10 Cărți inspirationale despre viață: cum să trăiești bine - DECĂRȚI.RO

Cum știe fiecare cititor, cărțile distrează, educă și iluminează.

Indiferent că ești în căutarea inspirației sau pur și simplu dorești să îți examinezi mai atent propria viață, cartea potrivită îți poate oferi o legătură cu un adevăr mai profund.

De la lumea naturală la lumea spirituală către lumea pe care o creăm pentru noi înșine, am adunat o listă cu cele mai inspirate cărți despre viață care merită citite.

Găsești recomandările noastre mai jos, împreună cu descrierile lor.

1. Un bărbat pe nume Ove, de Fredrik Backman

Coperta Un bărbat pe nume Ove, de Fredrik Backman - DECĂRȚI.ROOve este cel mai morocănos om pe care vi-l puteți imagina, un bătrân mizantrop căruia îi plac regulile stricte, rutina, lucrurile utile în viață și care n-are răbdare pentru amabilități gratuite cu vecinii.

Într-o dimineață de noiembrie, tot universul și planurile sale îi sunt date peste cap în cel mai neașteptat mod cu putință, când o iraniancă pe cât de gravidă, pe atât de dezinvoltă, și soțul ei tolomac, împreună cu cele două fetițe ale lor, se mută lângă casa lui și-i turtesc cutia poștală cu o remorcă (deși Ove postase foarte clar peste tot afișe cu „Interzis accesul mașinilor în zona rezidențială”).

Accidentul e sunetul de start pentru o serie de întâmplări neverosimil de amuzante și, uneori, perfect înduioșătoare – cu o pisică jigărită și aproape fără coadă și prietenii dintre cele mai improbabile — care-l fac pe Ove, eternul ursuz supărat pe tehnologia modernă, bătăușul de clovni și „vecinul infernal”, să (re)învețe să respire aerul unei vieți pe care el însuși o credea pierdută și de care lumea nu-l bănuia în stare pe acest pensionar imposibil.

Dacă ar exista un premiu pentru cea mai fermecătoare carte a anului, acest roman l-ar câștiga fără probleme.

— Booklist

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Alchimistul, de Paulo Coelho

Coperta Alchimistul, de Paulo Coelho - DECĂRȚI.ROAlchimistul, extraordinarul roman al lui Paulo Coelho, a inspirat milioane de cititori din întreaga lume. Cartea, uluitoare prin simplitatea și înțelepciunea ei, este povestea unui păstor andaluz pe nume Santiago care își părăsește casa din Spania, aventurându-se în deșertul egiptean pentru a găsi o comoară îngropată în Piramide.

Nimeni nu știe care este comoara sau dacă Santiago va avea puterea să depășească obstacolele întâlnite în drumul prin deșert. Dar ceea ce începe ca o călătorie în căutarea unor bunuri lumești se transformă treptat în descoperirea comorii ascunse înlăuntrul său.

Plină de culoare, evocatoare și profund umană, povestea lui Santiago este o mărturie etern valabilă despre cum ne putem schimba urmându-ne visele și despre cât este de important să ne ascultăm inima.

Libris » Cărturești » Humanitas »

3. Preaiubita, de Toni Morrison

Coperta Preaiubita, de Toni Morrison - DECĂRȚI.ROO întâmplare teribilă tulbură liniştea căminului în care Sethe, o sclavă fugară, încearcă să ia viaţa de la capăt alături de cei patru copii ai săi. Liniştea mult aşteptată nu va apărea însă până când spiritul răzbunător care-i bântuie casa nu-şi va găsi pacea.

Emoţionant, dur, apăsător, romanul lui Toni Morrison este o mărturie tulburătoare despre o rană nevindecată a unui popor, o istorie care reuşeşte să înspăimânte, intrige, emoţioneze, revolte chiar şi pe cititorul de astăzi.

Preaiubita este o carte densă, dramatică, şi nu melodramatică, particulară şi în acelaşi timp universală, şocantă, totuşi liniştitoare. O carte nouă, dar în acelaşi timp foarte apropiată de romanul tradiţional, capabilă să influenţeze sau să schimbe percepţia cititorului despre lume.

— The Guardian

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Baraca, de William Paul Young

Coperta Baraca, de William Paul Young - DECĂRȚI.ROÎntr-o vacanță cu familia, fiica cea mai mică a lui Mackenzie Allen Philips, Missy, este răpită. În pădurile din Oregon, într-o baracă abandonată, se descoperă indicii că fetița ar fi fost omorâtă cu sălbăticie.

Patru ani mai târziu, aflat sub povara Marii Tristeți, Mack primește un biletel suspect, aparent din partea lui Dumnezeu, prin care este invitat la baracă pentru un weekend.

Fără să fie sigur că e bine ce face, într-o după-amiază de iarnă sosește la baracă, locul celor mai iîntunecate coșmaruri ale sale. Ceea ce va găsi aici îi va schimba viața pentru totdeauna.

Gramma »

5. Catch-22, de Joseph Heller

Coperta Catch-22, de Joseph Heller - DECĂRȚI.ROCatch-22 a fost la vremea apariției sale o carte îmbrățișată de contracultura americană ca simbol al rebeliunii anti-institutionale.

Acțiunea romanului se concentrează asupra evenimentelor ce se derulează la o bază militară americană fictivă, în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, iar neobișnuitul protagonist al poveștii este Yossarian, un erou de o inventivitate și energie inepuizabile, hotărit să supraviețuiască războiului.

Romanul oscilează între comic și teroare cu o ușurinta fenomenală, explorând ingenios absurdul existenței într-un mediu în care comunicarea a încetat, sufocată de birocrație și manii autiste, violența și amenințarea morții sunt la ordinea zilei, iar păstrarea judecății și a simțului realității necesită eforturi aproape supraomenești.

Una dintre capodoperele genului, de un comic amar, exploziv, subversiv, genial.

— The New Republic

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee

Coperta Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee - DECĂRȚI.ROUn roman brutal şi onest, ce se construieşte pe marginea unor subiecte mereu de interes: rasismul, conflictele sociale şi pierderea inocenţei copilăriei, totul filtrat prin ochii unei fetiţe.

Scout Finch este martoră la întâmplările dramatice declanşate într-un orăşel sudist atunci când un bărbat de culoare este acuzat că a violat o femeie albă.

Tatăl naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apărării, trebuie să ţină piept unor prejudecăţi până atunci latente şi, din acest moment, Scout şi fratele ei, Jem, sunt atraşi într-o succesiune rapidă de evenimente care le depăşesc înţelegerea.

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Siddhartha. Călătoria spre soare-răsare, de Hermann Hesse

Coperta Siddhartha. Călătoria spre soare-răsare, de Hermann Hesse - DECĂRȚI.ROProfesiune de credinţă individualistă, respingere a fiecărei doctrine, blamare a lumii guvernate de bani şi de putere, elogiu al vieţii contemplative şi al peisajului unei Indii recreate cu măiestrie, Siddhartha este, în esenţă, un roman iniţiatic, devenit, de-a lungul timpului, text „sacru”.

Călătoria spre Soare-Răsare este o poveste despre redescoperirea naturii umane și refacerea drumului spiritual după efectele devastatoare ale celor două războaie mondiale, trăite de autor.

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Viața lui Pi, de Yann Martel

Coperta Viața lui Pi, de Yann MartelPi Patel, fiul unui director de grădina zoologică din Pondicherry (India), are două mari pasiuni: religia şi animalele.

Când tatăl lui Pi hotărăşte că familia va emigra în Canada, adolescentul politeist nici nu bănuieşte aventura ce-l asteaptă. Nava pe care, alături de ai lui, Pi îşi începe călătoria peste ocean se scufundă.

Puţinii supravietuitori, adunaţi în pripă pe-o barcă, fac cunoştinţă abrupt: o superbă zebră oloagă, o hienă pătată, un urangutan, un roi de gândaci şi paraziţi, Richard Parker – un tigru bengalez ameţit de răul de mare – şi, îngrozit de neaşteptaţii tovarăşi de călătorie, Pi Patel.

Legea junglei şi condiţiile precare ale Pacificului îşi spun cuvântul şi pe barcă, supravieţuind alături timp de 227 de zile, rămân Pi şi Richard Parker. Ajunşi la ţărm, tigrul dispare fără urmă, iar Pi îşi spune povestea celor ce-l ascultă.

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Proscrişii, de S. E. Hinton

Coperta Proscrişii, de S. E. Hinton - DECĂRȚI.ROPonyboy ştie că se poate baza pe ajutorul fraţilor şi prietenilor lui. Mai ales atunci când în peisaj apar Socii, o bandă de tineri pentru care distracţia înseamnă violeţă.

Victimele sunt întodeauna „unsuroşii” ca Ponyboy, băieţii dintr-un cartier mărginaş şi sărac. El ştie la ce să se aştepte, dar într-o seară lucrurile ajung prea departe.

Considerată carte-icon, una dintre cele mai vândute, dar şi cele mai controversate, Proscrişii se distinge de celelalte cărţi ale genului prin tema abordată de autoare, cea a conflictelor între clasele sociale.

Elefant » Libris » Cărturești »

10. Hoțul de cărți, de Markus Zusak

Coperta Hoțul de cărți, de Markus Zusak - DECĂRȚI.ROEste anul 1939. Germania nazistă. Ţara îşi ţine răsuflarea. Moartea nu a avut niciodată mai mult de lucru, şi va deveni chiar mai ocupată.

Liesel Meminger şi fratele ei mai mic sunt duşi de catre mama lor să locuiască cu o familie socială în afara oraşului München. Tatăl lui Liesel a fost dus departe sub şoapta unui singur cuvânt nefamiliar – Kommunist –, iar Liesel vede în ochii mamei sale teama unui destin similar.

Pe parcursul călătoriei, Moartea îi face o vizită băieţelului şi o observă pe Liesel. Va fi prima dintre multe întâlniri apropiate. Lângă mormântul fratelui ei, viaţa lui Liesel se schimbă atunci când ea ridică un singur obiect, ascuns parţial în zăpadă. Este Manualul Groparului, lăsat acolo din greşeală, şi este prima ei carte furată.

Astfel începe o poveste despre dragostea de cărţi şi de cuvinte, pe măsură ce Liesel învaţă să citeasca cu ajutorul tatălui ei adoptiv, care cânta la acordeon. În curând, va fura cărţi de la incendierile de cărţi organizate de nazişti, din biblioteca soţiei primarului, şi de oriunde le mai putea găsi.

Hoţul de cărţi este o poveste despre puterea cuvintelor de a creea lumi. Cu o scriitură superb măiestrită şi arzând cu intensitate, premiatul autor Marcus Zusak ne-a dăruit una dintre cele mai durabile poveşti ale timpurilor noastre.

Elefant » Libris » Cărturești »

BONUS: Micul prinț, de Antoine de Saint Exupery

Micul prinț, de Antoine de Saint ExuperyDe 67 de ani, Micul prinţ a cucerit sufletele, devenind un mit care a captivat întreaga planetă. Un gen aparte, fiind în acelaşi timp şi poveste poetico-filosofică şi mit iniţiatic, cartea ne aduce în prim-plan valorile umane, responsabilitate şi legătură între oameni, toleranţă şi spirit de aventură.

Este un titlu accesibil tuturor categoriilor de vârstă, o poveste simplă şi fermecătoare, spusă într-un limbaj simplu, dar plin de poezie. O poveste încântătoare despre copilărie, singurătate şi prietenie.

Elefant » Libris » Cărturești »