10 Cărți de ficțiune excelente despre viața de apoi - DECĂRȚI.RO

Puțini oameni trec prin viață fără să se gândească la ce se întâmplă după moarte, dar este o noțiune care se mișcă totuși cu prudență în romanele contemporane. Probabil acest lucru se întâmplă deoarece — spre deosebire de călătoriile în timp, de exemplu — este dificil de abordat fără a include componenta religioasă. Nesurprinzător, ficțiunea mai recentă ignoră zeitățile aproape în întregime.

După ce s-a luat o decizie dacă va exista o situație gen rai/iad, mai sunt încă și alte reguli de elaborat. Este imposibil să te gândești la un rai, spre exemplu, care să mulțumească pe toată lumea… Astfel, trebuie dezvoltate moduri ingenioase de adaptare a experienței cititorului.

Iată câteva alte lucrări de ficțiune despre viața de după moarte care credem că fac acest lucru destul de bine.

1. Cei cinci oameni pe care îi întâlnești în rai, de Mitch Albom

Coperta Cei cinci oameni pe care îi întâlnești în rai, de Mitch Albom - DECĂRȚI.RORaiul poate fi imaginat în chipuri nenumărate. Eddie, care moare într-un accident încercând să salveze o fetiță, se pomenește nu într-un eden luxuriant, ci într-o conversație-călătorie alături de cinci oameni cu care și-a intersectat drumul pe pământ.

Ca în Povestea de Crăciun a lui Dickens, ei îi oferă indiciile cu ajutorul cărora poate dezlega misterul propriei vieți.

Bestseller internațional, Cei cinci oameni pe care îi întâlnești în rai este o versiune optimistă, ca o apocalipsă luminoasă, a felului în care drumul nostru de pe pământ continuă în altă dimensiune.

O poveste pe care o devorezi când ești îndrăgostit, pe care simți nevoia să o ai aproape când te simți pierdut, o poveste la care te întorci iar și iar pentru că îți dă posibilitatea să te vezi pe tine însuți și lumea din jur într-o lumină nouă. O carte ca un dar pentru suflet.

— Amy Tan

Humanitas » Cărturești » Libris »

2. Minunatele oase, de Alice Sebold

Coperta Minunatele oase, de Alice Sebold - DECĂRȚI.ROAlice Sebold și-a publicat volumul de memorii Lucky (Norocoasa) în 1999, în care a dezvăluit drama violului și a procesului prin care trecuse în adolescență. Pe atunci, poliția a considerat-o „norocoasă” pentru că a scăpat cu viață.

În 2002, autoarea a revenit în centrul atenției ca scriitoare de ficțiune, însă e vorba de o ficțiune vizibil marcată de traumele trecutului său — romanul Minunatele oase dezvăluie chinurile unui fete de 14 ani care, după ce a fost abuzată sexual, este ucisă cu bestialitate.

Întâmplările sunt povestite de victima însăși, care privește lumea lăsată în urmă, de la înălțimea raiului.

Nu mai puțin chinuitoare sunt sentimentele părinților săi, care încearcă să se împace cu cea mai dureroasă suferință posibilă: dispariția propriului copil. O lectură cutremurătoare și un posibil răspuns pentru cei care se întreabă ce simt într-adevăr victimele unor asemenea evenimente.

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Lincoln între vieţi, de George Saunders

Coperta Lincoln între vieţi, de George Saunders - DECĂRȚI.ROCu un sâmbure de adevăr istoric şi sprijinindu-se pe o imaginaţie luxuriantă, George Saunders construieşte o poveste în care fantasticul se îmbină cu veridicul.

O poveste despre iubire şi pierdere, despre vinovăţie şi asumare, despre şovăirile omului sub vremi şi sub istorie.

Personajele din Lincoln între vieţi vin de la Casa Albă, de pe câmpul de luptă, din conace opulente şi cocioabe povârnite, din bordeluri şi biserici, de sub cerul liber sau de sub lacătul închisorii. Ele se adună într-un purgatoriu straniu (Bardo, în mitologia tibetană), unde se dedau şi actelor de penitenţă, dar şi ritualurilor scandaloase.

Umanizate de suferinţă şi egale în faţa morţii, personajele acestea compun o galerie pitorească şi pestriţă, în faţa căreia tu, cititor, treci de la compasiune la hohot şi înapoi.

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Dacă aş rămâne, de Gayle Forman

Coperta Dacă aş rămâne, de Gayle Forman - DECĂRȚI.ROMia este o violoncelistă talentată în vârstă de 17 ani, cu o familie iubitoare şi un prieten minunat, Adam. Ea nu trebuie decât să aleagă dacă va merge la New York pentru a studia la Julliard sau dacă va rămâne în Oregon cu cei dragi. Însă într-o dimineaţă cu ninsoare, totul se schimbă, iar decizia pe care brusc trebuie să o ia este dramatică şi dureroasă.

Mia îşi pierde părinţii şi fratele mai mic într-un accident rutier, şi, cu toate că nu îşi aminteşte momentul impactului, ea îi poate vedea pe cei din jur şi pe sine. Romanul este scris la persoana întâi, Mia evocă evenimente din viaţa sa, descrie ceea ce vede şi aude în spital, deşi nu poate simţi nimic şi este din ce în ce mai slăbită.

Dragostea pentru cei rămaşi în viaţă şi pentru Adam şi pasiunea pentru muzica clasică vor determina alegerea pe care tânara o face la final. Dacă aş rămâne atinge teme importante, despre viaţă, moarte şi despre cum totul se poate schimba iremediabil într-o secundă. Cartea este inspirată de o tragedie reală.

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Infernul (Divina comedie #1), de Dante Alighieri

Coperta Infernul (Divina comedie #1), de Dante Alighieri - DECĂRȚI.ROUna dintre capodoperele literaturii universale, Divina comedie, a exercitat o puternică influenţă asupra culturii, artei şi literaturii întregii lumi.

Infernul, prima parte a acestei trilogii, reprezintă călătoria lui Dante prin cele nouă cercuri ale iadului. El îşi începe peregrinarea în jurul anului 1307, iar ghid pe acest drum presărat de primejdii îi este idolul său, poetul roman Virgiliu, care îl conduce spre poarta infernului.

Pe parcursul călătoriei sale, Dante va întâlni numeroase personalităţi, filosofi sau figuri mitice ale Antichităţii, dar şi oameni care au trăit în vremea sa. Acest din urmă amestec de locuri imaginare şi experienţe concrete reprezintă unul dintre marile talente ale poetului, care descrie cu multă forţă şi realism toate aceste personaje celebre.

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Marea despărţire, de C.S. Lewis

Coperta Marea despărţire, de C.S. Lewis - DECĂRȚI.ROMarea despărţire este Divina comedie a lui C.S. Lewis.

Povestea alegorică ne poartă într-o călătorie din Iad, un oraş cenuşiu cu străzi pustii, care se dovedeşte a fi Purgatoriul pentru aceia care se hotărăsc să-l părăsească, până în apropierea Raiului, un munte înverzit la care ajung cei ce au puterea de a renunţa la iluziile vieţii pământeşti.

Însă drumul anevoios între cele două tărâmuri îl aduce pe narator în preajma unor personaje — artistul neînţeles, intelectualul cinic, savantul sceptic, clericul apostat, bruta belicoasă — încredinţate de permeabilitatea graniţei dintre bine şi rău şi astfel sfâşiate de imposibilitatea alegerii.

Elefant » Libris » Cărturești »

7. O zi din șapte, de Lauren Oliver

Dacă ai avea o singură zi de viață, cum ai alege s-o trăieşti? Şi dacă ai şti că vei muri, ce moment ai vrea să retrăieşti? Acestea sunt întrebările pe care şi le pune tânăra Samantha Kingston, în cele şapte zile aproape identice pe care le trăieşte şi retrăieşte pentru a îndrepta o greşeală pe care trebuie mai întâi s-o descopere.

Ea pare să ducă o viaţă perfectă: face parte din grupul celor mai populari elevi, are ca iubit pe cel mai tare băiat din şcoală, are un grup de prietene cu care împarte totul şi aproape tot ce îşi doreşte. Dar oare e chiar aşa?

După o petrecere aparent ratată, suferă un accident de maşină şi moare. Apoi se trezeşte a doua zi şi o ia de la capăt. Şi apoi iar. Şi iar. Ziua de 12 februarie, care ar fi trebuit să fie o zi ca oricare alta în viaţa ei, devine ultima ei zi din viaţă. De şapte ori. Ce trebuie să facă Samantha pentru a ieşi din această buclă temporală şi pentru a-şi salva sufletul şi pe cei din jurul ei?

Romanul lui Oliver este sensibil, plin de emoţie și încântător… cititorii o vor îndrăgi pe Samantha din ce în ce mai mult, pe măsură ce se îndreaptă spre un final pe cât de curajos, pe atât de sfâșietor

— Publishers Weekly

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Ubik, de Philip K. Dick

Coperta Ubik, de Philip K. Dick - DECĂRȚI.ROCa în majoritatea romanelor bune ale lui Philip K. Dick, Ubik pune întrebări legate de timp, spațiu, moarte și viață, oferind răspunsuri care te provoacă să gândești în timp ce intriga se desfășoară.

Povestea este centrată în jurul unui grup de personaje pentru care timpul în sine începe să se descompună. Este o poveste fascinantă în care timpul regresează, morții visează viii, iar un neutralizator de telepați se îmbarcă într-o misiune… într-o stare de limbo, la capătul realității, al vieții și al morții, care joacă un rol semnificativ.

Philip K. Dick este Shakespeare pentru literatura SF. Opera lui reprezintă una dintre cele mai puternice expresii ale societății spectacolului.

— Fredric Jameson

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Dragostea Florii-de-Bujor, de Lisa See

Coperta Dragostea Florii-de-Bujor, de Lisa See - DECĂRȚI.ROChina, secolul al şaptesprezecelea. Floare-de-Bujor are aproape şaisprezece ani şi, ca toate fetele de vârsta ei, are o viaţă monotonă. A fost deja promisă în căsătorie unui bărbat despre care ea nu ştie nimic, nici măcar numele.

De ziua ei, tatăl său, un om foarte bogat, îi oferă ca dar o reprezentaţie după o operă clasică din literatura chineză, Pavilionul Bujorilor.

Deşi fetele nemăritate nu au voie să iasă în public, vor vedea reprezentaţia de după un paravan. Acesta este momentul când, riscându-şi reputaţia, Floare-de-Bujor se îndrăgosteşte de un tânăr distins şi foarte arătos, îşi dă întâlniri cu el, cu toate că acest lucru este strict interzis.

Deşi ziua nunţii se apropie, ea îşi petrece timpul visând cu ochii deschilşi la tânărul de care se îndrăgostise. Refuză să mănânce şi ignoră sfatul doctorilor, iar viaţa ei ia o întorsătură dramatică.

Elefant » Libris » Cărturești »

10. Blestemați, de Chuck Palahniuk

Coperta Blestemați, de Chuck Palahniuk - DECĂRȚI.RORomanul Blestemați poartă în sine imaginea unui Woodstock etern, cu celebrități de prima pagină bătându‑i drumurile (v‑ați putea întâlni la un bulgăre de popcorn caramelizat cu Frank Sinatra, John Lennon, Jackie Onassis sau chiar cu Norman Mailer), îngreunat totuși de birocrația înfiorătoare a demonilor și de proiecțiile nesfârsit de plicticoase ale clasicului film hollywoodian Pacientul englez.

Expediată pe lumea cealaltă de o supradoză de marijuana, Madison e nevoită să‑și petreacă veșnicia în compania unei găști mai pestrițe decât pilulele ce asigură fericirea mamei sale multimiliardare.

Împreună cu o majoretă cu pantofi contrafăcuți, cu un fotbalist, un tocilar și un punkist, Madison traversează Deșertul de Mătreață și Valea Scutecelor Folosite pentru ca, până la urmă, să‑l înfrunte pe Satan în propria fortăreață drăcească.

Romanul lui Chuck Palahniuk este pe atât de viu pe cît poate fi o carte despre cei trecuți dincolo: o enciclopedie despre lucrurile pe care suntem ispitiți tot timpul să le facem, dar despre care nu vorbim niciodata.

— The New York Times

Elefant » Libris » Cărturești »