10 Cărţi clasice perfecte de (re)citit toamna - DECĂRȚI.RO

Dacă eşti în căutarea inspiraţiei literare pentru anotimpul ruginiu, am ales ce considerăm a fi cele mai bune cărţi clasice de citit toamna, în parc sau acasă, care garantat te vor ajuta să intri în atmosfera zilelor răcoroase.

Am selectat cărţi străine şi româneşti, din diferite genuri: horror, gotice, de dragoste şi chiar şi psihologice sau pentru copii.

Chiar dacă cel mai probabil zilele de toamnă perfecte sunt mai mult rodul imaginaţiei noastre decât realitate, asta nu ne poate opri să ne bucurăm de ele măcar în cărţi, alături de o cafea sau un ceai cald.

1. Dracula, de Bram Stoker

Coperta Dracula, de Bram Stoker - DECĂRȚI.RORomanul începe cu călătoria lui Jonathan Harkerm, un avocat debutant, către castelul contelui Dracula, de la graniţa Transilvaniei cu Moldova. În curând, tânărul îşi va da seama că este prizonier în castelul gazdei sale. Din acel moment începe să observe laturile îngrijorătoare ale vieţii lui Dracula…

De ce este potrivită pentru toamnă: Dacă Halloween-ul, care a devenit foarte popular şi în România, este unul dintre motivele pentru care apreciezi toamna, Dracula este o lectură obligatorie.

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Masca morţii roşii şi alte povestiri, de Edgar Allan Poe

Coperta Masca morţii roşii şi alte povestiri, de Edgar Allan Poe - DECĂRȚI.ROVolumul Masca morţii roşii şi alte povestiri aduce la un loc câteva dintre capodoperele narative ale lui Edgar Allan Poe: Manuscris găsit într-o sticlă, Crimele din Rue Morgue, Berenice, Ligeia, Prabusirea Casei Usher, William Wilson, Masca morţii roşii, Hruba şi pendulul.

De ce este potrivită pentru toamnă: Edgar Allan Poe este un povestitor ale cărui lucrări au fost făcute special pentru a fi citite într-o seară rece de toamnă. Ajută foarte mult că majoritatea sunt povestiri perfecte pentru când vrei să citeşti ceva scurt.

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Chemarea străbunilor, de Jack London

Coperta Chemarea străbunilor, de Jack London - DECĂRȚI.RORomanul, publicat în 1903, are ca personaj principal un câine pe nume Buck, anterior domestic, ale cărui instincte primordiale revin şi, după o serie de evenimente, ajunge să fie câine de sanie în Yukon, Alaska.

De ce este potrivită pentru toamnă: Lucrările lui Jack London sunt perfecte dacă îţi place cel mai mult să stai afară pentru a te bucura de natură. Chemarea străbunilor face pereche perfectă cu serile răcoroase de toamnă, preferabil cu un câine alături de tine.

Elefant » Libris » Cărturești »

4. La răscruce de vânturi, de Emily Bronte

Coperta La răscruce de vânturi, de Emily Bronte - DECĂRȚI.RORomanul descrie dragostea intensă şi aproape demonică dintre Catherine Earnshaw şi Heathcliff, un copil de ţigan găsit şi crescut de tatăl ei.

După moartea domnului Earnshaw, Heathcliff este umilit de Hindley, fratele lui Catherine, gelos pe afecţiunea pe care părintele său i-o purtase orfanului, în ciuda lipsei de educaţie şi de maniere ale acestuia.

Între timp, Catherine se descoperă atrasă de Edgar Linton, fiul unui mic nobil vecin, care o impresionează prin blândeţea şi comportamentul său aristocratic.

Crezând că iubita lui nu-i împărtăşeşte sentimentele, Heathcliff părăseşte Wuthering Heights, reşedinţa izolată a familiei, şi revine câţiva ani mai târziu ca un om bogat şi rafinat, nerăbdător să se răzbune pentru fostele sale suferinţe.

De ce este potrivită pentru toamnă: Literatura gotică este esenţială pe timp de toamnă, iar romanul lui Bronte este un reprezentant al genului. Povestea întunecată a lui Heathcliff şi Catherine te va transporta într-o lume plină de ferestre care scârţâie, jurnale vechi şi mlaştini sălbatice.

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee

Coperta Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee - DECĂRȚI.ROUn roman brutal şi onest, ce se construieşte pe marginea unor subiecte mereu de interes: rasismul, conflictele sociale şi pierderea inocenţei copilăriei, totul filtrat prin ochii unei fetiţe.

Scout Finch este martoră la întâmplările dramatice declanşate într-un orăşel sudist atunci când un bărbat de culoare este acuzat că a violat o femeie albă.

Tatăl naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apărării, trebuie să ţină piept unor prejudecăţi până atunci latente şi, din acest moment, Scout şi fratele ei, Jem, sunt atraşi într-o succesiune rapidă de evenimente care le depăşesc înţelegerea.

De ce este potrivită pentru toamnă: În realitate, este un clasic care merită (re)citit oricând, dar cum punctul culminant are loc toamna, este în mod special o lectură potrivită pentru lunile reci.

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Frankenstein, de Mary Shelley

Coperta Frankenstein, de Mary Shelley - DECĂRȚI.ROViktor Frankenstein, un talentat student la medicină, a descoperit secretul aducerii la viaţă a materiei moarte. Adunând material din cimitire şi abatoare, el creează un uriaş cu o putere supraomenească.

Dar, îngrozit de ceea ce a făcut, fuge, abandonându-l. Cum va reactiona Creatura când se va trezi singură în lume, părăsită de creatorul sau?

De ce este potrivită pentru toamnă: Un clasic imaginat de Mary Shelley în timpul unei competiţii de poveşti horror. Ne imaginăm că a câştigat concursul. Perfect de citit într-o noapte furtunoasă de toamnă.

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Legenda călăreţului fără cap, de Washington Irving

Coperta Legenda călăreţului fără cap, de Washington Irving - DECĂRȚI.ROCând un călăreţ fără cap începe să bântuie oraşul, întreaga comunitate este înspăimântată de moarte. Dar acesta nu-i atacă pe oameni la întamplare, ci doar pe cei din familia Van Tassel.

Părerile localnicilor sunt împărţite: unii cred că straniul călăreţ se află în căutarea propriului cap, iar alţii că au de-a face cu un comandant sculat din mormânt, ca să-şi conducă soldaţii într-un război demult încheiat.

De ce este potrivită pentru toamnă: Povestea oraşului bântuit Sleepy Hollow este practic gândită pentru a fi citită cu voce tare în jurul focului în timpul unei nopţi de toamnă.

Elefant » Libris » eMag »

8. Pădurea spânzuraţilor, de Liviu Rebreanu

Coperta Pădurea spânzuraţilor, de Liviu Rebreanu - DECĂRȚI.ROAcțiunea romanului se petrece în timpul Primului Război Mondial. Romanul prezintă dilema morală a lui Apostol Bologa, un tânăr ofițer român din Armata Austro-Ungară, ce este trimis să lupte pe Frontul Românesc împotriva conaționalilor săi.

Personaj șovăielnic, înclinat spre meditații filozofice și predispus la crize mistice, el suferă o dramă sufletească cauzată de conflictul între datoria sa de ofițer și sentimentul de apartenență la națiunea română.

De ce este potrivită pentru toamnă: Toată acţiunea romanului se petrece în Primul Război Mondial, pe fundalul unei atmosfere dezolante a peisajului de toamnă mohorâtă, cu cer rece şi arbori desfrunziţi.

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Portretul lui Dorian Grey, de Oscar Wilde

Coperta Portretul lui Dorian Grey, de Oscar Wilde - DECĂRȚI.ROSubjugat de farmecul propriului portret, pictat de prietenul său Basil Hallward, Dorian Gray face un pact faustic, vânzându-şi sufletul în schimbul frumuseţii şi tinereţii veşnice.

Sub influenţa lui Lord Henry Wotton, el ajunge să ducă o viaţă dublă, dedicându-se tuturor plăcerilor interzise, dar păstrând aparenţele unei vieţi respectabile.

În timp ce se afundă în această existenţă promiscuă, Dorian rămâne neatins de semnele degradării fizice şi morale, care însă încep să se ivească pe chipul său zugravit în tabloul lui Basil.

De ce este potrivită pentru toamnă: Este o poveste foarte ciudată despre un om şi misteriosul lui portret, care oferă o lectură încântătoare pentru toamnă. Dacă îţi place literatura gotică şi cauţi o lectură uşoară şi rapidă, este alegerea perfectă.

Elefant » Libris » Cărturești »

10. Straniul caz al doctorului Jekyll şi al domnului Hyde, de Robert Louis Stevenson

Coperta Straniul caz al doctorului Jekyll şi al domnului Hyde, de Robert Louis Stevenson - DECĂRȚI.RODoctorul Jeckyll dezvoltă o poţiune care dezlănţuie o altă personalitate din interiorul său, ciudatul domn Hyde.

Avocatul londonez Gabriel John Utterson investighează aceste stranii manifestări ale prietenului său, fără să îi cunoască secretul.

De ce este potrivită pentru toamnă: Pentru că tot vorbim de lecturi rapide, nuvela lui Stevenson despre un om şi cele două personalităţi ale sale este un clasic care merită întotdeauna o (re)citire pe timp de toamnă.

Stevenson își deschide ochii, și ni deschide și nouă, în fața confuziei realității, iar ceea ce ne arată este ceva ce-l preocupă în mod vital pe cititorul modern: inevitabila dualitate a existenței noastre.

— The Atlantic

Elefant » Libris » Cărturești »