10 Cărți care te surprind cu răsturnări de situație și final neașteptat - DECĂRȚI.RO

Dacă citești foarte mult, este greu să găsești o carte a cărei poveste să te mai surprindă cu adevărat. Cu toate astea, din când în când, apare câte un roman cu răsturnări de situație pe care nici cititorii înrăiți nu le prevăd. Răsturnările de situație și un final neașteptat îmbunătățesc întotdeauna povestea, și de-asta cititorii le adoră.

Această listă cuprinde 10 dintre cărțile cu (probabil) cele mai mari răsturnări de situație și finaluri neașteptate din literatură.

1. Mincinoșii, de E. Lockhart

Coperta Mincinoșii, de E. Lockhart„Bine-aţi venit la minunata familie Sinclair, compusă din indivizi atletici, înalţi şi frumoşi. Suntem democraţi, cu avere, din tată în fiu.

Nimeni n-are nevoie de nimeni. Nimeni nu greşeşte vreodată. Trăim, cel puţin pe durata verii, pe o insulă privată, în apropiere de linia de coastă din Massachusetts. Poate că asta este tot ce trebuie să ştiţi.”

Citeşte Mincinoşii. Şi dacă te întreabă cineva cum se sfârşeşte, minte, pur şi simplu!

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Fight club, de Chuck Palahniuk

Coperta Fight club, de Chuck PalahniukCaustic, atroce, violent și neliniștitor, Fight club nu te va lăsa nici o clipă în pace.

Este povestea unui tânăr care trăiește într-o lume plină de eșecuri și de minciuni. El își găsește debuseul în bătăi clandestine organizate în subsolurile barurilor după ora închiderii.

Născut din mintea lui Tyler Durden, Fight Club reprezintă un mod de evadare din existențele mărunte și restrictive ale lui Tyler și ale prietenilor săi. Dar în lumea lui Tyler nu există reguli, nu există limite, nu există obstacole.

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Înainte de cădere, de Noah Hawley

Coperta Înainte de cădere, de Noah HawleyÎnainte de cădere este un thriller complex și palpitant.

Într-o seară cețoasă de vară, unsprezece oameni se îmbarcă într-un avion cu destinația New York. Peste șaisprezece minute, se înâmplă catastrofa: aeronava se prăbușește în ocean.

Singurii supraviețuitori sunt un pictor și un băiețel de patru ani, dintr-o familie de bogătași.

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Shutter island, de Dennis Lehane

Coperta Shutter island, de Dennis LehaneÎn 1954, din spitalul psihiatric de pe insula Shutter dispare o pacientă periculoasă, responsabilă pentru o serie întreagă de crime.

Șerifii federali Teddy Daniels și Chuck Aule se deplasează la fața locului pentru a investiga dispariția, iar cercetările lor dezvăluie practici sinistre care se desfașoară nestingherite în acest loc izolat și macabru.

Mersul investigației trasează liniile unui thriller psihologic incitant, care ține orice cititor cu sufletul la gură până la ultimele pagini, culminând cu o ultimă și cutremurătoare descoperire.

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Ispășire, de Ian McEwan

Coperta Ispășire, de Ian McEwan

Încă din adolescență, Briony Tallis își dă seama că vrea să abandoneze lumea himerelor pentru a scrie despre oamenii din jur și despre viața reală.

Simțul exagerat al ordinii și dreptății o împinge însă către un act social greșit, de pe urma căruia vor avea de suferit cei dragi ei.

La bătrânețe, ajunsă scriitoare de succes, Briony va medita la consecințele faptei sale, care o urmărește întreaga viață.

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Fata Dispărută, de Gillian Flynn

Coperta Fata dispărută, de Gillian FlynnNick sărbătoreşte cinci ani de căsnicie. Şi tocmai acum, soţia sa dispare pe neaşteptate. Primul suspect este Nick.

Deşi îşi susţine nevinovăţia, dovezile împotriva lui nu încetează să apară. Sub presiunea mass-mediei, face paradă de cinism şi de minciuni. Iar jurnalul lui Amy, descoperit de poliţie, dezvăluie că mariajul lor era departe de a fi perfect.

Este Nick un ucigaş? Adevărul îţi dă fiori: este mai întunecat decât ţi-ai fi imaginat. Un adevărat tur de forță.

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Zece Negri Mititei, de Agatha Christie

Coperta Zece negri mititei, de Agatha Christie„Scrisesem cartea Zece Negri Mititei pentru că subiectul părea atât de complicat, încât m-a fascinat de la bun început. Zece oameni trebuiau să moară fără ca povestea să devină ridicolă, iar făptașul, evident.

M-am apucat de scris după o planificare îndelungată și elaborată, iar rezultatul a fost satisfăcător.

Subiectul era simplu, clar și derutant totodată, dar cu toate astea avea o explicație perfect logică; de fapt, era nevoie de un epilog care să lămurească lucrurile.” – Agatha Christie

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Dulcele Sărut al Daliei, de James Ellroy

Coperta Dulcele sărut al Daliei, de James EllroyBucky Bleichert și Lee Blanchard sunt doi foști boxeri de succes, deveniți polițiști în LAPD.

Domnii Foc și Gheață, cum li se spune, ajung parteneri și prieteni în urma unui meci demonstrativ, iar prezența unei femei între ei nu face decât să le întărească prietenia.

Însă o altă femeie ajunge să le influențeze definitiv destinul: o tânără violată, ucisă și tăiată în două, care va fi cunoscută sub numele de Dalia Neagră.

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Viața lui Pi, de Yann Martel

Coperta Viața lui Pi, de Yann MartelRomanul lui Yann Martel e o adevărată aventură a lecturii: e când brutal, când tandru, când de un comic dezarmant.

Pi Patel, fiul unui director de grădină zoologică din Pondicherry (India), are două atracții neobișnuite: curiozitatea vie față de religie și dragostea față de animale.

Când tatăl lui Pi hotărăște că familia va emigra în Canada, adolescentul politeist nici nu bănuiește aventura ce-l așteaptă. Nava pe care, alături de ai lui, Pi își începe călătoria peste ocean se scufundă, iar Pi își spune povestea celor ce-l ascultă.

Elefant » Libris » Cărturești »

10. Vânătorii de Zmeie, de Khaled Hosseini

Coperta Vânătorii de zmeie, de Khaled HosseiniO poveste despre prietenie și trădare, care își poartă cititorii prin Afganistanul ultimelor zile ale monarhiei și până la cele ale atrocităților prezentului.

Intriga care pornește cu prietenia dintre Amir, fiul stăpânului, și Hassan, fiul servitorului, se dovedește firul director care unifică întregul roman.

Fragilitatea acestei relații, simbolizată de zmeiele de hârtie, este pusă la încercare pe măsură ce vechiul stil de viață al vechiului Afganistan apune.

Schimbările de situație uimitoare fac din această carte memorabilă un roman puternic… care te bântuie.

Elefant » Libris » Cărturești »

BONUS: Căutând-o pe Alaska, de John Green

Coperta Căutând-o pe Alaska, de John GreenMiles Halter, un adolescent singuratic pasionat de cuvintele rostite de personaje celebre în ultimele lor clipe de viață, pleacă la școala cu internat Culver Creek în căutarea a ceea ce Rabelais numea „Marele Necunoscut”.

Acest Necunoscut se dovedește mai tulburător decât și-ar fi imaginat vreodată când în noul său cerc de prieteni își face intrarea seducătoarea Alaska Young.

Inteligentă, amuzantă, imprevizibilă, Alaska îl atrage într-o lume misterioasă de lumini și umbre, ce stă sub semnul ultimelor cuvinte ale lui Simon Bolivar, faimosul general imortalizat de Gabriel Garcia Marquez: „Cum o să mai ies eu din labirintul ăsta?” Nimic nu va mai fi la fel…

Elefant » Libris » Cărturești »