Romanul vizionar de debut al lui Ernest Cline, Ready Player One, a uimit cititorii și a devenit instantaneu un clasic al genului la momentul publicării, în 2011.

Opera SF despre un joc de realitate virtuală într-un viitor distopian a fost chiar adaptată și într-un într-un film de succes, care a fost regizat de Steven Spielberg.

Dacă ți-a plăcut Ready Player One și ești în căutarea unor cărți asemănătoare, găsești mai jos o listă de romane cu realitate virtuală, jocuri pe viață și pe moarte și lumi distopice.

1. Snow crash, de Neal Stephenson

Coperta Snow crash, de Neal StephensonSe întâmplă arareori să apară un scriitor care nu suportă comparaţie – un scriitor atât de original, încât redefineşte modul în care privim lumea.

Neal Stephenson este un astfel de scriitor şi Snow Crash este un astfel de roman, care împleteşte realitatea virtuală, legendele sumeriene şi aproape tot ceea ce a existat între ele cu o excelentă şi extrem de actualizată cibersensibilitate, oferindu-ne un gigathriller al erei informaţionale.

În Realitate, Hiro Protagonist livrează pizza pentru CosaNostra Pizza Inc., însă în Metavers e un prinţ războinic. După ce plonjează în misterul unui nou virus al computerelor care distruge hackerii de pretutindeni, aleargă pe autostrăzile luminate de neon, îndeplinind o misiune al cărei obiect este ameninţarea infocalipsei.

Snow Crash este o zbenguială năucitoare printr-o Americă a viitorului, atât de bizară, atât de imorală…

O călătorie fantastică, epuizant de zgomotoasă, suprarealistă şi amuzant de bizară prin vârtejul unei zile de mâine care e deja aici.

— Timothy Leary

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Armada, de Ernest Cline

Coperta Armada, de Ernest ClineEvadarea e necesară, își tot spune Zack Lightman, care a visat dintotdeauna cu ochii deschiși ca să alunge monotonia din viața reală. Și nu e periculoasă, crede el, pentru că gamerii adolescenți nu trebuie să salveze universul…

Dar într-o zi eroul nostru dă cu ochii de o farfurie zburătoare… Mai mult: ciudata apariție e din jocul video pe care-l joacă în fiecare seară, apărând Pământul de invadatori extratereștri.

Si nu, Zack n-a luat-o razna.

Armada subminează convențiile din SF, surprinzând la fiecare pagină cu o poveste despre maturizare și invazie extraterestră așa cum nu ați mai citit.

O combinatie de pop culture și literatură SF clasică. O poveste palpitantă despre maturizare.

— Entertainment Weekly

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Neuromantul, de William Gibson

Coperta Neuromantul, de William GibsonCel dintâi roman onorat vreodată cu „triada de aur” a premiilor Hugo, Nebula și Philip K. Dick, Neuromantul lui William Gibson a reuşit să depăşească frontierele genului science-fiction şi să îşi găsească un loc pe lista marilor titluri ale literaturii secolului trecut.

Mediul paradoxal în care se desfăşoară acţiunea cărţii, în acelaşi timp futurist și decadent, este reprezentativ pentru ceea ce a început să fie cunoscut mai apoi sub denumirea generică de cyberpunk, el implicând subcultura hackerilor și a toxicomanilor, un limbaj frust, violent, precum și imagini pregnante, complexe și detaliate.

Ideea cu adevărat revoluţionară a lui William Gibson va fi însă aceea de a introduce în ficţiune şi aşa-numita „matrice” – o reţea virtuală universală care dizolvă limitele realităţii şi care anticipează apariţia internetului –, intriga romanului său fiind elaborată de fapt ca o misiune aventuroasă şi electrizantă către „miezul” acesteia și către inteligența artificială care o guvernează.

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Furia roșie, de Pierce Brown

Coperta Furia roșie, de Pierce BrownÎn viitor, populaţia lumii e împărţită în clase având funcţii strict și clar definite, iar fiecărei clase îi corespunde câte o culoare.

Darrow e un Roşu şi un Sondor al Iadului care lucrează în adâncul minelor de pe Marte pentru a face suprafaţa planetei locuibilă. La fel ca toţi cei din neamul lui, trudeşte din greu pentru a oferi un viitor mai bun generaţiilor următoare.

Darrow va descoperi însă destul de repede că umanitatea ajunsese demult să populeze planeta Marte, iar cei ca el sunt ţinuţi drept sclavi de o clasă conducătoare decadentă, cea Aurie.

Singurul mod în care se poate face dreptate în această societate abuzivă este ca Darrow să se infiltreze în mijlocul Auriilor, devenind unul dintre ei.

Se citeşte dintr-un foc şi e incredibil de fascinantă… o carte pe care atât fanii SF-ului clasic, cât şi cei ai noilor epopei distopice nu trebuie s-o rateze.

— Examiner.com

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Carbon modificat, de Richard K. Morgan

Coperta Carbon modificat, de Richard K. MorganUn detectiv este angajat să-l găsească pe ucigașul unui personaj influent. Dar ce înseamnă crima într-o lume în care moartea nu este aproape niciodată definitivă?

Lumea carbonului modificat răstoarnă principiile stabile despre viață și moarte, sinucidere, integritate fizică, religie, clonare, călătorii interstelare, asigurări de viață.

Ce este sufletul atunci când e transformat într-o colecție de biți stocat pe un suport de dimensiunile unui muc de țigară?

În investigațiile sale, Takeshi Kovacs se confruntă cu criminali dedublați, tortură virtuală și viruși distrugători, inteligențe artificiale, escroci mărunți și șantaje la nivel înalt, dar mai ales cu sine însuși și propriile sale fantome.

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Evadarea (Labirintul #1), de James Dashner

Coperta Evadarea (Labirintul #1), de James DashnerTotul este pe cale să se schimbe…

Când Thomas se trezește într-un loc necunoscut, nu-și amintește decât cum îl cheamă. Mintea îi este ca o foaie albă.

În jurul lui se află mai mulți băieți, care îi urează bun-venit în Poiană – un loc înconjurat de ziduri de piatră. La fel ca Thomas, Poienarii nu au nici o idee despre felul în care au ajuns acolo și nici din ce motiv.

Tot ceea ce știu este că, în fiecare dimineață, porțile de piatră către labirintul care îi înconjoară se deschid și că în fiecare seară se închid la loc. Şi, la fiecare treizeci de zile, un nou băiat apare acolo, adus cu un lift. Așadar, Thomas era așteptat.

Cu totul neașteptat, a doua zi este trimisă acolo și o fată – prima fată din grup. Şi mai surprinzător decât sosirea ei este mesajul pe care îl aduce. Thomas ar putea fi mai important decât ar fi crezut vreodată. Numai de-ar putea să scoată la iveală secretele întunecate îngropate înăuntrul minții sale…

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Jocul lui Ender, de Orson Scott Card

Coperta Jocul lui Ender, de Orson Scott CardPamântul este atacat din nou. Gândacii extratereștri se încordează pentru o ultimă lovitură. Supraviețuirea rasei umane atârnă de descoperirea unui geniu militar care îi poate învinge o dată pentru totdeauna. Dar cine este el?

Ender Wiggin. Geniu. Neîndurator. Viclean. Un maestru în strategie și tactică. Și un copil în același timp. Copilăria lui Ender se termină atunci când, recrutat de guvern pentru a fi antrenat în armată, ajunge în noua sa casă: școala de Luptă. Chiar și între recruți de elită, Ender se arată a fi un geniu între genii.

Reușește în orice simulare de război. Dar oare toată presiunea și singurătatea vor ajunge sa îl înfrângă înainte de bătălia finală? Cum va reacționa el în condiții reale de război? În cele din urmă, școala de Lupta nu-i decât un joc.

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Doar tu poți salva omenirea, de Terry Pratchett

Coperta Doar tu poți salva omenirea, de Terry PratchettDacă nu tu, atunci cine?

Când puternica flotă extraterestră din cel mai nou joc se dezlănțuie pe monitor, Jonny se pregatește s-o spulbere într-un milion de fărâme.

Însă chiar atunci primește un mesaj: Ne predăm! Dar jocul nu era așa! Trebuie să fie distrusă!

Iar calculatorul nu are un buton „Nu trage”!

Impresionant de originală, ingenioasă, palpitantă, cu răsturnări de situație, inteligentă și foarte accesibilă.

— Daily Telegraph

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Fugarul, de Richard Bachman

Coperta Fugarul, de Richard BachmanUn adevărat coșmar al viitorului. Linia de demarcație între săraci și bogați este mai fermă ca oricând, iar diferența între unii și alții e mai prăpăstioasă ca oricând.

Distracțiile favorite ale bogaților arată acest lucru cu claritate: cele mai apreciate spectacole de TV sunt acelea în care participanții – aleși dintre cei săraci – sunt schilodiți și uciși în direct sub ochii spectatorilor.

Un astfel de spectacol este „Fugarul”…

Oare va câștiga cineva lupta cu „cei bogați” ?

Elefant » Libris » Cărturești »

10. Erebos, de Ursula Poznanski

Coperta Erebos, de Ursula PoznanskiÎntr-o şcoală londoneză a ajuns un joc pe computer: Erebos. Cine îl joacă nu mai scapă de el.

Regulile jocului sunt deosebit de restrictive: oricine are doar o dată şansa de a juca Erebos. Cel care îl joacă nu are voie să vorbească cu nimeni despre el şi totdeauna trebuie să joace singur. Cine îi încalcă regulile ori nu îndeplineşte sarcinile primite este exclus şi nu mai poate relua jocul.

Erebos combină ficţiunea cu realitatea în mod derutant: sarcinile primite în joc trebuie realizate în lumea reală. Erebos îl subjugă şi pe Nick, până în momentul în care jocul îi cere acestuia să omoare un om…

Elefant » Libris » Cărturești »