Cauți cele mai bune cărți noi de citit pentru adulți, copii și părinți, apărute in februarie 2019?

În fiecare lună, echipa DECĂRȚI.RO face un top cu cele mai bune cărți noi de ficțiune și non-ficțiune disponibile pe rafturile librăriilor online și din țară.

Ar trebui să citești cât mai multe dintre ele pentru că dacă nu sunt deja, vor ajunge bestsellere.

1. Soniecika. Înmormântare veselă. Minciunile femeilor, de Ludmila Uliţkaia

Coperta Soniecika. Înmormântare veselă. Minciunile femeilor, de Ludmila Uliţkaia - DECĂRȚI.ROÎn aceste trei ficțiuni definitorii pentru stilul sãu, Ludmila Ulițkaia oferã un tablou al vieții ca atare, cu luminile și umbrele ei, cu micile și marile ei comedii și drame cotidiene.

Dar destinele neînsemnate, viețile mãrunte ale eroinelor scriitoarei ruse dezvãluie întotdeauna adevãruri adânci ale existenței.

Între acestea, faptul cã în dragoste, în credințã, ba chiar și în preajma morții, oamenii își pãstreazã întotdeauna acea undã de seninãtate și acea ironie care constituie omenescul însuși.

Ludmila Ulițkaia spune că practică în romanele și povestirile sale o «antropologie aplicată», aflată mereu «la limita dintre Eros și Thanatos». Într-adevăr, eroinele ei sunt îndrăgostite și se află adesea deopotrivă în preajma morții, dar sunt întotdeauna înzestrate cu o imperceptibilă ironie datorită căreia stau neîncetat de veghe în inima incurabilului.

— Julia Kristeva

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Lupta mea. Cartea a șasea: Sfârșit (Lupta mea #6), de Karl Ove Knausgard

Coperta Lupta mea. Cartea a șasea: Sfârșit (Lupta mea #6), de Karl Ove Knausgard - DECĂRȚI.ROLupta mea, autobiografia literară monumentală, intimă şi spectaculoasă care a declanşat o adevărată frenezie mediatică după publicarea sa în Norvegia, a devenit un fenomen internaţional şi s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume, atinge acum punctul culminant.

În Lupta mea, Karl Ove Knausgård îşi examinează cu rigoare viaţa, ambiţiile şi slăbiciunile, incertitudinile şi îndoielile, relaţiile cu prietenii şi fostele iubite, cu soţia şi copiii, cu mama şi tatăl său. Este un opus magnum în care viaţa este descrisă în toate nuanţele sale, de la momentele de mare dramă până la cele mai banale detalii ale existenţei de zi cu zi.

În cea de-a şasea şi ultimă carte, Knausgård reflectează asupra eşecurilor personale prezentate în volumele anterioare; deşi se bucură de o apreciere literară în creştere, se confruntă şi cu repercusiuni adesea distrugătoare. Este o carte despre literatura în sine şi despre relaţia ei cu realitatea, cheia de boltă a unei realizări magnifice.

Proiectul Lupta mea al autorului se încheie cu volumul al şaselea… Este greu să nu fii impresionat de fluenţa şi erudiţia sa, pe măsură ce Knausgård îşi croieşte drum prin istorie, filosofie, literatură şi artele vizuale.

— Financial Times

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Faimoasă și îndrăgostită, de Rebecca Serle

Coperta Faimoasă și îndrăgostită, de Rebecca Serle - DECĂRȚI.ROCe ai sacrifica pentru iubire? Iată întrebarea la care meditează adolescenta Paige Townsen atunci când este distribuită, pe neașteptate, într-o producție hollywoodiană. Din nefericire pentru ea, va trebui să găsească un răspuns, și încă repede.

Imediat ce primește rolul, viața visătoarei și inocentei Paige se schimbă peste noapte.

Locuiește într-un hotel de lux, filmează în Hawaii și se distrează de minune în compania lui Rainer Devon, unul dintre cei mai sexy tineri din lume, care nu știe ce să mai facă pentru a-i intra în grații.

Când însă pe platourile de filmare poposește Jordan Wilder, un actor misterios, cu un trecut tulbure, Paige se trezește implicată într-o poveste de iubire cel puțin la fel de complicate precum a personajului pe care îl interpretează în film.

Lipsită de experiență, tânăra trebuie să își dea seama cine este și, mai ales, cine vrea să fie, lucru care se dovedește a nu fi tocmai ușor atunci când fiecare mișcare îi este urmărită.

Serle imaginează o premisă fermecătoare, într-un cadru splendid, precum și o seducătoare poveste de dragoste în ramă.

—Publishers Weekly

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Omul de cretă, de C.J. Tudor

Coperta Omul de cretă, de C.J. Tudor - DECĂRȚI.ROÎn 1986, Eddie și prietenii lui își petrec zilele mergând cu bicicleta printr-un orășel englez mereu adormit, în căutare de aventuri.

Omuleții de cretă pe care-i desenează peste tot sunt codul lor secret.

Dar atunci când unul dintre aceste desene îi conduce la un cadavru dezmembrat povestea se schimba definitiv.

În 2016, Eddie crede că a lăsat totul în urmă. Dar apoi el și prietenii lui primesc un mesaj misterios și trecutul se întoarce la viaâă mai periculos ca niciodată.

Dacă vă plac cărțile mele, o să vă placă și asta.

— Stephen King

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Calea pumnalelor (Roata timpului #8) Robert Jordan

Coperta Calea pumnalelor (Roata timpului #8) Robert Jordan - DECĂRȚI.RORoata Timpului se învârteşte. Vârstele vin şi se duc, lăsând în urmă amintiri ce devin legende. Legenda trece încet în mit, dar până şi mitul e uitat atunci când revine Vârsta care l-a creat. În a Treia Vârstă, o Vârstă a Profeţiei, Lumea şi Timpul stau în balanţă. Ce a fost, ce va fi şi ce este pot cădea în Umbră.

Mai compact decât celelalte volume ale seriei, Calea pumnalelor are toate calitățile pe care cititorii le aşteaptă de la acest autor: o intrigă meticulos construită, puncte de vedere multiple, magii create inteligent şi originale.

Spre deosebire de alţi autori ai unor megasaga, Jordan îşi alege cu grijă cuvintele, creând personaje şi evenimente care i-au adus preţuirea cititorilor.

Roata Timpului este una dintre seriile cele mai apreciate din toate timpurile, şi asta dintr-un motiv. Lumea lui Jordan este bogată şi complexă, iar personajele creează o poveste adorabilă.

— Paul Hughes

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Ca din întâmplare, femeie. Regina Cristina a Suediei, de Dario Fo

Coperta Ca din întâmplare, femeie. Regina Cristina a Suediei, de Dario Fo - DECĂRȚI.ROÎntr-o epoca incertă, în care religia se ciocnea cu politica, morala cu sexualitatea, și marea cultură cu cenzura absolutistă, regina Cristina a înțeles să se implice adânc în dilemele vremii sale.

A fost o femeie cu totul ieșită din comun: a îmbrățișat religia catolică deși era protestantă, ridicându-se totodată în apărarea protestanților prigoniți din Franța; n-a ezitat să-și traiască viața potrivit propriilor preferințe, care nu erau pe placul unei societăți fariseice; a intervenit pe lângă suveranii vremii pentru a garanta libertatea de expresie a marilor oameni de cultură.

În jurul ei au gravitat personaje de prim rang ale vremii: filozofii Rene Descartes, Pierre Gassendi sau Blaise Pascal, cardinalul și omul de cultură Decio Azzolino și marele dramaturg francez Moliere.

Între toți aceștia, sub pana lui Dario Fo, regina Cristina apare ca o figură eroica și neînfricată, un personaj zugrăvit în culori vii și neconvenționale.

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Triumful soarelui (Saga familiei Courtney #12), de Wilbur Smith

Coperta Triumful soarelui (Saga familiei Courtney #12), de Wilbur Smith - DECĂRȚI.ROAcțiunea acestui roman captivant se petrece în 1884, în Sudan.

Povestea începe înaintea căderii orașului Khartoum în mâinile carismaticului lider religios care își spune „Cel Așteptat”. Mahdiul și-a cucerit armata de luptători arabi, cu toții credincioși fanatici, pentru a îngenunchea orașul, ceea ce provoacă o rebeliune sângeroasă și un Război Sfânt fără precedent.

Împreună cu mulți alții, comerciantul britanic Ryder Courtney este captiv în Khartoum, aflat sub ordinele stricte ale infamului general Charles George Gordon.

Aici, soarta sa se împletește cu aceea a legendarului general britanic, dar și cu a unei frumoase femei, iar cititorul experimentează, în momente de suspans incendiar, sunetele mulțimilor, teroarea bătăliei și focul mistic al curajului.

Aș zice că cel mai bun scriitor de romane istorice este Wilbur Smith, cu romanele sale pline de aventuri din Africa. Corsetele se rup și sângele se varsă.

— Stephen King

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Fata și noaptea, de Guillaume Musso

Coperta Fata și noaptea, de Guillaume Musso - DECĂRȚI.RORiviera franceză, iarna lui 1992. Când liceul ei este închis din pricina unei furtuni de zăpada, Vinca Rocwell, elevă eminentă, fuge cu profesorul de filozofie, cu care are o relație secretă de ceva vreme. Dar nimeni nu o va mai vedea vreodată.

Riviera franceză, primăvara lui 2017. Cândva de nedespărțit, Manon, Thomas și Maxime, cei mai buni prieteni ai Vincăi, nu și-au mai vorbit de la terminarea liceului. Acum, după 25 de ani, se întâlnesc la reuniunea cu colegii de clasă. Cei trei sunt uniți de un secret copleșitor: în adolescență au săvârșit o faptă înfiorătoare, iar adevărul este pe cale să iasă la iveală. Un adevăr tulburător și diabolic.

Povestea tulburătoare a unei prietenii otrăvite. Romanul pe care îl așteptau toți fanii lui Musso.

— ELLE

Elefant » Libris » Cărturești »

9. The Four. ADN-ul ascuns al Amazon, Apple, Facebook și Google, de Scott Galloway

Coperta The Four. ADN-ul ascuns al Amazon, Apple, Facebook și Google, de Scott Galloway - DECĂRȚI.RODeși s-a scris mult despre Cei Patru în ultimele două decenii, nimeni nu le-a surprins puterea și succesul uluitor la fel de bine ca Scott Galloway.

În loc să creadă miturile pe care le propagă aceste companii, Galloway pune întrebări fundamentale. Cum s-au infiltrat Cei Patru în viețile noastre atât de mult încât e aproape imposibil să-i evităm (sau să-i boicotăm)? De ce îi iartă bursa atât de ușor pentru păcate ce ar distruge alte firme? Iar acum, când fiecare încearcă să devină prima companie de un trilion de dolari, îi mai poate opri alt concurent?

Galloway reconstruiește strategiile care se ascund în spatele fațetelor strălucitoare ale Celor Patru. El ne arată cum ne manipulează nevoile emoționale fundamentale, care ne-au animat încă de când strămoșii noștri locuiau în peșteri, cu o viteză și o amploare pe care ceilalți nu o pot egala. Și ne arată cum putem aplica lecțiile învățate din ascensiunea lor în propriile afaceri sau cariere.

Fie că vrei să concurezi cu ei, să faci afaceri cu ei sau să trăiești într-o lume dominată de ei, trebuie să îi înțelegi pe Cei Patru.

Elefant » Libris » Cărturești »

10. Shoe Dog. Memoriile creatorului Nike, de Phil Knight

Coperta Shoe Dog. Memoriile creatorului Nike, de Phil Knight - DECĂRȚI.ROÎn primul an de liceu, după ce Phil Knight, fondatorul Nike, a fost exclus din echipa de baschet, mama sa i-a sugerat să încerce alergarea. Knight a intrat în echipa de atletism și a descoperit că putea să alerge repede – și i-a plăcut.

Zece ani mai târziu, tânăr și entuziast, Knight a împrumutat 50 de dolari de la tatăl său și a lansat o companie cu o misiune simplă: să importe din Japonia pantofi de alegare de foarte bună calitate. El și grupul său de prieteni și alergători au început să vândă pantofi din portbagajul mașinii, dar în cele din urmă au construit unul dintre cele mai de succes branduri din toate timpurile.

Pe parcurs, Phil Knight s-a confruntat cu riscuri și eșecuri, dar și-a urmat întotdeauna propriul sfat. Continuă să mergi înainte. Nu te opri. Orice s-ar întâmpla, nu te opri. Plină de înțelepciune, umanitate, umor și sensibilitate, ediția pentru tinerii cititori a bestsellerului Shoe Dog este o poveste despre perseverenţă, care va inspira.

Elefant » Libris » Cărturești »

Dacă mai cauți și alte noutăți literare din 2019, poți vedea arhiva de cărți noi din 2019.