În 1982, Ridley Scott a adaptat cartea lui Philip K. Dick, Visează androizii oi electrice?, în filmul SF devenit deja clasic Blade Runner. Deşi filmul şi-a luat anumite libertăţi, povestea a păstrat esteticul întunecat al romanului, simbolismele uşor ciudate şi meditaţiile asupra empatiei.

Cu continuarea Blade Runner 2049 deja în cinematografe, nu există un moment mai bun pentru a te familiariza cu lucrările originale ale autorului. Dar unde să începi?

De-a lungul carierei sale prolifice, având o pasiune pentru intrigi neobişnuite, Dick a adunat o cantitate impresionantă de material, scriind uneori săptămâni de-a rândul.

Operele sale includ nenumărate proze scurte şi romane deopotrivă. Pentru ajutor, nu o să-ţi spun numai unde să începi, dar le voi şi clasifica în ordinea dificultăţii.

10. Dr. Bloodmoney

Coperta Dr. Bloodmoney, de Philip K. Dick - DECĂRȚI.ROCând lumea se stinge, viitorul rămâne o necunoscută ce aprinde imaginația și vinovatul se amestecă printre supraviețuitori…

Printre supraviețuitorii dintr-o lume care suferă consecințele anihilării nucleare, o lume în care mutanții fac norma, se află Dr. Bloodmoney. Și el e vinovat pentru tot în această comedie neagră, animată de o întreagă galerie de personaje bizare.

Un mutant cu puteri telekinetice, un DJ într-un satelit ce circulă neobosit, un fizician megaloman, care a contribuit semnificativ la distrugere, acționează într-o lume dominată de rău. Și totuși, în sclipitorul roman al lui Philip K. Dick se simte speranța în specia umană…

Cele mai bune cărți ale lui Philip K. Dick descriu întotdeauna un viitor ușor de recunoscut și, în același timp, absolut inimaginabil.

— The New York Times Book Review

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Furnica electrică

Coperta Furnica electrică, de Philip K. Dick - DECĂRȚI.RODe-a lungul vieţii sale, Philip K. Dick a scris undeva la 150 de povestiri scurte.

Bineînţeles, este imposibil să le citeşti pe toate într-un timp scurt, dar fără îndoială formatul scurt permite marilor idei ale lui Dick să devină mai clare şi să prindă o formă coerentă, făcându-le un punct de pornire excelent.

Societăţi ale viitorului, mutanţi vizionari, realităţi alternative şi previziuni. Acestea sunt ingredientele povestirilor fără egal ale lui Philip K. Dick. Printre cele care ies în evidenţă, Minority report şi Amintiri garantate, ambele stând la baza unor ecranizări de succes.

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Visează androizii oi electrice?

Coperta Visează androizii oi electrice?, de Philip K. Dick - DECĂRȚI.ROInspiraţia pentru Blade Runner, Visează androizii oi electrice? ar trebui să fie primul contact al oricărui cititor cu romanele lui Dick. Intriga este relativ simplă, dar totuşi este o carte relativ profundă şi ciudată.

Milioane de fiinţe au pierit în războiul nuclear, specii întregi au dispărut şi omenirea s-a făcut nevăzută. Unele companii s-au specializat în simulacre cu un grad ridicat de realism: cai, păsări, pisici şi chiar… oameni.

Androizii sunt atât de sofisticaţi, încât uneori e imposibil să-i deosebeşti, aşa că guvernul îi interzice pe Pământ. Rick Deckard are misiunea de a-i descoperi pe cei falşi. Numai că ei ripostează…

În multe feluri, este o analiză a capacităţii de empatie într-un viitor în care oamenii se bazează pe „cutii de empatie”, religie şi medicamente pentru a avea sentimente reale pentru altcineva.

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Clanurile de pe Alpha

Coperta Clanurile de pe Alpha, de Philip K. Dick - DECĂRȚI.ROÎn viitorul închipuit în acest roman, Alpha Centauri a fost cândva folosit ca un spital psihiatric pentru cei de pe Pământ care nu puteau funcţiona în societate. Această lună a fost într-un final abandonată, lăsându-i pe pacienţi şi descendenţii lor să-şi formeze propria ordine socială.

Frica de răzbunare din partea foştilor pacienţi determină CIA să trimită pe cel mai bun agent şi cel mai bun programator, Mary şi Chuck Rittersdorf, pentru a investiga.

Din păcate, Mary a intentat divorţul de Chuck, iar un episod depresiv i-au pornit acestuia fantezii de răzbunare ucigaşe. Premisa oferă o încrucişare ciudată între un thriller SF şi o dramă, dar Dick adaugă un foarte uşor simţ al umorului, transformând oarecum romanul într-o comedie neagră despre sănătatea mentală, relaţiile umane şi natura „normalităţii”, într-o lume tot mai nebună.

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Omul din castelul înalt

Coperta Omul din castelul înalt, de Philip K. Dick - DECĂRȚI.ROProbabil cea mai cunoscută carte a lui Dick, această istorie alternativă ciudată este un ideal punct de trecere înspre lucrările sale mai neobişnuite.

Acţiunea este setată într-o linie temporală alternativă, în care naziştii au dezvoltat bomba atomică şi au folosit-o pentru a distruge Washingtonul, forţând predarea Aliaţilor. Astfel, Statele Unite au fost împărţite între Japonezi, care au ocupat partea de vest a ţării, şi Germani, care au luat partea de est.

Urmărim mai multe personaje care intră în contact cu o carte care descrie o realitate alternativă în care Aliaţii au câştigat războiul şi al cărei autor, din cauza naturii cărţii, locuieşte într-o casă puternic fortificată, cunoscută ca şi „castelul înalt”.

Ăsta este numai începutul, cartea abordând realităţile alternative şi posibilitatea unei surse abstracte sau divine de inspiraţie. Este o lectură mai greoaie, dar destul de accesibilă pentru începători, care oferă un gust a ceea ce urmează.

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul

Coperta Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul, de Philip K. Dick - DECĂRȚI.ROAici lucrurile încep să se joace puţin cu mintea ta. Strania poveste a unei celebrităţi modificată genetic, urmărită de poliţie, prezintă organisme parazitice transformate în arme şi o realitate modificată constant.

Intriga ni-l prezintă pe Jason Taverner, cântăreţ pop şi gazda unui show de noapte care, după ce i se aruncă un parazit în faţă, descoperă că i-a fost ştearsă întreaga existenţă. Deşi pe alocuri este similară cu Visează androizii oi electrice?, ne prezintă talentul lui Dick de a estompa graniţele dintre realităţi.

Nu este cea mai provocatoare carte a lui Dick, dar este departe de a fi cea mai uşoară, făcând-o o alegere potrivită pentru cititorul intermediar.

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Timpul dezarticulat

Coperta Timpul dezarticulat, de Philip K. Dick - DECĂRȚI.ROCunoscutul roman al lui Philip K. Dick pune în lumină abisul dintre înţelegerea noastră a universului şi universul în sine.

Este anul 1998, dar Ragle Gumm se crede în 1959. Are impresia că a luptat în al Doilea Război Mondial şi că trăieşte liniştit într-o comunitate mică. Însă, după ce trece prin halucinaţii tulburătoare, începe să bănuiască altceva.

Suspiciunile declanşează o aventură la sfârşitul căreia va descoperi că el însuşi este centrul unei lumi dezarticulate.

Este o incursiune timpurie, însă foarte bine scrisă, în realităţi fabricate. Conţinând o conspiraţie guvernamentală şi un personaj care începe să se îndoiască de propria conştiinţă, este un roman relativ accesibil care abordează de asemenea sentimente de irealitate şi suprarealitate.

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Ubik

Coperta Ubik, de Philip K. Dick - DECĂRȚI.ROUbik este uşor de citit şi în acelaşi timp printre cele mai bune opere ale lui Philip K. Dick.

Publicat iniţial în anul 1969, romanul a fost inclus de revista Time în topul celor mai importante cărţi scrise în limba engleză, criticul Lev Grossman considerându-l „un coşmar din care nu eşti sigur că te vei trezi”.

Preocupat de multiplele forme ale realităţii, Philip K. Dick a scris o poveste SF în care regresia timpului şi deriva temporală invită cititorii într-o incursiune în viitor. Moartea lui Glen Runciter declanşează o misiune nebunească, în decursul căreia morţii le dictează viilor. Entitatea Ubik, metaforă a unui Dumnezeu atotputernic şi atotştiutor, intră în scenă.

În ansamblu, este o lucrare fără compromisuri, plină de speculaţii şi probabil nu cel mai bun punct de pornire în operele lui Dick.

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch

Coperta Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch, de Philip K. Dick - DECĂRȚI.RORomanul este despre un cyborg care încearcă o substanţă care modifică realitatea, cunoscută ca Ale-G.

Nu este foarte clar dacă Eldrich este de fapt un zeu, un extraterestu sau pur şi simplu ştie unele lucruri despre Ale-G pe care alţii nu le ştiu.

În mare parte din carte, este la fel de neclar dacă mintea personajelor este influenţată de droguri, dacă lucruri ciudate li se întâmplă cu adevărat, sau ce li se întâmplă pur şi simplu.

Poate fi puţin dificil să ajungi pe aceeaşi lungime de undă cu Dick, şi nu este greu să îţi dai seama de ce.

Elefant » Libris » Cărturești »

1. Substanţa M

Coperta Substanţa M, de Philip K. Dick - DECĂRȚI.ROBob Arctor este un dealer al drogului letal numit Substanţa M. Fred este un agent de poliţie desemnat să-i dea de urmă şi să-l aresteze. Pentru asta însă, el a fost nevoit să se ascundă sub o nouă identitate, aceea a traficantului pe nume Bob Arctor.

Şi, din moment ce Substanţa M desparte în timp creierul uman în două entităţi distincte, Fred nu-şi mai poate da seama că se autodistruge.

Dick este aici foarte cinic, abordând toate influenţele negative ale drogurilor şi, ulterior, chiar listând problemele de sănătate pe care i le-au adus lui şi prietenilor lui.

Elefant » Libris » Cărturești »