Până şi cele mai cunoscute cărţi au unul sau mai multe secrete nespuse sau poveşti neştiute în spatele lor. Chiar dacă nu le ştii, nu înseamnă neapărat şi că ele nu există. Astăzi am decis să împărtăşim câteva curiozităţi despre ele, care cel mai probabil nu îţi sunt cunoscute.

1. Dacă ai încă impresia că citind romane de crimă şi mister cu detectivi îndemânatici nu câştigi cunoştinţe practice, povestea din spatele cărţii Calul bălan, a lui Agatha Christie îţi va dovedi contrariul. De fapt, descrierea detaliată a otrăvirii cu taliu făcută de autoare, care însăşi a lucrat într-un spital, iar mai apoi într-o farmacie, a salvat vieţi chiar în realitate.

În 1977, o fată dintr-un spital din Londra suferea de o boală necunoscută, pe care doctorii nu reuşeau să o identifice. Din întâmplare, o asistentă căreia îi plăceau poveştile cu detectivi, a realizat că simptomele fetei erau asemănătoare otrăvirii cu talium, aşa cum erau descrise în Calul bălan. În cele din urmă, medicii au salvat viaţa fetei.

2. Se crede că Fahrenheit 451, faimosul roman distopic al lui Ray Bradbury, îşi trage numele din faptul că hârtia arde la această temperatură. Adevărul este că hârtia arde într-adevăr la 451 de grade, dar pe scara Celsius, nu Fahrenheit.

Aşa cum a explicat autorul însuşi mai târziu, aceasta a fost o greşeală întâmplătoare… Un specialist în securitate pe care Bradbury l-a contactat ca şi consultant pentru carte a confundat scările Celsius şi Fahrenheit.

3. Expresia faimoasă „Doi plus doi fac cinci” este folosită în mod special în capitolul şapte al romanului O mie nouă sute optzeci și patru, al lui George Orwell.

Se crede că inspiraţia pentru ea este ideea Uniunii Sovietice de a obţiune un impuls economic de cinci ani în doar patru ani, începând cu 1928.

4. J.K. Rowling a terminat de scris Harry Potter şi piatra filisofală în 1995. Agentul literar care o reprezenta a trimis manuscrisul către 12 edituri. A fost respins de toate. Un an mai târziu, a fost acceptat de editorul Barrz Cunningham de la Bloomsbury, o editură din Londra.

Deşi au fost de acord să îi publice cartea, Cunningham a sfătuit-o pe Rowling să îşi găsească un loc de muncă stabil deoarece sunt şanse mici să facă foarte mulţi bani scriind cărţi pentru copii.

5. Victor Hugo era în vacanţă când a fost publicat romanul Mizerabilii, în 1862. Fiind curios despre reacţiile publicului despre cartea sa, a trimis editorului său o telegramă care conţinea un singur semn de punctuaţie, „?”.

Editorul i-a trimis de asemenea un răspuns cu un singur semn, „!”, pentru a indica succesul pe care l-a avut cartea. A fost probabil cea mai scurtă corespondenţă din istorie.

6. Un cântec ficţional din Comoara din insulă, a lui Robert Louis Stevenson, conţine versul „Cincisprezece eram pe lada mortului Yo ho ho! Si-o sticlă de rom.”

Multă lume presupună că „Yo ho ho” este râsul piraţilor, totuşi nefiind corect. Acest cântec era cântat de marinari când făceau muncă mai grea împreună, ca o echipă.

7. Povestea lui Arthur Gordon Pym, de scriitorul american Edgar Allan Poe, prezintă o scenă cel puţin înfricoşătoare. După ce o briză uşoară se transformă într-o furtună violentă, numai patru dintre membrii echipajului unei nave reuşesc să supravieţuiască, pe o plută mică, fără provizii. Oamenii decid să lase sorţii să decidă cine ar trebui să fie sacrificat pentru ca ceilalţi trei să aibă de mâncare. Numele ghinionistului este Richard Parker.

Este o coincidenţă izbitoare între această scenă şi un eveniment real petrecut în 1884, când un grup de marinari s-au găsit în aceeaşi situaţie ca în carte şi au sacrificat un alt marinar numit tot Richard Parker. Mai târziu, toţi au spus că nu au citit cartea lui Poe.

8. Jane Austen a început să scrie déjà faimoasa Mândrie şi prejudecată imediat după ce a împlinit 21 de ani. Toate editurile i-au respins manuscrisul, şi a fost nepublicat timp de 15 ani.

Abia după ce Rațiune și simțire a devenit un succes enorm, în 1811, a reuşit să-şi publice şi primul roman.

9. Ian Fleming, autorul seriei James Bond, a început să scrie ceea ce a devenit prima sa carte, Casino Royale, în Jamaica. Fiind el însuși un admirator al păsărilor, Fleming a dat peste cartea ornitologului american numit James Bond. Numele i s-a părut scurt, deloc romantic și totuși foarte masculin.

În cel de-al douăzecilea film James Bond, Să nu mori azi, Bond examinează cartea adevăratului ornitolog James Bond, intitulată Păsările din Indiile de Vest, într-una din scenele din Havana, Cuba. Mai târziu întâlnește o femeie și se prezintă ca fiind ornitolog.

10. Cea mai bine vândută carte din Marea Britanie este Cincizeci de umbre ale lui Grey.

În mod surprinzător, de când au început înregistrările, are vânzări de peste 5,3 milioane de exemplare, depășind bestsellere ca seriile Harry Potter și Amurg.