Haruki Murakami este unul dintre acei scriitori care în fiecare an este anunțat cu o șansă la Nobel. Apreciat în general drept un geniu, stilul său distinctiv magic-realist este în același timp simplu dar și dens, întinzându-se realmente în viața interioară a personajelor sale.

Este un scriitor care pare să spună ceva tuturor celor care îl citesc, pentru că imaginile luxuriante și temel universale ale pierderii și regretului nostalgic sunt ușor și puternic imaginate ca referințe codificate la existența noastră secretă.

Deși fiecare roman al său este bun, iar unii ar putea sa se ferească de a clasifica opera unui artist atât de complex, noi nu ne-am temut să clasificăm cele mai bune 10 lucrări ale sale, mai jos.

10. La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor

Coperta La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor, de Haruki Murakami - DECĂRȚI.RORomanul La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor povestește despre două lumi diferite — două spații temporale aparte — prin vocile misterioase a doi naratori: Watashi și Boku. Watashi, povestitorul țării aspre a minunilor, pornește într-o călătorie de sondare a propriilor amintiri.

Lumea în care trăiește Watashi este dominată de cuvinte și sunete, pe când cea a lui Boku (naratorul din capătul lumii), de imagini și cântece, iar decorul este al unui oras îngrădit, asemenea orașelor medievale. Când sosește în oraș, paznicul de la poarta de intrare (care își petrece aproape tot timpul ascuțind cuțite) îi cere lui Boku să-și taie umbra, subliniind că în astfel de locuri nu va mai avea nevoie de ea.

Pierderea umbrei aduce un detaliu în plus unui tărâm kafkian în care simplitatea imaginii unei cești de cafea este un lux al unei realități uitate.

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Cronica păsării-arc

Coperta Cronica păsării-arc, de Haruki Murakami - DECĂRȚI.ROÎn Cronica păsării-arc, Haruki Murakami redeschide o altă ușă către acel tărâm de graniță dintre vis și realitate, pe care îi place atât de mult să-l exploreze.

Acțiunea romanului debutează într-o suburbie liniștită din Tokyo, unde tânărul Toru Okada își duce existența deloc ieșită din comun alături de soția sa. O întâmplare aparent banală — dispariția motanului familiei — dă peste cap viața protagonistului, care se vede prins în păienjenisul unei lumi fantastice, ce intersectează în mod straniu realitatea de zi cu zi.

În vârtejul evenimentelor neobișnuite care se succedă amețitor, Toru Okada se vede nevoit să facă față dispariției misterioase a soției.

Filmul căutării acesteia e o serie de întâlniri pline de semnificații cu personaje care își schimbă permanent perspectiva asupra propriei existențe: două surori bizare, din care una practica prostituția la nivel spiritual, un politician târât psihic, o puștoaică morbidă în vârstă de șaisprezece ani și un veteran al războiului din Manciuria, marcat pentru totdeauna de ororile la care a fost martor.

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Pădurea norvegiană

Coperta Pădurea norvegiană, de Haruki Murakami - DECĂRȚI.RORomanul Pădurea norvegiană, care-și împrumută titlul de la un hit al formației Beatles — Norwegian Wood, are ca fond atmosfera social-politică agitată a anilor ’60. Narațiunea opune acestui laitmotiv dur momente de o intimitate emoțională răscolitoare.

Povestea lui Toru Watanabe urmăreste firul implicațiilor psihologice născute din dragostea imposibilă pentru iubita prietenului mort. Totul se petrece pe fundalul unor episoade marcate la tot pasul de scene erotice în camere sordide de cămin studențesc, de afișe și de discuri cu Jim Morrison, Miles Davis sau Bach, de lecturi din clasicii literaturii universale.

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Bărbați fără femei

Coperta Bărbați fără femei, de Haruki Murakami - DECĂRȚI.ROÎn noua sa colecție de povestiri, care, poate nu întâmplător, împrumută titlul celui de-al doilea volum de proză scurtă al lui Ernest Hemingway, Haruki Murakami desenează relieful interior al unor bărbați care fie au pierdut, fie n-au avut nicicind pe cineva.

Fără ezitări, abil și nuanțat, Murakami explorează peisajul lucrurilor care îi unesc sau îi despart pe bărbati de femei, vorbind despre singurătatea bărbatului, sexualitate și excentricitate, despre pierderi, regăsiri și efectele devastatoare ale unor evenimente aparent minore.

Personajele lui sunt mânate în luptă de permanenta căutare a unui echilibru, a unui adevăr și a unui fel de a-ți trăi viața care să împace sinele tău adevărat cu așteptările celorlalți.

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Elefantul a dispărut

Coperta Elefantul a dispărut, de Haruki Murakami - DECĂRȚI.ROVolumul reunește 16 nuvele; obsedante și hilare, bizare și emoționante, ele constituie încă o dovadă a uluitoarei abilități a lui Haruki Murakami de a șterge granițele dintre realitate și iluzie.

La fel ca în extraordinarele romane În căutarea oii fantastice ori Dans dans dans, Haruki Murakami lansează în acest volum un adevărat asalt asupra normalului: un bărbat vede cum elefantul său preferat se volatilizează pur și simplu, un cuplu de tineri căsătoriți suferă atacuri de bulimie care îi determină să jefuiască un McDonald’s în mijlocul nopții, iar o tânără descoperă că un mic monstru verde care și-a găsit adăpost în curtea din spatele casei a făcut o pasiune devastatoare pentru ea.

Elefant » Libris » Cărturești »

5. 1Q84

Coperta 1Q84, de Haruki Murakami - DECĂRȚI.ROAceastă carte a fost o senzație când a publicată pentru prima dată. Setată într-un 1984 alternativ, povestea, în centrul său, explorează ideea că o singură decizie sau acțiune poate schimba viitorul unui individ.

Implică un cult religios, un antrenor personal numit Aomame care vânează și asasinează bărbații care abuzează femeile, un geniu matematic numit Tengo care scrie anunțri publicitare și lumile paralele în care toți aceștia se găsesc. Romanul are o abordare dublă, explorând conflictul dintre regulile rigide ale religiei și impulsurile adesea lichide ale sinelui nostru interior.

Deși este densă și complexă, în centrul ei este o poveste de dragoste, în timp ce Aomame și Tengo realizează că au împărtășit cu mult timp în urmă un singur moment care i-a marcat încă de atunci și a fost atât de puternic încât lumile le sunt atrase împreună.

Elefant » Libris » Cărturești »

4. În căutarea oii fantastice (Șobolanul #3)

Coperta În căutarea oii fantastice, de Haruki Murakami - DECĂRȚI.ROÎntr-o bună zi, un tânăr agent publicitar din Tokyo primește de la un vechi prieten o fotografie a unui peisaj muntos, cu pășuni întinse și turme de oi.

Tânărul se hotărăște să insereze fotografia, aparent inofensivă, în paginile unui buletin publicitar. Din acel moment, viața lui, până atunci obișnuită și anosta, se va transforma într-o adevărată aventură: un bărbat misterios își face apariția și îl obligă să pornească în căutarea unei oi înzestrate cu puteri supranaturale.

Aventura îl va purta pînă în munții înzăpeziți din nordul îndepărtat al Japoniei, iar căutarea oii va deveni, în același timp, și căutarea sinelui.

Elefant » Libris » Cărturești »

3. După cutremur

Coperta După cutremur, de Haruki Murakami - DECĂRȚI.ROCele șase povestiri reunite în volumul După cutremur ne oferă imaginea unui Murakami în plină formă. Toate sunt legate de teribilul cutremur din 1995 care a zguduit regiunea Kobe din Japonia.

Spiritul pătrunzator și poetic al scriitorului urmărește destinele unor oameni conduși în același timp de speranță și disperare, cutremurul fiind un ecou al trecutului de mult îngropat.

Astfel, Satsuki îl urăște pe fostul iubit care, cu treizeci de ani în urmă, îi distrusese visul de a avea copii. Oare dorința ei de răzbunare a provocat cutremurul? Junpei s-a înstrăinat de părinții lui care locuiesc în Kobe, iar micuța Sara are coșmaruri în care „nenea Cutremur” încearcă să o bage într-o cutie. Miyake și-a părăsit familia și aprinde focuri pe plajă. Katagiri se întoarce acasă, unde îl așteaptă o broască uriașă, ce are o misiune specială: să salveze Tokyo-ul de o rîmă imensă care, când se-nfurie, provoacă cutremure, iar acum e foarte furioasă.

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Kafka pe malul mării

Coperta Kafka pe malul mării, de Haruki Murakami - DECĂRȚI.RORomanul, publicat în 2002 și intrat imediat pe lista bestsellerurilor, este relatarea plină de fantezie a aventurilor unui adolescent care pleacă de acasă în căutarea mamei și a surorii dispărute cu mult timp în urmă și a șirului de coincidențe care-l leagă de un vagabond pe nume Nakata, ce suferă de pe urma unei traume din timpul războiului.

Atracția irezistibilă dintre aceste două personaje care par să nu aibă nimic în comun nu este singurul detaliu inexplicabil din cuprinsul romanului: în universul construit de Murakami pisicile vorbesc, peștii cad din cer, iar spiritele își părăsesc trupul, mînate de nevoia de dragoste sau de sînge.

Descrisă de Kirkus Review ca o „capodopera demnă de un Nobel”, cartea confirmă pe deplin reputația de povestitor neîntrecut a scriitorului japonez.

Elefant » Libris » Cărturești »

1. Dans dans dans (Șobolanul #4)

Coperta Dans dans dans, de Haruki Murakami - DECĂRȚI.RODupă patru ani de la întîmplările din romanul În căutarea oii fantastice, în urma unui vis obsesiv, eroul fără nume al lui Murakami hotărăște să se întoarcă în Sapporo, în speranța de a descoperi un indiciu care sa‑l ajute să o găsească pe Kiki, iubita lui dispărută fără urmă.

Acesta este începutul unui dans hipnotic ce îi poartă pașii din Sapporo în Tokyo și Hawaii, într-o înlănțuire de evenimente petrecute la granița fragilă dintre real și fantastic.
Între alții, parteneri de dans îi sînt o fetiță clarvăzătoare de treisprezece ani neglijată de părinți, un fost coleg ajuns acum actor celebru și cîteva prostituate de lux.

Amestec de tragic și umor fin, cartea vorbește, în esență, despre fragilitatea vieții și nevoia de comunicare și de căldura umană.

Elefant » Libris » Cărturești »