10 Cărți de care ai dreptul să te lauzi că le-ai citit - DECĂRȚI.RO

Oamenilor le place să se laude despre multe lucruri, printre acestea aflându-se și cărțile pe care le-au citit sau le citesc, în special dacă sunt foarte cunoscute și au reputația de a fi grele.

Deși nu întotdeauna aceștia spun și adevărul, dacă te găsești totuși în situația unei astfel de conversații vrem să venim în ajutor cu câteva titluri pe care poți fără probleme să le menționezi subtil pentru a închide gura tuturor.

Mai jos am adunat câteva cărți despre care impresia generală este că sunt destul de dificile, dar care în același timp sunt foarte apreciate.

Nu sunt toate neapărat cele mai bune cărți pe care le poți găsi, dar dacă reușești să le termini, nu te poate trage nimeni la răspundere dacă te dai puțin mare cu realizarea ta.

1. Revolta lui Atlas, de Ayn Rand

Coperta Revolta lui Atlas, de Ayn Rand - DECĂRȚI.RORevolta lui Atlas, apărut în 1957, este al patrulea și ultimul roman al autoarei Ayn Rand, și de asemenea cel mai lung al autoarei. Este considerat opera de căpătâi a ei în domeniul ficțiunii. Revolta lui Atlas include elemente de science-fiction, mister⁠ și romantism⁠, și conține cel mai extins enunț al obiectivismului de către Rand decât în oricare din operele sale de ficțiune.

Cartea descrie o versiune distopică a Statelor Unite ale Americii, în care întreprinderile private suferă de pe urma unor reglementări și legi din ce în ce mai împovărătoare.

Directorul feroviar Dagny Taggart și iubitul ei, magnatulul oțelului Hank Rearden, luptă împotriva jefuitorilor care doresc să le exploateze productivitatea, inclusiv fratele lui Dagny și soția lui Hank.

Pe măsură ce Dagny și Hank luptă cu eforturile jefuitorilor de a le controla operațiunile afacerii și de a le confisca producția, realizează că un personaj misterios numit John Galt îi convige pe alți lideri din afaceri să renunțe la companiile lor și să dispară.

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Fratii Karamazov, de F.M. Dostoievski

Coperta Fratii Karamazov, de F.M. Dostoievski - DECĂRȚI.ROFrații Karamazov, cel din urmă și cel mai complex roman al lui Dostoievski, este în același timp povestea scrisă magistral a unui patricid și o meditație filosofică asupra întrebărilor esențiale ale umanității: existența lui Dumnezeu, liberul-arbitru, natura colectivă a vinei și consecințele dezastruoase ale raționalismului.

Romanul este povestea a patru fraţi şi a unui paricid. Fiecare dintre cei patru întruchipează o ipostază fundamentală a individului.

Moartea neaşteptată a tatălui, moşierul Feodor Pavlovici Karamazov — zgârcit, amoral, desfrânat — aruncă suspiciuni asupra tuturor celor patru fraţi, deoarece fiecare dintre ei are motive întemeiate pentru a-i dori dispariţia, şi dă naştere la numeroase teorii, culminând cu un proces.

Fraţii Karamazov este sinteza finală, ce reia problemele-cheie din cărţile precedente, reformulează toate întrebările care l-au frământat cândva pe scriitor şi încearcă să le soluţioneze prin prisma unei experienţe artistice totale.

— Ion Ianoși

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Ulise, de James Joyce

Coperta Ulise, de James Joyce - DECĂRȚI.ROUlise a fost etichetat drept un roman murdar, blasfematoriu și imposibil de citit. În faimoasa sentință a tribunalului din 1933, judecătorul John M. Woolsey a declarat Ulise o carte grețoasă – deși a estimat că nu este chiar atât de obscenă încât să nu fie importată în Statele Unite ale Americii.

Nici unul dintre aceste adjective nu este câtuși de puțin potrivit pentru a descrie cartea. Până în zilele noastre, rămâne capodopera modernistă absolută, o carte în care autorul duce lirismul și vulgaritatea celtice până la splendide extreme. Ulise este un roman amuzant, trist și chiar plin de suspans.

Ulise este împărţit în trei mari secţiuni. Prima, denumită Telemachiada, este dedicată prezentării lui Stephen Dedalus, cel care în structura romanului are rolul lui Telemac, fiul lui Ulise. Acesta este pe punctul de a pleca în căutarea tatălui său, una din temele majore ale romanului, aflarea legăturilor cu tradiţiile şi originea.

Secţiunea a doua, denumită Rătăcirile lui Ulise, cuprinde douăsprezece episoade şi este consacrată celui care reprezintă personajul principal, Leopold Bloom — un Ulise modern —, rătăcind prin Dublin asemenea personajului homeric.

Secţiunea a treia, Întoarcerea, cuprinde trei episoade sub semnul soţiei lui Bloom. Acţiunea romanului Ulise se petrece într-o singură zi, joi, 16 iunie 1904.

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Atlasul norilor, de David Mitchell

Coperta Atlasul Norilor, de David Mitchell - DECĂRȚI.ROUn vizionar postmodern, un maestru al stilurilor şi genurilor literare, David Mitchell combină aventura pură, pasiunea nabokoviană pentru puzzle şi fina analiză psihologică cu un dozaj inteligent de speculaţii filozofice şi ştiinţifice, în tradiţia lui Aldous Huxley, Italo Calvino, Umberto Eco şi Philip K. Dick.

Rezultatul este o strălucită ficţiune originală, care ne dezvăluie cum, oricând şi oriunde, voinţa de putere naşte monştri, dar şi cum sufletele oamenilor străbat timpul asemenea unor nori care plutesc pe cer.

Sase povestitori secreta tot atatea universuri despartite de timp si spatiu, insa nu etanse, pentru ca le leaga noduri vitale. Un notar american care exploreaza insulele proaspat colonizate din Marile Sudului; un muzician care incearca sa-si inspire maestrul in scopuri nu tocmai nobile; o jurnalista care salveaza lumea de la dezastru nuclear; un editor care descopera un bestseller periculos; o clona creata in sistemul sclavagismului modern — toti acesti povestitori savurosi creeaza cercuri narative in jurul dramaticei istorii orale a unei insule postapocaliptice.

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Moby Dick, de Herman Melville

Coperta Moby Dick, de Herman Melville - DECĂRȚI.ROD.H. Lawrence spune despre Moby Dick că „este o epopee a mării pe care n-a egalat-o nimeni, o carte a simbolismului ezoteric cu semnificaţii profunde, cu o densitate epuizantă. Dar este o carte mare, o carte uriaşă, cea mai mare carte scrisă vreodată. Te copleşeşte prin măreţia ei”.

Povestea descrie aventura marinarului Ishmael, la bordul balenierei Pequod, comandată de căpitanul Ahab. Înainte ca Ishmael să fi ajuns la bordul balenierei el se afla în New Bredford. La un han de la docuri ajunge partener cu Queequeg, un om sălbatic care a fost în trecut vânător de balene.

Astfel cei doi ajung împreună pe vasul Pequod. Ishmael își dă în curând seama că Ahab este în căutarea unei anumite balene, un cașalot alb, numit Moby Dick, o creatură feroce și enigmatică. În trecut, Moby Dick i-a distrus barca căpitanului Ahab și i-a mâncat un picior, iar acum acesta vrea răzbunare.

Sunt sigur ca Hemingway s-a înşelat când a spus că literatura americană modernă porneşte de la Huckelberry Finn. Începe cu Moby Dick, cartea care a înghiţit întreaga civilizaţie europeană.

— E.L. Doctorow

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Curcubeul gravitatiei, de Thomas Pynchon

Coperta Curcubeul gravitatiei, de Thomas Pynchon - DECĂRȚI.ROConsiderat o capodopera a postmodernismului, Curcubeul gravitației este unul dintre marile romane ale literaturii americane, iar traducerea lui in limba romana reprezinta deopotriva un eveniment cultural si editorial.

Titlul romanului Curcubeul gravitației se referă la arcul de fum pe care îl lasă în urmă rachetele V2 și totodată – în viziune parodică, neagră – la semnul pe care i‑l trimite Dumnezeu lui Noe când ii promite ca nu va mai distruge niciodată omenirea.

Tyrone Slothrop, protagonistul, este militar in Londra anului 1944 și are o problema bizară: de câte ori se simte excitat, explodează o bombă. Superiorii săi din cadrul armatei îl tin sub observație, încercând să găsească explicația acestui straniu feno­men. Dar asta este doar o piesă a marelui puzzle și, așa cum aflăm curând, fiecare eveniment din intriga infinit de complicata a romanului, oricât de izolat ar părea, este conectat la o rețea de dimensiuni colosale, țelul suprem fiind acela de a arunca lumea în aer cu o ultima rachetă devastatoare.

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Un veac de singurătate, de Gabriel Garcia Marquez

Coperta Un veac de singurătate, de Gabriel Garcia Marquez - DECĂRȚI.ROCapodopera care l-a propulsat pe Gabriel García Márquez pe orbita celebrităţii internaţionale şi i-a adus premiul Nobel în 1982, este, în opinia unanimă a criticii, cel mai frumos roman de expresie spaniolă din toate timpurile, aşa cum mărturiseşte şi Pablo Neruda care îl numeşte „Don Quijote al timpului nostru”.

Istoria celor o sută de ani ai fabuloasei aventuri trăite de cele şapte generaţii ale familiei Buendía, cu fanteziile, obsesiile, tragediile, pasiunile, disperările şi speranţele lor, este de fapt istoria miticului Macondo, întemeiat de patriarhul José Arcadio Buendía, teritoriu prodigios, unde fantasticul, irealul, se insinuează adesea în realitate, miraculosul convieţuind firesc cu viaţa de zi cu zi.

Însă întregul demers narativ sugerează ideea că Macondo nu se mărgineşte la o arie concretă, istoria sa fiind de fapt istoria existenţei umane, căci, aşa cum arată autorul, „mai curând decât un loc de pe lume, Macondo este o stare de spirit.”

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Război și pace, de Lev Tolstoi

Coperta Război și pace, de Lev Tolstoi - DECĂRȚI.ROJean Thieulin spune despre Război și pace că „a avut o geneză agitată și poartă amprenta creatorului său sfâșiat fără încetare de tendințe conflictuale.

Romanul a devenit terenul de manifestare a zbuciumului interior, a cărui evoluție, opunând mereu esențialul artificialului, va substitui realul și viziunea exterioară cu părerea subiectivă și rezultatul viziunii interioare.

Fidel propriilor exigențe, Tolstoi a făcut din Război și pace o capodoperă a literaturii universale, imprimându-i un caracter profund uman”.

Concentrându-se asupra membrilor a două familii importante, Bolkonski și Rostov, Război și pace folosește istoriile lor individuale pentru a portretiza Rusia în pragul unui conflict apocaliptic cu Franța lui Napoleon Bonaparte.

Evenimentele împing repede personajele centrale spre confruntarea inevitabilă.

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Pacientul englez, de Michael Ondaatje

Coperta Pacientul englez, de Michael Ondaatje - DECĂRȚI.ROPacientul Englez are drept personaje centrale patru oameni cu existențe pustiite, împinși de hazard sub acoperișul unei foste mănăstiri italiene, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

E vorba de Hana, o infirmieră amorțită de spectacolul suferinței și morții atâtor soldați îngrijiți; Caravaggio, un hoț și spion mutilat, dependent de morfină; Kip, un genist sikh care-și pune zilnic viața în pericol dezamorsând bombe.

Și mai e misteriosul pacient cu trupul ars, de nerecunoscut, îngrijit de Hana, pe care lumea îl ia drept englez și care începe să dezvaluie o poveste de dragoste, cu aventuri în deșert și scene de război, ce ajunge să-i bântuie și să-i transforme pe ascultătorii săi.

Elefant » Libris » Cărturești »

10. Pendulul lui Foucault, de Umberto Eco

Coperta Pendulul lui Foucault, de Umberto Eco - DECĂRȚI.ROPendulul lui Foucault este un megaroman, elaborat cu ingeniozitate inginerească, în care misterul ia naştere printr-o banală întîmplare.

Trei redactori ai unei edituri de texte ezoterice (deci toţi trei mânuitori de semne lingvistice), citind cifrat o „notă de spălătoreasă”, construiesc printr-un pur joc intelectual, ipoteza misterioasă a unui Complot uriaş, iniţiat de Cavalerii Templieri după dizolvarea Ordinului de către regele Franţei, pentru păstrarea în custodie a Secretului absolut al cunoaşterii şi al puterii.

Când închizi această carte, ai senzaţia că ai încheiat o experienţă necesară. Este marea carte despre vidul acestor ani, dacă ştii cum s-o citeşti. Şi e cartea metalică, dură, care te învaţă să trăieşti cu acest vid, să devii adult în singurul timp îngăduit ţie.

— Il Manifesto

Elefant » Libris » Cărturești »