Cauți cele mai bune cărți noi de citit de ficțiune apărute în iunie 2019?

În fiecare lună, echipa DECĂRȚI.RO face un top cu cele mai bune cărți disponibile pe rafturile librăriilor online și din țară.

Ar trebui să citești cât mai multe dintre ele pentru că dacă nu sunt deja, vor ajunge bestsellere.

1. Înfruntarea umbrelor, de Sebastien de Castell

Coperta Înfruntarea umbrelor, de Sebastien de Castell - DECĂRȚI.ROAu trecut câteva luni de când Kellen și-a părăsit confrații. Kellen,care a împlinit șaisprezece ani, este acum un fugar, supraviețuind în ținutul Seven Sands pe cont propriu.

Îi este dor de casă, îi este dor de familia lui și, mai mult decât orice, îi este dor de Nehenia, fata pecare a lăsat-o în urmă.

Apoi o cunoaște pe Seneria, o fată legată la ochi, care nu este însă oarbă și care are un secret pe care Kellen îl înțelege foarte bine. Kellen și Ferius se hotărăsc să o ajute, dar miza este mai mare decât își dau ei seama.

O epidemie de Întunecați serăspândește în ținut, iar Kellen bănuiește că în spatele ei s-ar aflachiar confrații săi.

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Moștenirea spionilor, de John le Carre

Coperta Moștenirea spionilor, de John le Carre - DECĂRȚI.RO

Pentru cei familiarizați cu personajele lui le Carré, Peter Guillam, un coleg hotărât și ucenical lui George Smiley de la Serviciul Secret Britanic, altfel cunoscut sub numele de Circus, își trăiește bătrânețea în gospodăria de familie de pe coasta sudică a Bretaniei, când o scrisoare de la vechiul său serviciu îl cheamă la Londra.

Motivul? Operațiunile secrete care au fost odată desfășurate în Londra și au implicat personaje precum Alec Leamas, Jim Prideaux, George Smiley și Peter Guillam trebuie să fie examinate de o generație fără amintirea Războiului Rece și fără răbdare față de justificările sale.

John le Carré a împletit trecutul cu prezentul, astfel încât fiecare să-și poată spune propria poveste intensă în mod ingenios și palpitant.

Într-o poveste care rezonează de tensiune, umor și ambivalență morală, le Carré și naratorul său, Peter Guillam, prezintă cititorului o moștenire de personaje de neuitat vechi și noi.

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Regele furtunii, de Brendan Duffy

Coperta Regele furtunii, de Brendan Duffy - DECĂRȚI.RODupă o tinerețe tumultuoasă, marcată de faptul că a supraviețuit în mod inexplicabil tragediei care i-a distrus familia, Nate a părăsit Graystone Lake, orașul său de baștină, fără a se mai uita înapoi.

Paisprezece ani mai târziu, a devenit un chirurg respectat în New York, soț devotat și tată iubitor. Dar când un cadavru este descoperit în pădurile din jurul Graystone Lake, această veste macabră îl aduce înapoi acasă.

În mijlocul unei atmosfere pline de secrete și de suspiciuni, de resentimente și de vinovăție, Nate se reîntâlnește cu prieteni înstrăinați, vechi dușmani și străini care par să știe totul despre el.

Pe când un uragan masiv se apropie, aerul devine electric, norii se întunecă, iar violența escaladează, trezind la viață trecutul lui Nate.

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Prăbusirea imperiului, de John Scalzi

Coperta Prăbusirea imperiului, de John Scalzi - DECĂRȚI.ROÎn universul nostru, călătoria cu viteza luminii nu a fost posibilă până la descoperirea Fluxului. Un câmp extradimensional la care avem acces în anumite momente și care ne poate transporta la distanțe teribil de mari.

Oamenii călătoresc tot mai departe, ajungând să uite de primul lor cămin și să creeze un nou imperiu în care toate avanposturile sunt dependente unele de celelalte.

Războaiele nu sunt posibile, iar imperiul controlează totul printr-un sistem foarte strict în care se îmbină monopolurile cu dependența de resurse.

Însă, deși Fluxul este etern, el nu e și stabil. Așa cum un râu își modifică uneori cursul, și Fluxul își schimbă mișcarea, lăsând unele lumi pământene fără posibilitatea de a mai călători vreodată cu viteza luminii.

Un om de știință, un căpitan de navă și Împăratul trebuie să găsească o soluție înainte ca întregul imperiu să se prăbușească.

Fanii Urzeala Tronurilor sau Dune se vor bucura mult de această aventură plină de brutalitate, politică și știință.

— Booklist

Elefant » Libris » Nemira »

5. Strigă-mă pe numele tău, de André Aciman

Coperta Strigă-mă pe numele tău, de André Aciman - DECĂRȚI.ROÎntr-o zi de vară, tînărul Elio asistă la sosirea unui nou rezident la vila italiană a părinţilor săi de pe ţărmul Mediteranei: Oliver, un universitar american de aproape treizeci de ani.

Oliver este fermecător, rafinat, plin de vitalitate și cucerește pe toată lumea. Între el și Elio, care are șaptesprezece ani și trăiește din plin tulburările vîrstei, se naște o relaţie de prietenie capricioasă, ce pare să aștepte doar un prilej pentru a se transforma în ceva mai profund.

Tensiunea acumulată treptat între cei doi are nevoie doar de momentul potrivit să se elibereze în atmosfera de vacanţă lipsită de griji de pe Riviera italiană.

Strigă-mă pe numele tău este o poveste despre jocurile și focurile pasiunii trăite cu înfiorarea tinereţii.

Relatată din perspectiva tînărului Elio, cu o dozare impecabilă a evoluţiei sentimentelor și cu scene de o frumuseţe la fel de copleșitoare ca aceea a decorului mediteraneean, istoria acestei pasiuni trăite sub semnul efemerităţii cucerește prin sinceritate, vitalitate, prin melancolica privire retrospectivă asupra unei lumi pierdute.

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Casa bântuită, de Shirley Jackson

Coperta Casa bântuită, de Shirley Jackson - DECĂRȚI.ROPatru persoane au sosit la Hill House: doctorul Montague, un savant care caută dovezi solide legate de manifestările supranaturale; Theodora, asistenta sa drăguță și sensibilă; Luke, un aventurier și viitorul moștenitor al Hill House; și Eleanor, o tânără singuratică, fragilă, cu un trecut întunecat.

Dar ceea ce la început pare să fie un experiment nevinovat, o întâlnire misterioasă cu niște fenomene inexplicabile, se dovedește rapid a fi o călătorie în cele mai cumplite coșmaruri ale celor patru și o investigație căreia mulți dintre ei s-ar putea să nu-i supraviețuiască.

Unul din cele două mari romane cu subiect supranatural din ultimii o sută de ani.

— Stephen King

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Orașul fetelor, de Elizabeth Gilbert

Coperta Orașul fetelor, de Elizabeth Gilbert - DECĂRȚI.ROUn roman delicios despre glamour, sex și aventură, despre o tânără care descoperă că pentru a fi om bun nu este neapărat nevoie să fii fată cuminte.

În 1940, Vivian Morris are 19 ani și tocmai a fost dată afară de la Vassar College după o evoluție dezamăgitoare în primul an. Părinții, oameni cu stare, o trimit în Manhattan să locuiască cu mătușa ei, care deține Lily Playhouse – un teatru de varieté în centrul insulei.

Acolo, Vivian face cunoștință cu un întreg univers de personaje neconvenționale și carismatice – animatoare mereu puse pe distracție, un actor sexy, o mare doamnă a actoriei, un Don Juan scenarist, o administratoare strictă.

Când Vivian comite o greșeală care provoacă un scandal profesional, noua ei viață se răstoarnă cu susul în jos, iar consecințele le va înțelege de-abia ani și ani mai târziu.

În cele din urmă însă, toate acestea o vor face să vadă cu alți ochi genul de viață pe care și-l dorește – și genul de libertate de care are nevoie. Mai mult, experiențele tinereții o vor conduce la iubirea vieții ei, o iubire cu totul ieșită din comun.

Pur și simplu unul din cele mai bune romane pe care le-am citit în ultimii ani. […] Un roman-bijuterie, sclipitor.

— Observer

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Clonele, de Rebecca Hanover

Coperta Clonele, de Rebecca Hanover - DECĂRȚI.ROPoți fii original dacă ai fost clonat? Noul an de liceu se anunță agitat.

Toamna aceasta, şase elevi noi se alătură clasei a unsprezecea de la Academia Darkwood, un liceu de elită. Numai că aceştia nu sunt nişte adolescenţi obişnuiţi cu rezultate excepţionale. Sunt clone. Şi învaţă la aceeaşi şcoală împreună cu originalele lor.

Clonele sunt subiectul despre care vorbeşte toată lumea: Cine sunt? De ce sunt cu toţii elevi la Darkwood? Şi cine este nebunul care a încălcat legea ca să le creeze?

Lui Emmaline Chance nu-i pasă absolut deloc. Prietenul ei cel mai bun, Oliver, a murit în vară, iar fata face cu greu faţă fiecărei zile fără el.

Curând, ea se întâlnește față în față cu Levi, una dintre Clone – şi copia exactă a ADN‑ului lui Oliver – ceea ce îi frânge inima.

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Ministerul fericirii supreme, de Arundhati Roy

Coperta Ministerul fericirii supreme, de Arundhati Roy - DECĂRȚI.ROArundhati Roy ne dăruiește, cu același amestec irezistibil de furie și tandrețe, un mozaic al Indiei contemporane, într-o amplă simfonie literară închinată celor care, răniți de lumea dezumanizată, sunt salvați de iubire și speranță.

Ministerul fericirii supreme ne poartă într-o călătorie care se întinde pe mai mulți ani, ieșind din mahalalele înghesuite ale vechiului Delhi, trecând prin noua metropolă înfloritoare și ajungând în Valea Cașmir și pădurile din India Centrală, unde războiul e pace, iar pacea e război și unde, din când în când, se declară „normalitatea”.

Elefant » Libris » Cărturești »

10. Blestemul mării, de Shea Ernshaw

Coperta Blestemul mării, de Shea Ernshaw - DECĂRȚI.ROCu două sute de ani în urmă, trei surori au fost condamnate la moarte pentru vrăjitorie. Cu pietre legate de glezne, fetele au fost aruncate în ocean și lăsate să se înece.

Acum, în fiecare vară, Marguerite, Aurora și Hazel Swan se întorc în oraș și ucid fără milă. An de an, trei băieți își găsesc pieirea în adâncuri, atrași de farmecul răvășitor al misterioaselor surori.

Penny Talbot locuiește împreună cu mama ei pe o insulă din apropiere de Sparrow și are în grijă bătrânul far.

În mod surprinzător, adolescenta cuminte și retrasă știe o mulțime de lucruri despre năpasta care s-a abătut asupra micii așezari în urmă cu două secole și a descoperit chiar și metoda prin care Marguerite, Aurora și Hazel pot fi oprite.

Totul se complică atunci când în orașul blestemat sosește ca din întâmplare Bo Carter, un tânar fermecător, dar plin de secrete, pe care însă nu e gata să le dezvăluie.

Încetul cu încetul, băiatul va cădea în mrejele surorilor Swan, iar Penny va fi silită să facă o alegere cumplită: să se salveze sau să îl salveze pe Bo?

Cititorii se vor cufunda cu plăcere în această carte de atmosferă minunat meșteșugită.

— Kirkus Reviews

Elefant » Libris » Cărturești »