Cauți cele mai bune cărți noi de ficțiune de citit apărute în mai 2019?

În fiecare lună, echipa DECĂRȚI.RO face un top cu cele mai bune cărți disponibile pe rafturile librăriilor online și din țară.

Ar trebui să citești cât mai multe dintre ele pentru că dacă nu sunt deja, vor ajunge bestsellere.

1. La cinci pași de tine, de Rachael Lippincott, Mikki Daughtry

Coperta La cinci pași de tine, de Rachael Lippincott, Mikki Daughtry - DECĂRȚI.ROStella Grant simte nevoia să-și planifice viața pas cu pas – poate pentru că plămânii ei bolnavi, pe care nu-i poate controla, i-o guvernează oricum, trimițând-o periodic în spital, încă din copilărie.

În momentul de față, Stella trebuie să-și planifice foarte bine viața pentru a nu pierde locul pe lista beneficiarilor unui transplant de plămâni, care-i va asigura cinci ani de existență fără probleme.

Pentru asta e obligată să stea în permanență la șase pași de oricine i-ar putea transmite o infecție pulmonară. Șase pași.

Fără excepții. Will Newman este exact persoana de care Stella trebuie să se ferească.

Lui Will nu-i pasă de reguli, de tratamente, nu-și respectă orarul de medicație și abia așteaptă să împlinească optsprezece ani ca să-și decidă singur soarta.

Vrea să plece să vadă lumea – nu doar spitalele ei.

Mai mult, Will o poate infecta pe Stella cu o bacterie mortală. Și totuși, dintr-odată, cei șase pași dintre ei nu mai par un spațiu de siguranță, ci o pedeapsă.

Oare n-ar putea să fure măcar o mică parte din această distanță, în schimbul a tot ceea ce plămânii lor defecți le-au furat din viață?

Cât de periculoși ar putea fi numai cinci pași între ei, dacă asta îi ajută să câștige sufletește?

Elefant » Libris » Cartepedia »

2. Cinci motive să o iei de la capăt, de K.A.Tuker

Cinci motive să o iei de la capăt, de K.A.TukerReese MacKay este o tânără nonconformistă care a făcut multe greșeli până la douăzeci de ani.

După ce căsnicia ei de scurtă durată se încheie dezastruos, se hotărăște să facă o schimbare majoră: se mută la Miami și este gata să-și lase în urmă existența presărată cu fapte nesăbuite.

Totul pare să meargă bine — cu excepția unei aventuri stânjenitoare de-o noapte, în Cancún, cu un tip trăsnet.

Lui Ben soarta i-a surâs din plin: este charismatic, chipeș, râvnit de femei și înconjurat de mulți prieteni.

După ce s-a împărțit între studiile de Drept și munca de bodyguard la un club de noapte, acum vrea să se liniștească și să înceapă o carieră de avocat.

Însă în prima zi la noua slujbă dă nas în nas cu fata pe care a întâlnit-o în Cancún.

Dacă Ben ar avea puțină minte, s-a ține departe de Reese, pentru că e fiica vitregă a șefului său, iar acesta i-a spus foarte clar că legăturile amoroase la birou sunt un motiv de concediere.

În plus, se zvonește că Reese are o personalitate dificilă. Însă asta nu îl descurajează pe Ben, fiindcă adoră provocările.

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Istoria albinelor, de Maja Lunde

Coperta Istoria albinelor, de Maja Lunde - DECĂRȚI.RONeliniștitoare, revelatoare, emoționantă și scrisă cu o măiestrie aparte, Istoria albinelor unește în mod surprinzător trei voci distincte din trei epoci diferite într-un roman provocator despre supraviețuirea speciei umane.

Relațiile cele mai puternice și în mod paradoxal cele mai fragile, cele dintre părinți și copii, sunt puse în echilibru cu aceea asupra căreia rareori reflectăm – relația dintre om și natură.

Istoria albinelor va stârni interesul unui număr foarte mare de cititori. Lunde a scris un roman pe care mulți îl vor citi dintr-o suflare, după care se vor așeza și vor medita: asupra vieții, a lumii și a viitorului. O reușită totală.

— Annette Orre

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Primul meu bal, de Jonah Lisa Dyer, Stephen Dyer

Primul meu bal, de Jonah Lisa Dyer, Stephen DyerMegan știe ce înseamnă s[ joci dur. Dar asta a fost înainte de a încerca să devină o „lady”.

Megan este vedeta echipei de fotbal, unde își petrece o mare parte a timpului. Când cocheta ei mamă o înscrie – fără știrea ei – pe lista fetelor care urmează sa-și facă în mod oficial intrarea în înalta societate texană, atunci apar și problemele pentru Megan.

Faptul ca e băiețoasă și necizelata o face să intre repede în bucluc, așa că i se pune la dispoziție o lună pentru a dovedi că e capabilă să devină o adevărată „lady”.

Altfel, își va face familia de râs. Nevoită să treacă de la crampoane la tocuri, Megan se pregătește pentru a participa la numeroase petreceri extravagante, care vor culmina cu balul Clubului Bluebonnet.

Când fermecătorul Hank Waterhouse îi sucește mințile, ea începe să creadă că nu e chiar așa de rău să-și facă intrarea în înalta societate.

Partea proasta e că trebuie să rivalizeze cu o blondă prefăcută și cu iubitul miliardar al acesteia. Distracția abia începe…

O variantă amuzantă și modernă a romanului Mândrie și prejudecată.

— Jojo Moyes

Elefant » Librărie.net » Cartepedia »

5. Cărăbușii, de Jo Nesbo

Coperta Cărăbușii, de Jo Nesbo - DECĂRȚI.ROAmbasadorul Norvegiei în Thailanda este găsit asasinat într-un bordel din Bangkok.

Era în relații apropiate cu prim-ministrul norvegian și, pentru a evita un scandal, politicienii de la Oslo hotărăsc să trimită la fața locului pe cineva care să investigheze cazul cu cea mai mare discreție.

Omul ales este Harry Hole, polițistul alcoolic și dependent de vitamina B12, care primește instrucțiuni clare: să încerce să păstreze intactă reputația prim-ministrului și a Ministerului de Externe.

Odată ajuns în capitala sufocantă a Thailandei, Harry descoperă că asasinarea ambasadorului este un caz mult mai complicat decât părea la prima vedere.

Scufundat în zgomotul și trafi cul frenetic al orașului, Harry afl ă că în asasinat a fost implicată probabil și mafi a opiului, iar unul dintre localnicii care îi vin în ajutor dispare misterios.

Harry se încăpățânează să elucideze un caz pe care, de fapt, nimeni nu-l vrea rezolvat. Dar în cine poate avea încredere?

Nesbø explorează cele mai întunecate cotloane ale minții omenești, iar identitatea criminalilor din romanele lui îi ia prin surprindere până și pe cei mai avizi cititori de thrillere. Scrisul lui este pur și simplu adictiv.

— Vanity Fair

Elefant » Libris » Cartepedia »

6. Alb letal, de Robert Galbraith

Coperta Alb letal, de Robert Galbraith - DECĂRȚI.ROCând Billy, un tânăr dezechilibrat emoțional, intră în biroul detectivului particular Cormoran Strike ca să-i ceară ajutorul pentru anchetarea unei crime la care crede că a asistat în copilărie, Strike e profund tulburat.

Chiar dacă Billy are probleme psihice evidente și nu-și poate aminti prea multe detalii concrete, el și povestea lui au ceva sincer. Dar înainte ca Strike să-l poată întreba mai multe, Billy intră în panică și fuge.

Încercând să elucideze povestea lui Billy, Strike și Robin Ellacott – cândva asistenta lui, acum parteneră a agenției – pornesc pe un drum întortocheat, care îi duce de pe străduțele Londrei într-un birou discret din Parlament și la un conac somptuos, dar sumbru, din adâncul zonei rurale.

De-a lungul acestei anchete labirintice, viața lui Strike e departe de a fi una simplă: celebritatea câștigată ca detectiv particular înseamnă totodată că nu mai poate acționa nestingherit, în culise, așa cum o făcuse cândva.

În plus, relația cu fosta lui asistentă e mai încordată ca oricând – Robin e acum neprețuită pentru afacerea lui Strike, dar relația lor personală e mult, mult mai spinoasă…

Te fascinează intriga și îți place să fii în compania personajelor, admiri vocea, intuiția și ingeniozitatea autorului și savurezi ocazia de a te relaxa cu o carte fără să te simți grăbit, derutat sau păcălit.

— The New York Times

Elefant » Libris » Editura Trei »

7. Pelerinul vrăjit, de Nikolai Leskov

Coperta Pelerinul vrăjit, de Nikolai Leskov - DECĂRȚI.ROUn roman picaresc de mici dimensiuni, dar plin de forță, uimitor, deconcertant, de o bogăție inepuizabilă a poveștii, de la un clasic al literaturii ruse mai puțin cunoscut, nedreptățit, poate, de contemporaneitatea cu marile nume ale secolului al XIX-lea.

Ivan Severianîci Fliaghin, fiul unui iobag din gubernia Oriol, află într-un vis prevestitor că i-a fost „promis lui Dumnezeu” de către mama sa, care a murit la nașterea lui, și că, dacă nu se călugărește, „va pieri de multe ori și n-o să piară niciodată până va veni pieirea sa adevărată”.

La început, refuză să plece la mânăstire, și astfel începe o viață lungă plină de pere­grinări, de aventuri dintre cele mai incredibile și de întâmplări cumplite.

Și într-o zi, aflat pe un vas pe lacul Ladoga, îndemnat de tovarășii de călătorie, începe să-și depene povestea.

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Ceva în apă, de Catherine Steadman

Coperta Ceva în apă, de Catherine Steadman - DECĂRȚI.ROErin este o realizatoare de filme documentare pe cale să dea lovitura. Mark este un investitor bancar arătos, cu planuri mari.

Cei doi pleacă în luna de miere pe insula tropicală Bora Bora, unde se bucură de soare, de plajă și unul de celălalt. Dar când fac scuba diving în marea cristalină, găsesc ceva în apă…

Deodată, cuplul are de luat o hotărâre periculoasă: să spună adevărul sau să păstreze secretul. Până la urmă, doar ei știu, deci ce rău ar face? Decizia lor declanșează, însă, evenimente devastatoare.

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Răzvrătiții, de Cristina Nemerovschi

Coperta Răzvrătiții, de Cristina Nemerovschi - DECĂRȚI.ROTot ce ai nevoie ca să detești viața e să ajungi să o înțelegi. Să pătrunzi în adevărul ei absolut, acela că ea, în esență, nu duce nicăieri.

Că suntem aici printr-un accident, și că oricât ne-am chinui să dăm un sens existențelor noastre, acel sens nu ar fi decât o forțare nefirească, o găselniță, o consolare.

Că noi, oamenii, în sine suntem niște accidente. Că suntem dotați să înțelegem prea mult.

Să aflăm că murim și să ne chinuie spaima asta în fiecare minut al vieții. Toată așteptarea nimicului care va să vină.

Că suntem o ironie sadică a naturii. Că ar fi fost mai bine pentru toată lumea ca omul să nu existe niciodată.

Că nu facem decât să tulburăm echilibrul celorlalte specii – ne pendulăm pe aici fără niciun sens, sângerăm pe interior și așteptăm, cuminți, să nu mai fim.

Peste tot, oamenilor le trecea prin cap să se sinucidă. Sau, cine știe, eram noi ăștia o specie aparte, răzvrătiți împotriva vieții, tocmai pentru că o iubeam, tocmai pentru că ne păsa.

Tocmai pentru că ne doream să fie mai mult decât atât. Să fie reală tot timpul, să nu ne mai amăgească. Să merite.

Elefant » Libris » Cărturești »

10. Autonom, de Annalee Newitz

Coperta Autonom, de Annalee Newitz - DECĂRȚI.RO
Citește recenzie »

Pământul, 2144. Cetățenia a fost înlocuită de franciză, iar oamenii lucrează alături de roboti avansați, care încep să dea semne de emancipare.

Judith Chen „Jack” este pirat și, din propriul submarin, le distribuie medicamente săracilor. Dar cel mai recent, Zacuity, provoacă victime, iar Jack trebuie să descopere repede antidotul.

Pe urmele ei pornește o pereche neașteptată: Eliasz, un agent militar angajat de cea mai mare companie farmaceutica, și partenerul său robot, Paladin. În goana după informații, cei doi se apropie mai mult decât credeau ca e posibil.

Însă cel mai important e să oprească epidemia bizară care distruge vieți și aproape îneacă New Yorkul.

Cartea aceasta este pentru biotehnologie și inteligență artificială ce a fost Neuromantul pentru internet.

— Neal Stephenson

Elefant » Libris » Cărturești »