Ne place să învățăm din cărți. Nu este nimic mai satisfăcător decât o lectură care nu este numai plăcută, ci care oferă și cunoștințe de durată. Această listă de cărți care vă fac mai deștept face exact asta.

Abordând subiecte de la știință la politică, la artă și la interes uman, aceste cărți sunt pentru orice cititor curios.

Citiți mai departe pentru o listă cuprinzătoare (dar nu finală sau exhaustivă) a celor mai bune cărți care vă vor face mai inteligent, completând descrierile editorilor. Aceasta este partea I.

1. Exceptionalii, de Malcolm Gladwell

Coperta Exceptionalii, de Malcolm Gladwell - DECĂRȚI.ROCu The Tipping Point, Malcolm Gladwell a schimbat felul în care înţelegem lumea. Excepţionalii (în original Outliers) va schimba felul în care înţelegem succesul.

Poveştile despre cei care au un foarte, foarte mare succes se învârt în jurul inteligenţei şi ambiţiei. În Excepţionalii, Malcolm Gladwell spune că adevărata explicaţie e cu totul alta, iar dacă vrem să înţelegem cum se ajunge atât de departe, ar trebui să ne luăm timp să cunoaştem tot ce ţine de contextul acestor oameni: familia, locul unde au copilărit, data naşterii.

Gladwell contestă mitul aşa-zisului merit personal, explorând raportul dintre succes şi cultură, hazard, sincronizare, naştere şi noroc, şi felul în care, în pofida calităţilor şi talentului cuiva, moştenirea culturală poate funcţiona ca o piedică.

Viaţa „excepţionalilor” – oamenii ale căror performanţe ies din sfera experienţei comune – urmează o logică stranie şi inedită. Pentru a descrie această logică, Gladwell vine cu un proiect de valorificare maximă a potenţialului.

Excepţionalii este o carte mai personală decât predecesoarele sale. O poţi citi ca pe o autobiografie: un individ de succes care încearcă să-şi înţeleagă contextul, felul în care a ajuns să aibă succes şi ce înseamnă de fapt succesul.

— Time

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Astrofizica pentru cei grăbiți, de Neil deGrasse Tyson

Coperta Coperta Astrofizica pentru cei grăbiți, de Neil deGrasse Tyson - DECĂRȚI.ROCare este natura spațiului și timpului? Cum ne „potrivim” în Univers? El cum se adaptează la noi?

Tyson aduce Universul pe pământ într-un mod clar și succint, prin prezentări strălucite, în capitole care pot fi citite oriunde și oricând de către contemporanii noștri mereu grăbiţi.

Astrofizica pentru cei grăbiţi vă va edifica, abordând tematici cosmice: de la Big Bang la găuri negre, de la quarks la mecanica cuantică, de la căutarea planetelor pe cerul înstelat la căutarea formelor de viaţă din Univers.

Tyson este un maestru al rezumării și al simplificării… ia idei complexe, minunate, le demontează până la miez, apoi le umple cu alegorii colorate și glume isteţe, făcându-le accesibile pentru laici.

—Salon

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Între lume și mine, de Ta-Nehisi Coates

Coperta Între lume și mine, de Ta-Nehisi Coates - DECĂRȚI.ROÎntr‐o serie de eseuri scrise sub forma unei scrisori către fiul său, Coates discută noțiunea de rasă și felul în care aceasta a modelat istoria, de multe ori cu prețul vieții și al trupului negru.

Explorând evenimente personale și istorice, de la perioada de studenție la Howard University, la Războiul Civil, autorul încearcă să răspundă la câteva dintre cele mai dificile întrebări care dezechilibrează societatea modernă.

Printr‐o destructurare minuțioasă a conceptului de rasă, Coates rezumă istoria înfiorătoare a subjugării negrilor în Statele Unite, rezultatul fiind un discurs extrem de actual despre tot ceea ce înseamnă să fii perceput ca „diferit”.

Elefant » Humanitas » Cărturești »

4. Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, de Yuval Noah Harari

Coperta Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, de Yuval Noah Harari - DECĂRȚI.ROAcum 100.000 de ani, pe pământ existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întâmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpânii planetei?

De la începuturile speciei noastre şi rolul pe care l-a jucat în ecosistemul global până în modernitate, Sapiens îmbină istoria şi ştiinţa pentru a pune în discuţie tot ce ştim despre noi înşine, ne arată cum ne-am unit ca să construim oraşe, regate şi imperii, cum am ajuns să credem în zei, în legi şi în cărţi, dar şi cum am devenit sclavii birocraţiei, ai consumerismului şi ai căutării fericirii.

De asemenea, ne îndeamnă să privim în viitor, căci de cîteva decenii am început să încălcăm legile selecţiei naturale care au guvernat viaţa în ultimii patru miliarde de ani.

Dobândim capacitatea de a modela nu doar lumea din jurul nostru, ci şi pe noi înşine. Încotro ne duce aceasta şi ce vrem să devenim?

În această analiză exhaustivă a istoriei oamenilor, Harari le oferă cititorilor ocazia să reconsidere totul: de la supravieţuirea lui Homo sapiens pînă la fascinanta chestiune a modului în care societatea se organizează prin ficţiuni.

— Booklist

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Memoria inteligentă, de Joshua Foer

Coperta Memoria inteligentă, de Joshua Foer - DECĂRȚI.ROCartea de față este povestea transformării lui Joshua Foer dintr-o persoană obișnuită, care uita unde a pus cheile de la mașină (sau chiar mașina) într-un as al memorării, în stare să rețină ordinea cărților dintr-un pachet de joc în cinci minute și să spună, pe de rost, sute de zecimale ale numarului Pi.

Antrenarea memoriei poate părea inutilă în această epocă a memoriilor externalizate, în care avem hârtie, computere, telefoane mobile.

În mod paradoxal acum, mai mult ca niciodată, când rolul memoriei se erodează rapid, avem nevoie să ne cultivăm amintirile, depozitarele valorilor noastre și sursa caracterului nostru.

Scrisă cu mult umor și cu inteligență, cartea este o pledoarie pentru redescoperirea lumii în care trăim și pentru autodepășire.

Elefant » Libris » Cărturești »

6. A 6-a Extincție. O istorie nenaturală a Pământului, de Elizabeth Kolbert

Coperta A 6-a Extinctie. O istorie nenaturală a Pamantului, de Elizabeth Kolbert - DECĂRȚI.ROÎn ultimele 500 de milioane de ani, au existat cinci extincții în masă, când diversitatea vieții pe Pământ a scăzut brusc și în mod dramatic.

Oamenii de știință din toată lumea monitorizează în prezent cea de a șasea extincție, despre care s-a spus că va fi cea mai devastatoare de la impactul asteroidului care a dus la dispariția dinozaurilor.

De data aceasta, cataclismul suntem noi. Într-un stil care este, în același timp, sincer, amuzant și plin de informații, Elizabeth Kolbert ne explică de ce și cum au alterat oamenii viața pe planeta Pământ, într-un mod în care nu a mai făcut-o nici o altă specie.

Împletind date obținute în urma unor studii multidisciplinare, descrieri ale speciilor fascinante care au dispărut cândva și istoria extincției ca un concept de sine stătător, Kolbert ne oferă o relatare emoționantă și exhaustivă a disparițiilor care au loc chiar sub ochii noștri, demonstrându-ne că a șasea extincție este foarte probabil să devină cea mai importantă moștenire pe care o va lăsa omenirea, forțându-ne să regândim problema fundamentală despre ceea ce înseamnă să fii om.

Elefant » Libris » Cărturești »

7. What if?: Ce-ar fi dacă?, de Randall Munroe

Coperta What if?: Ce-ar fi dacă?, de Randall Munroe - DECĂRȚI.RORăspunsurile pe care Munroe le ofera in What if? sunt o capodoperă de claritate, inteligenţă, voioşie şi precizie.

Autorul explică orice, de la efectele relativiste ale unei mingi de baseball aruncate aproape cu viteza luminii până la nenumăratele modalităţi oribile în care ai muri dacă te-ai apuca să construieşti un tabel al lui Mendeleev folosind chiar elementele respective.

Randall Munroe este autorul celebrului blog xkcd.com, care îmbină strălucit întrebări cu fundament ştiinţific şi răspunsuri sub formă de bandă desenată şi text.

După ce a studiat fizica la Christopher Newport University, s-a angajat la Centrul de cercetare Langley al NASA și a început să construiască roboţi.

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Celelalte minți. Caracatița și evoluția vieții inteligente, de Peter Godfrey-Smith

Coperta Celelalte minți. Caracatița și evoluția vieții inteligente, de Peter Godfrey-Smith - DECĂRȚI.ROUrmărind evoluţia imprevizibilă a minţii, Godfrey-Smith arată cum din nişte pâlcuri rebele de celule născute în mare au apărut primele organisme capabile să simtă, să acţioneze şi să comunice prin semnale.

Pe măsură ce aceste organisme primitive au interacţionat tot mai mult unele cu altele, complexitatea lor a crescut.

Probabil că primele sisteme nervoase au apărut întâia oară la strămoşii meduzelor; mai târziu, cefalopodele – care se trag din nişte moluşte cât se poate de banale – şi-au abandonat cochiliile şi s-au desprins de fundul oceanelor în căutarea prăzii, dobândind inteligenţa superioară de care aveau nevoie în acest scop.

Apucând-o pe o cale diferită, mamiferele şi păsările şi-au început călătoria evolutivă mai târziu.

Dar ce fel de inteligenţă posedă cefalopodele? Folosindu-se de rezultatele ultimelor cercetări, dar şi de propriile experienţe ca scufundător, Godfrey-Smith încearcă să elucideze o parte din misterul care înconjoară aceste vieţuitoare.

Mergând pe urmele experienţei subiective până la începuturile ei şi comparând fiinţele umane cu rudele noastre din regnul animal, Godfrey-Smith aruncă o lumină cu totul nouă asupra minţii caracatiţelor – şi, în acelaşi timp, asupra minţii umane.

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Omul care își confunda soția cu o pălărie, de Oliver Sacks

Coperta Omul care își confunda soția cu o pălărie, de Oliver Sacks - DECĂRȚI.ROUn profesor de muzică îşi confundă (la propriu) soţia cu o pălărie. Un bărbat nu-şi recunoaşte propriul picior. O femeie nu mai ştie ce înseamnă stânga. Persoane considerate retardate mintal dovedesc capacităţi ieşite din comun.

Toate aceste bizarerii sunt cazuri neurologice reale, cu care s-a confruntat doctorul Oliver Sacks.

24 de asemenea povestiri alcătuiesc o imagine asupra minţii omeneşti – am fi tentaţi să spunem: asupra patologicului, dacă am putea trasa o frontieră netă între normalitate şi patologie.

Cu veritabil talent literar (e scriitor în toată puterea cuvântului), Oliver Sacks nu se aventurează să tragă concluzii şi să eticheteze, ci prezintă un tulburător spectacol al minţii.

Elefant » Libris » Cărturești »