18 Cărți excepționale despre fericire: cum să trăiești o viață fericită și plină de bucurie - DECĂRȚI.RO

Fiecare vrea să știe ce să facă pentru a fi fericit.

Când suntem copii, este ușor. Râdem. Ne jucăm. Trăim și suntem fericiți.

Ca adulți, totul devine un pic mai dificil. Avem responsabilități. Trebuie să ne comportăm responsabil. Întârziem satisfacția imediată pentru a obține succesul și fericirea în viitor.

Dar aceasta este capcana în care mulți oameni nefericiți sunt prinși. Putem întârzia satisfacția atât de mult încât uităm cum este să fim fericiți.

Aici intră în joc aceste cărți despre fericire. Ele ne amintesc de lucrurile pe care le cunoșteam fără să ne gândim când eram copii: cum să fim fericiți.

Cărțile despre fericire pe care le vei găsi aici te vor ajuta să readuci bucuria în viața ta.

Fericirea nu trebuie să fie dificilă, dar cu cât te maturizezi mai mult și te obișnuiești cu anumite obiceiuri, cu atât mai greu este să faci o schimbare reală în fericirea ta.

Așa că, înainte de a te transforma complet în bătrânul Scrooge înainte de revelația lui de Crăciun, fă-ți puțin timp să citești aceste cărți despre fericire și să încearcă să regăsești fericirea în viața ta.

1. Cum să fii fericit, de Sonja Lyubomirsky

Coperta Cum să fii fericit, de Sonja Lyubomirsky - DECĂRȚI.ROO abordare științifică pentru a obține viața pe care ți-o dorești.

Lucrarea de față este un ghid atotcuprinzător, bazat pe o serie de cercetări revoluționare, despre ceea ce noi, oamenii, numim fericire.

Autoarea, Sonja Lyubomirsky, psiholog specializat în cercetare și profesor de psihologie la Universitatea din California din SUA, a pus la punct, în urma acestor cercetări, un plan detaliat și ușor de urmat, menit a ne învăța cum să atingem mai des fericirea în viața noastră de zi cu zi – atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.

Spre deosebire de celelalte cărți motivaționale, toate recomandările autoarei sunt sprijinite de cercetări științifice.

Cartea conține exerciții pentru practicarea optimismului, destinate momentelor când ne imaginăm cum va fi viitorul, instrucțiuni referitoare la modul în care putem savura mai bine plăcerile vieții, precum și explicații cuprinzătoare legate de importanța de a avea o viață activă.

Este accentuată permanent ideea că fericirea depinde de noi și că noi avem puterea de a o controla, fiind demontate și câteva mituri care complică problemele.

Sonja Lyubomirsky este profesor de psihologie la Universitatea din California. Are un master la Harvard și este doctor în psihologie socială, titlu obținut la Stanford.

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Fericirea autentică, de Martin E.P. Seligman

Coperta Fericirea autentică, de Martin E.P. Seligman - DECĂRȚI.ROUnii oameni se nasc mai fericiți decât alții, dar cu toții avem șanse egale la fericire. Pornind de la această premisă, Martin Seligman dezvoltă tema fericirii autentice în societatea modernă.

În viziunea lui Seligman, oricine poate fi pe deplin fericit dacă urmează câțiva pași simpli, pornind de la un set de valori universal valabile.

În prezent profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania, fost președinte al Asociației Psihologilor din America, Martin Seligman este autorul a peste 20 de cărți, Fericirea autentică fiind un bestseller în domeniul psihologiei pozitive.

Fericirea autentică este o faimoasă carte de psihologie, o abordare în stil modern a unei mai vechi râvne omenești, pe care Aristotel a numit-o „viața bună”.

Libris » Târgul Cărții » Librăria Eminescu »

3. În căutarea fericirii, de Daniel Gilbert

Coperta În căutarea fericirii, de Daniel Gilbert - DECĂRȚI.RODaniel Gilbert, profesor de psihologie la Harvard, a obținut numeroase premii şi burse pentru activitatea didactică şi de cercetare, printre care premiul Phi Beta Kappa pentru excelenţă academică, premiul Diener pentru contribuții extraordinare aduse psihologiei sociale, oferit de Fundația pentru Studiul Personalităţii şi al Psihologiei Sociale, o bursă Guggenheim, precum și o distincție acordată de APA (American Psychological Association).

Pentru lucrarea de faţă, a primit în anul 2007 The Royal Society General Book Prize, pentru cea mai bună carte de ştiinţă adresată unui public de nespecialiști.

„În această carte, Daniel Gilbert ne împărtășește cele mai ciudate aspecte ale minții umane şi ne îndreaptă pașii spre fericirea mult căutată. Vă garantez că lectura acestei cărți vă va prilejui mari bucurii.”

— Daniel Goleman

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Proiectul fericirii, de Gretchen Rubin

Coperta Proiectul fericirii, de Gretchen Rubin - DECĂRȚI.ROGretchen Rubin a avut o revelație într-o după-amiază ploioasă în cel mai puțin probabil din locurile posibile: într-un autobuz. „Zilele sunt lungi, dar anii sunt scurți,” şi-a dat ea seama.

„Timpul trece şi nu mă concentrez atât cât ar trebui asupra lucrurilor care într-adevăr contează.” În acel moment, a decis să dedice un an pentru Proiectul fericirii.

Pe parcursul acestei relatări pline de viaţă şi captivante, Gretchen Rubin realizează o cronică a aventurilor pe care le-a trăit în decursul a douăsprezece luni, și anume verificând pe viu înțelepciunea veche de secole, rezultatele cercetărilor științifice recente și lecțiile din cultura populară referitoare, toate, la unul și același subiect: cum să fii mai fericit.

Printre altele, Gretchen Rubin a descoperit că noutatea şi provocarea sunt surse redutabile ale fericirii, că banii pot să ajute să-ţi cumperi fericirea când sunt cheltuiți cu înțelepciune, că ordinea exterioară contribuie la calmul interior și că până și cea mai măruntă schimbare poate să însemne enorm.

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Avantajul fericirii, de Shawn Achor

Coperta Avantajul fericirii, de Shawn Achor - DECĂRȚI.ROCei mai mulți oameni își doresc să aibă succes în viață. Și, bineînțeles, oricine vrea să fie fericit. Când vine vorba de urmărirea succesului și fericirii cei mai mulți oameni presupun că formula este următoarea: dacă muncesc din greu voi avea succes și când voi avea succes voi fi fericit.

Singura problemă este că ultimul deceniu de cercetări în domeniul psihologiei pozitive a dovedit că această formulă este greșită și că succesul nu naște fericire.

Bazat pe cel mai mare studiu realizat vreodată asupra fericirii și a potențialului uman (studiu realizat de autor pe mai mult de 1600 de studenți), Shawn Achor, lector la Harvard, ne împărtășește șapte principii de bază ale psihologiei pozitive pe care fiecare dintre noi le poate utiliza pentru a-și îmbunătăți performanțele și a obține un avantaj competitiv la locul de muncă.

El arată că, de fapt, fericirea alimentează succesul și performanța, și nu invers. De ce? Pentru că atunci când suntem mai fericiți și mai pozitivi suntem mai angajați, mai creativi, mai rezistenți la stres și mai productivi.

Avantajul fericirii va fi pe placul oricui vrea sfaturi practice cu privire la modul în care poate deveni mai fericit și datorită fericirii mai de succes.

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Arta fericirii, de Dalai Lama XIV

Coperta Arta fericirii, de Dalai Lama XIV - DECĂRȚI.ROScopul vieții noastre este fericirea, deși mulți oameni cred că este foarte greu de atins.

Sanctitatea Sa Dalai Lama și Howard C. Cutler ne descriu în această carte un drum presărat cu sfaturi bine-venite și înțelepte pe care îl putem urma și la capătul căruia vom ajunge la o viață mai împlinită.

Arta fericirii împletește conceptele și tehnicile de meditație budiste cu studiile și sfaturile psihologiei occidentale moderne și ne învață cum să facem față unor situații dureroase, dar inevitabile, de ce trebuie să ne prețuim dușmanii și ce însemnătate au compasiunea, bunătatea și iertarea pentru viața noastră de zi cu zi.

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Flux, de Mihaly Csikszentmihalyi

Coperta Flux, de Mihaly Csikszentmihalyi - DECĂRȚI.ROCelebrele investigații ale psihologului Mihaly Csikszentmihalyi privind „experiența optimală” au arătat că o trăire este cu adevărat satisfăcătoare în prezența unei stări a conștiinței numită flux. În starea de flux, oamenii trăiesc un sentiment profund de bucurie, creativitate și implicare completă.

În această lucrare inovatoare, Csikszentmihalyi descrie modurile în care poate fi controlată această stare pozitivă, pentru a nu fi lăsată la voia întâmplării.

Flux ne învață cum, prin ordonarea informației din conștiință, putem descoperi adevărata fericire și putem crește semnificativ calitatea vieții.

Explorează o stare numită flux, sentimentul unei implicări totale într-o activitate creativă sau de joc.

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Ecuația fericirii, de Neil Pasricha

Coperta Ecuația fericirii, de Neil Pasricha - DECĂRȚI.ROEcuația fericirii este rezultatul unei căutări neobosite, de peste un deceniu, a fericirii umane.

Conține înțelepciunea colectivă a sute de psihologi pozitiviști, a zeci de CEO din topul Fortune 500 și a mii de interviuri personale.

Apelând la o mare diversitate de surse – din Germania și până în Japonia, de la Buddha la Vonnegut, de la Hitchcock la Singur Acasă, Neil Pasricha s-a oprit asupra unei întrebări care îți poate schimba viața: care este cea mai simplă formulă a fericirii?

Cartea sa are răspunsurile. De la saluturi la întâlniri sau din sala de consiliu în dormitor, totul este aici.

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Ikigai, de Francesc Miralles, Hector Garcia

Coperta Ikigai, de Francesc Miralles, Hector Garcia - DECĂRȚI.ROAcest concept japonez, care s-ar traduce prin „fericirea de a fi mereu ocupat”, pare să explice extraordinara longevitate a japonezilor, mai ales din insula Okinawa. Acolo, numărul persoanelor centenare depășește cu mult media mondială.

Cultivarea prieteniilor, alimentația moderată, odihna adecvată și mișcarea ușoară par să facă parte din ecuația sănătății, însă în centru este acea joie de vivre, bucuria de a trăi, care îi ajută să însumeze ani și să sărbătorească în continuare fiecare răsărit de soare, ikigai-ul personal al fiecăruia.

Elefant » Libris » Cărturești »

10. Formula fericirii, de Stefan Klein

Coperta Formula fericirii, de Stefan Klein - DECĂRȚI.ROCartea lui Stefan Klein, devenită bestseller în Germania, sintetizează și explică descoperirile neuropsihologiei moderne, oferind nu rețete, ca ghidurile self-help, ci cunoștințe și modul lor de „întrebuințare” în viața de zi cu zi.

Căci nu există o formulă a fericirii universală, ci o formulă a fiecăruia. Există șapte miliarde de oameni și șapte miliarde de căi spre fericire, spune autorul. Dar esențial e faptul că fericirea poate fi găsită.

O dovedesc două descoperiri importante: mintea noastră are mecanisme înnăscute pentru bucurie, plăcere, euforie; iar tendința aceasta naturală spre fericire poate fi exersată, deoarece creierul omenesc este configurabil la nesfârșit, indiferent de vârstă.

Elefant » Libris » Cărturești »