Cântec de gheață și foc a lui George R.R. Martin este tot ce ai putea spera de la o epopee fantasy, dar acum abia mai putem aștepta să citim următoarea carte, Vânturile iernii. Oare cum nu înnebunim fără să aflăm ce se întâmplă cu Tyrion și Daenerys?

Vestea bună este că literatura fantasy oferă și alte epopee – multe dintre ele fiind perfecte pentru fanii lui Martin. Iată astfel 10 mari serii fantasy care vor face așteptarea pentru următoarea carte mai ușoară. Notă: presupunem că ați citit deja Tolkien și C.S. Lewis. Dacă nu, faceți asta chiar acum. Vom aștepta.

1. Numele vântului (Cronicile Ucigașului de Regi #1), de Patrick Rothfuss

Coperta Numele vântului (Cronicile Ucigașului de Regi #1), de Patrick Rothfuss - DECĂRȚI.ROÎntr-un târguşor uitat de lume, hangiul Kote duce un trai searbăd, învăluit de întreita tăcere a Pietrei de Hotar.

Lucrurile se schimbă însă când la han îşi face apariţia Cronicarul, un învăţat hotărât să scoată la lumină trecutul misterios al hangiului. Căci Kote este nimeni altul decât Kvothe, cel mai mare (anti?)erou al vremii sale, alchimist priceput, ibovnic iscusit şi muzician desăvârşit, Kvoth Neînsângeratul, Kvothe Ucigaşul-de-Regi.

Dornic să lămurească adevărul din spatele propriei legende, Kvothe îşi deapănă povestea, de la copilăria într-o trupă de artişti ambulanţi şi aniide mizerie petrecuţi ca orfan pe străzile unui oraş înţesat de primejdii până la nemaipomenitele peripeţii ca învăţăcel la marea Universitate, locul unde ştiinţa se împleteşte cu magia.

Iar, dincolo de toate pluteşte o abia-ghicită ameninţare…

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Grădinile lunii (Cronicile Malazane #1), de Steven Erikson

Coperta Grădinile lunii (Cronicile Malazane #1), de Steven Erikson - DECĂRȚI.ROForţe oculte, creaturi din puternice rase ancestrale și povești încâlcite se întâlnesc într-o saga fantasy care a cucerit milioane de cititori.

Imperiul Malazan fierbe din pricina nemulţumirilor, iar legiunile sunt însetate de răzbunare. Numai orașul Darujhistan rezistă.

Sergentul Whiskeyjack și brigada Arzătorilor de Poduri primesc o misiune sinucigașă, pentru a cuceri metropola în numele Malazanului.

Creator de adevărate epopei ca întindere, Erikson nu are egal când e vorba de acţiune și imaginaţie și i se alătură lui Tolkien și lui Donaldson prin viziunea lui mitică, dacă nu cumva chiar urcă o treaptă mai sus.

— SF Site

Elefant » Libris » Nemira »

3. Ucenicul asasinului (Farseer #1), de Robin Hobb

Coperta Ucenicul asasinului (Farseer #1), de Robin Hobb - DECĂRȚI.ROÎn Regatulor celor Şase… stă să izbucnească un razboi civil, când iese la iveală un secret: prinţul Coroanei are un fiu ilegitim, Fitz.

Crescut pe ascuns, doar în compania bufonului, în grajdurile de la castelul Prinţului Adevăr, acesta descoperă că are puteri magice şi, printre altele, poate comunica telepatic.

Mai mult, devine asasin, dar un asasin a cărui viaţă e pusă în pericol.

Aşa că trebuie să supravieţuiască, mai ales că s-ar putea să aibă misiunea de a salva regatul…

Pe piața romanelor fantasy, atât de aglomerată astăzi, cărțile lui Robin Hobb sunt ca niște diamante într-o mare de zircon.

— George R.R. Martin

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Tăișul sabiei (Prima lege #1), de Joe Abercrombie

Coperta Tăișul sabiei (Prima Lege #1), de Joe Abercrombie - DECĂRȚI.ROPe vremuri campion, acum un fel de monstru, Glokta este prizonier într-un corp bolnav.

Nobilul Jezal însă trăiește bine pentru că trișează la jocul de cărți. Logen, poreclit Sângerosul Nouă, vrea să-și lase în urmă trecutul întunecat, în care și-a văzut familia ucisă, dar nu poate scăpa de diverse lupte.

Bayaz, Întâiul dintre Magi, plănuiește o călătorie dincolo de lumea cunoscută, în scopuri numai de el știute, iar din pricina lui Glotka, Jezal și Logen vor avea și o viață și mai grea…

O carte cu umor inteligent, violentă și stralucitoare. Imaginați-vi-l pe Quentin Tarantino scriind un roman din genul sword & sorcery.

— Unshelved

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Asasinul din umbră (Îngerul nopții #1), de Brent Weeks

Coperta Asasinul din umbră (Îngerul nopții #1), de Brent Weeks - DECĂRȚI.ROCei slabi nu supraviețuiesc într-o lume a mizeriei, unde cruzimea și nedreptatea fac legea.

Teama e un sentiment pe care Azoth îl cunoaște dintotdeauna. A venit vremea să-l uite.

Trebuie să învețe să ucidă, doar că asasinatul e o artă a cărei tehnică nu se deprinde fără un preț uriaș.

Viața e searbădă. Viața e lipsită de sens. Când luăm viața cuiva, nu luăm nimic de valoare.

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Compania neagră (Compania Neagră #1), de Glen Cook

Coperta Compania neagră (Compania Neagră #1), de Glen Cook - DECĂRȚI.RONu există bine și rău. În războiul dintre întuneric și beznă, membrii Companiei Negre își iau simbria și fac ceea ce li se cere: ucid.

Iar îndoielile și le îngroapă laolaltă cu morții.

Până într-o zi, când o profeție se face auzită: Trandafirul Alb a renăscut, undeva, pentru a întrupa din nou Binele…

Cu volumele seriei Compania Neagră, Glen Cook a schimbat radical înfățișarea literaturii fantasy, un lucru care a trecut neobservat la vremea publicării inițiale a seriei. El a adus povestea la un nivel omenesc, renuntând la arhetipurile uzate ale basmelor cu prințese, regi și vrăjitori malefici.

— Steven Erikson

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Calea regilor (Arhiva luminii de furtună #1), de Brandon Sanderson

Coperta Calea regilor (Arhiva luminii de furtună #1), de Brandon Sanderson - DECĂRȚI.ROÎn Roshar – ţinut stâncos, bântuit de furtuni cumplite care au modelat deopotrivă peisajul şi civilizaţia – au trecut mai multe secole de la căderea celor zece ordine reunite sub numele de Cavalerii Radianţi, dar Cristalarmurile şi Cristalsăbiile lor au rămas.

Iar acestea îi pot transforma pe oamenii obişnuiţi în războinici aproape invincibili. Pentru a le căpăta, oamenii oferă în schimb regate sau poartă războaie cumplite pe Câmpiile Sfărâmate.

Astfel se întrepătrund destinele a patru personaje hotărâtoare pentru istoria Rosharului: chirurgul silit să devină soldat şi transformat apoi în sclav, asasinul obligat să ucidă, tânăra pupilă nevoită să-şi înşele maestra şi înaltul prinţ căruia îi sunt trimise viziuni înfricoşătoare, de nedesluşit. Unul dintre ei va aduce izbăvirea. Sau pieirea.

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Un vrăjitor din Pământșimare (Pământșimare #1), de Ursula K. Le Guin

Coperta Un vrăjitor din Pământșimare, de Ursula K. Le Guin - DECĂRȚI.ROUn Vrăjitor din Pământșimare este prima carte din seria Pământșimare, în care este imaginat un arhipelag fantastic, teritoriu guvernat de vrăjitori, singurul loc unde mai pot fi întâlniți dragoni zburători.

Veți întâlni o școală de vrăjitori, dragoni șireți și vechi cât lumea, nenumărate insule împrăștiate pe o lume a mării și Dumbrava Statornică ai cărei copaci își au rădăcinile în centru lumii.

În Pământșimare există o magie străveche, iar învățăturile de aici sunt pe atât de valabile, de pline de înțelepciune și de necesare pe cât poate visa cineva.

— Neil Gaiman

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Cele o sută de mii de regate (Cele o sută de mii de regate #1), de N.K. Jemisin

Coperta Cele o sută de mii de regate (Cele o sută de mii de regate #1), de N.K. Jemisin - DECĂRȚI.ROYeine, tânăra conducătoare a unui sat din Nordul Îndepărtat, este chemată în capitala Celor O Sută de Mii de Regate de către bunicul său, Dekarta Arameri, stăpânul atotputernic al lumii.

Spre marea ei surpriză se vede desemnată, alături de cei doi veri ai ei, printre cei trei posibili moștenitori ai lui Dekarta. Dar căile puterii sunt greu de străbătut, iar când zeii căzuți din vechime se amestecă în treburile muritorilor, secrete sângeroase încep să iasă la suprafață.

Yeine se vede prinsă într-un jos periculos al iubirii și puterii, în care soarta lumii depinde de deciziile ei.

Va reuși Nahadoth, zeul întunericului, acum transformat în sclav, să-i ofere lui Yeine dragostea și ajutorul de care are nevoie?

O poveste complexă, cu numeroase răsturnări de situație deopotrivă amuzante, înfricoșătoare și melodramatice, care vă vor ține cu sufletul la gură.

— Publishers Weekly

Elefant » Libris » Cărturești »

10. Jumătate de rege (Marea sfărâmată #1), de Joe Abercrombie

Jumătate de rege (Marea sfărâmată #1), de Joe AbercrombiePrintul Yarvi a jurat să recâștige tronul pe care nu și l-a dorit vreodată. Dar mai întâi trebuie să supraviețuiască cruzimilor, lanțurilor și apelor dure ale Marii Sfărâmate. Și toate acestea cu o singură mână bună.

Înșelatul ajunge înșelător.

Mic și slab în ochii tatălui său, Yarvi rămâne singur într-o lume în care nu contează decât forța brută și sângele rece. El nu poate mânui o sabie sau ține un scut, așa că trebuie să își ascută mintea ca pe o armă.

Trădatul ajunge trădător.

În jurul lui Yarvi se strânge o frăție care îl va ajuta să devină omul care trebuie să fie pentru a înfrunta toate intrigile și a răzbi în misiunea lui.

Uzurpatul va ajunge, la rândul lui, uzurpator?

O poveste despre trădare și răzbunare care m-a prins de la prima pagina și nu mi-a mai dat drumul.

— George R.R. Martin

Elefant » Libris » Cărturești »