10 Cărți foarte cunoscute pe care probabil mereu minți că le-ai citit - DECĂRȚI.RO

Nu este niciun secret că mulți dintre noi nu am citit toate cărțile pe care profesorii de română ne-au pus să le citim. Un studiu recent însă a constatat că 41% dintre adulți mint despre cărțile pe care le-au citit.

De foarte multe ori, când cineva spune că a citit o carte, de fapt nici nu a deschis-o. Din fericire pentru aceste persoane, există filmele care îi ajută să scape fără prea multe îndoieli din partea celorlalți – așadar nu este nicio surpriză faptul că cele 10 cărți pe care suntem cei mai dispuși să spunem că le-am citit au fost toate adaptate în cinema.

1. Cărțile James Bond, de Ian Fleming

Coperta Spionul care m-a iubit (James Bond), de Ian FlemingJames Bond, deseori numit simplu 007, este un agent al serviciilor secrete britanice. El este protagonistul unei seriii de romane și nuvele publicate începând cu 1953.

Fleming a scris în total 12 romane și a două colecții de nuvele, pe toate în casa lui din Jamaica, Goldeneye.

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Trilogia Stăpânul Inelelor, de J.R.R. Tolkien

Coperta Frăția inelului (Stăpânul inelelor #1), de J.R.R. TolkienStăpânul inelelor continuă povestea începută de autor în cartea sa „Hobbitul”. Sauron, Seniorul Întunecimii, a reuşit să adune toate inelele puterii, dorinţa lui fiind aceea de a stăpâni peste întregul Pământ de Mijloc.

Dar pentru a-şi îndeplini visul îi lipseşte un inel special.

Aici va începe odiseea tânărului hobbit Frodo, căruia i se încredinţează o misiune ciudată – el nu trebuie să găsească, ci să ascundă o comoară. Să ascundă Inelul.

Frodo trebuie să pornească la drum din îndrăgitul său Comitat până în întunecatul Mordor, ca să distrugă teribilul Inel şi să-i zădărnicească planurile lui Sauron.

O sarcină uriaşă pentru un hobbit atât de mic, dar Frodo nu va porni singur la drum. Reprezentanţii celor mai importante seminţii vor fi alături de el.

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Seria Cronicile din Narnia, de C.S. Lewis

Coperta Nepotul magicianului (Cronicile din Narnia #1), de C.S. LewisPlasată în lumea fictivă a Narniei, o lume fantastică a magiei, creaturilor mitice și animalelor vorbitoare, seria povesteșe aventurile mai multor copii care joacă roluri centrale în istoria acelei lumi.

Aproape toți protagoniștii sunt sunt din lumea reală, transportați în mod magic în Narnia, unde sunt chemați de leul Aslan pentru a proteja Narnia de rău și a restabili tronul urmașilor săi de drept.

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Codul lui Da Vinci, de Dan Brown

Coperta Codul lui Da Vinci, de Dan BrownRobert Langdon, profesor de Simbolistică Religioasă la Harvard, se află în Paris pentru a susține o prelegere. La recepția de după conferință, ar trebui să se întâlnească cu respectatul curator al Muzeului Luvru.

Dar, acesta nu ajunge la întrevedere. Târziu, în noapte, Langdon e trezit de autoritățile franceze și este informat că, în împrejurări suspecte, curatorul a fost asasinat.

Profesorul e condus la muzeu – scena crimei -, unde se află mai multe indicii năucitoare. Langdon află foarte curând că e principalul suspect. Urmează o cursă contra cronometru în care, ajutat de criptologul Sophie Neveu, trebuie să descifreze toate acele indicii care, descoperă cei doi, fuseseră lăsate special pentru ei de curatorul asasinat.

Dacă Robert și Sophie nu vor putea rezolva puzzle-ul la timp, un teribil secret antic s-ar putea pierde pentru totdeauna, iar ei ar putea sfârși ca victime colaterale.

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Jocurile Foamei, de Suzanne Collins

Coperta Jocurile foamei (Jocurile foamei #1), de Suzanne CollinsÎntr-un viitor postapocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord se întinde națiunea Panem.

Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douăsprezece districte conduse cu o mână de fier, în fiecare an este organizat un concurs sadic și sângeros – Jocurile Foamei.

Douăzeci și patru de adolescenți sunt răpiți de lângă familiile lor și aruncați în luptă pe viață și pe moarte, televizată în direct și urmărită cu frenezie.

Doar unul dintre ei se va întoarce acasă faimos, bogat și… viu. Cine va câstiga cursa nebună pentru supraviețuire?

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Trainspotting, de Irvine Welsh

Coperta Trainspotting (Trainspotting #1), de Irvine Welsh - DECĂRȚI.ROCa majoriatea romanelor şi povestirilor lui Welsh, şi „Trainspotting”, cel mai cunoscut dintre ele, are ca personaje tineri din cultura marginală a consumatorilor de droguri.

Renton, Spud, Begbie sunt câteva dintre figurile care-şi spun povestea în roman, folosind limbajul agresiv şi argotic al scoţienilor din Leith.

Problemele lor legate de consumul de heroina, dilemele sexuale, întorsăturile ironice de situaţie sunt dublate de referinţe constante la conflictele etnice, religioase sau la dispute fotbalistice, care fac parte din reperele comunităţii din care provin.

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Jurnalul lui Bridget Jones, de Helen Fielding

Coperta Jurnalul lui Bridget Jones (Bridget Jones #1), de Helen Fielding - DECĂRȚI.ROBridget Jones este femeia la „treizeci și ceva de ani”, tot timpul pe fugă, mereu în luptă cu singurătatea, kilogramele în plus, fumatul, alcoolul și avansurile șefului.

Ea încearcă să-și țină viața, ca pe o barcă, pe linia de plutire, și să răspundă la o întrebare simplă: cum să-și găsească perechea fără să nimerească peste unul din milioanele de misogini, maniaci, adulteri, obsedați sau perverși?

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Bărbați Care Urăsc Femeile, de Stieg Larsson

Coperta Bărbați care urăsc femeile (Millenium #1), de Stieg Larsson - DECĂRȚI.ROMikael Blomkvist, un jurnalist căzut în dizgraţie, este angajat să facă investigaţii asupra unui caz neobişnuit.

Însă când acesta face legătura între dispariţia Harrietei şi un lanţ de crime terifiante, săvârşite cu 40 de ani în urmă, misiunea lui devine imposibil de finalizat fără ajutorul unui asistent.

Lisbeth Salander, o tânără de 24 de ani, cu o înfăţişare de hacker şi o inteligenţă de geniu, pare a fi candidatul perfect pentru această poziţie. Neobişnuiţii parteneri descoperă un fir ce îi conduce spre un secret incredibil, care îi aruncă în plasa corupţiei de la cel mai înalt nivel.

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Fata Dispărută, de Gillian Flynn

Coperta Fata dispărută, de Gillian Flynn - DECĂRȚI.RONick sărbătoreşte cinci ani de căsnicie. Şi tocmai acum, soţia sa dispare pe neaşteptate. Primul suspect este Nick.

Deşi îşi susţine nevinovăţia, dovezile împotriva lui nu încetează să apară. Sub presiunea mass-mediei, face paradă de cinism şi de minciuni.

Iar jurnalul lui Amy, descoperit de poliţie, dezvăluie că mariajul lor era departe de a fi perfect.

Este Nick un ucigaş? Adevărul îţi dă fiori: este mai întunecat decât ţi-ai fi imaginat. Un adevărat tur de forță.

Elefant » Libris » Cărturești »

10. Vânătorii de Zmeie, de Khaled Hosseini

Coperta Vânătorii de zmeie, de Khaled Hosseini - DECĂRȚI.ROIntriga care pornește cu prietenia dintre Amir, fiul stăpânului, și Hassan, fiul servitorului, se dovedește firul director care unifică întregul roman.

Fragilitatea acestei relații, simbolizată de zmeiele de hârtie, este pusă la încercare pe măsură ce vechiul stil de viață al vechiului Afganistan apune.

Schimbările de situație uimitoare fac din această carte memorabilă un roman puternic… care te bântuie.

Elefant » Libris » Cărturești »