literaturii LGBT, cartea lui Alice Walker este, în primul rând, o poveste despre „sarea pământului”: despre oameni cu bune şi rele, despre raportul dintre ei și tot ce-i înconjoară şi despre orbecăiala lor prin această lume.

Elefant » Libris » Cartepedia »

5. Fetița din trenul orfanilor, de Christina Baker Kline

Coperta Fetița din trenul orfanilor, de Christina Baker Kline - DECĂRȚI.RODupă ce și-a pierdut tatăl într-un accident de mașină, Molly s-a înstrăinat de mama ei, a locuit cu mai multe familii adoptive și este nefericită.

Acum trebuie s-o ajute pe bătrâna Vivian să-și facă ordine în podul casei, ca pedeapsă pentru furtul unei cărți de la bibliotecă.

În timp ce sortează lucruri vechi, Vivian îi povestește lui Molly despre viața ei. Cum a ajuns din Irlanda în Statele Unite cu un vapor, în căutarea unei vieți mai bune.

Cum a rămas a nimănui și a ajuns să traverseze America în trenul orfanilor, dorindu-și o familie adoptivă. Și cum a reușit să treacă peste toate obstacolele cu speranță, credință și tenacitate.

Cu ajutorul noii sale prietene, Molly va învăța ce înseamnă iertarea și speranța și își va găsi în sfârșit un cămin.

Elefant » Libris » Cartepedia »

6. Scrisori din insula Guernsey, de Mary Ann Shaffer, Annie Barrows

Coperta Scrisori din insula Guernsey, de Mary Ann Shaffer, Annie BarrowsUn dar pentru cititorii pasionați, o întoarcere nostalgică în lumea îndrăgită a lui Shakespeare, a lui Jane Austen sau a surorilor Brontë.

În ianuarie 1946, într-o Londra care abia iese din umbră celui de-Al Doilea Război Mondial, Juliet Ashton caută un subiect pentru nouă ei carte. Cine s-ar fi gândit că îl va găsi în scrisoarea unui bărbat necunoscut, de pe insulă Guernsey? Cei doi încep un fascinant schimb de scrisori despre lumea excentrică în care trăiește bărbatul misterios.

Pentru a scăpa de tragedia ocupației germane, bărbatul și prietenii lui inventează un club de lectură cu cei mai neobișnuiți membri, de la crescători de porci și fermieri la frenologi, toți mari iubitori de literatură. Și toți îi trimit lui Juliet poveștile lor de zi cu zi.

Plin de mult umor și căldură, românul reprezintă o odă adusă cuvântului scris și felului în care el apropie oamenii.

Elefant » Cărturești » Cartepedia »

7. O viață de rezervă, de Jodi Picoult

Coperta O viață de rezervă, de Jodi Picoult - DECĂRȚI.ROAnna este sănătoasă, însă trăieşte viaţa unui om bolnav.

Până la vârsta de 13 ani, a suferit numeroase operaţii, transfuzii şi injecţii astfel încât sora ei, Kate, să poată lupta cu leucemia care îi măcina corpul încă din copilărie.

Anna a fost concepută ca o donatoare de măduvă compatibilă pentru Kate, o viaţă şi un rol pe care nu le-a contestat niciodată… Până acum.

Romanul examinează semnificaţia ideii de a fi un bun părinte, o soră bună, un om bun.

Este corect din punct de vedere moral să faci orice pentru a salva viaţa unui copil, chiar dacă asta înseamnă să calci în picioare viaţa altuia? Ar trebui să urmezi îndemnurile propriei inimi sau să-i laşi pe alţii să-ţi conducă viaţa?

Ca de obicei, şi în „O viaţă de rezervă”, Jodi Picoult abordează un subiect dureros de real cu graţie, înţelepciune şi sensibilitate.

Elefant » Libris » Cartepedia »

8. Aleea cu licurici, de Kristin Hannah

Coperta Aleea cu licurici, de Kristin Hannah - DECĂRȚI.ROÎn vara agitată a anului 1974, Kate Mularkey pare că s-a împăcat cu faptul că viața nu are să-i ofere nimic special. Dar, spre uimirea sa, „cea mai grozavă fată din lume” se mută pe strada ei și vrea să-i fie prietenă.

Tully Hart pare să aibă totul: frumusețe, inteligență, ambiție. La prima vedere, cele două fete sunt cât se poate de diferite: Kate, condamnată să fie veșnic o ființă obișnuită, cu o familie iubitoare care o umilește în permanență.

Tully, plină de strălucire și mister, dar cu un secret care o distruge. Ele fac un pact pentru a fi cele mai bune prietene pe vecie, iar până la sfârșitul verii devin de nedespărțit.

Timp de treizeci de ani, Tully și Kate se sprijină una pe alta, trecând printr-o mulțime de evenimente și stări care le pun la încercare prietenia: gelozie, furie, durere, resentimente. Și cred că au supraviețuit tuturor încercărilor vieții până când un singur act de trădare le va despărți… și le va supune curajul și prietenia la testul final.

Scris de autoarea bestsellerului Privighetoarea, Aleea cu licurici este un roman impresionant despre promisiuni, secrete și trădări, despre dragoste, pierdere și magia prieteniei…

O epopee remarcabilă a prieteniei dintre două fete nedespărțite, care trec împreună printr-o mulțime de peripeții şi de evenimente tragice… o poveste în care fanii vor recunoaște stilul inconfundabil al lui Kristin Hannah.

—The Seattle Times

Elefant » Libris » Cartepedia »

9. Baraca, de William Paul Young

Coperta Baraca, de William Paul Young - DECĂRȚI.ROÎntr-o vacanță cu familia, fiica cea mai mică a lui Mackenzie Allen Philips, Missy, este răpită. În pădurile din Oregon, într-o baracă abandonată, se descoperă indicii că fetița ar fi fost omorâtă cu sălbăticie.

Patru ani mai târziu, aflat sub povara Marii Tristeți, Mack primește un biletel suspect, aparent din partea lui Dumnezeu, prin care este invitat la baracă pentru un weekend.

Fără să fie sigur că e bine ce face, într-o după-amiază de iarnă sosește la baracă, locul celor mai iîntunecate coșmaruri ale sale. Ceea ce va găsi aici îi va schimba viața pentru totdeauna

Editura Gramma »

10. Viaţa secretă a albinelor, de Sue Monk Kidd

Coperta Viaţa secretă a albinelor, de Sue Monk Kidd - DECĂRȚI.ROLily Owens are paisprezece ani și o singură prietenă de când mama ei nu mai e: o servitoare de culoare doldora de idei trăsnite, Rosaleen.

Să fii afro-american în Carolina de Sud a anilor 1960 nu-i deloc ușor, așa că, în ziua în care Rosaleen nu mai poate răbda și îi insultî pe câtiva rasiști înverșunați din tinut, Lily se hotărăște: au să fugă amândouă în orășelul Tiburon, unde s-ar putea sa existe ceva care sa lamureasca disparitia misterioasa a mamei.

Găsesc adăpost în casa unui trio excentric: trei surori afro-americane care cresc albine și se închină la Madona Neagră. De acum, călătoria lui Lily poate să înceapă.

Capitolele dansează pe marginea realismului magic și amestecă fabulosul cu realitatea, dând naștere unei călătorii minunate.

— Richmond Times Dispatch

Elefant » Libris » Cărturești »