Dacă eşti fan al cărţilor scrise de J.K. Rowling, este foarte probabil să îţi fie dor de lumea magică a lui Harry Potter şi a prietenilor lui. Animale Fantastice: Crimele lui Grindelwald urmează să apară în noiembrie şi probabil îți va aminti de momentele în care citeai cu nerăsuflare despre poveştile de la Hogwarts şi din afara lui, lăsându-te cu o dorinţă pentru mai mult.

Deşi la prima vedere pare imposibil să existe alte cărţi care să fie măcar comparabile, dacă ştii să cauţi atent, poţi găsi şi alte romane cu elemente şi atmosferă asemănătoare.

Mai jos am pregătit 9 cărţi pline de magie şi mister pe care ar trebui să le citeşti dacă ţi-a plăcut seria Harry Potter.

1. Un vrăjitor din Pământșimare (Pământșimare #1), de Ursula K. Le Guin

Coperta Un vrăjitor din Pământșimare, de Ursula K. Le Guin - DECĂRȚI.ROUn Vrăjitor din Pământșimare este prima carte din seria Pământșimare, în care este imaginat un arhipelag fantastic, teritoriu guvernat de vrăjitori, singurul loc unde mai pot fi întâlniți dragoni zburători.

Veți întâlni o școală de vrăjitori, dragoni șireți și vechi cât lumea, nenumărate insule împrăștiate pe o lume a mării și Dumbrava Statornică ai cărei copaci își au rădăcinile în centru lumii.

De ce le va place fanilor Harry Potter: Ursula K. Le Guin practic a inventat ideea unei școli de vrăjitori și a fost chiar o inspirație pentru J.K. Rowling.

În Pământșimare există o magie străveche, iar învățăturile de aici sunt pe atât de valabile, de pline de înțelepciune și de necesare pe cât poate visa cineva.

— Neil Gaiman

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Magicienii, de Lev Grossman

Coperta Magicienii, de Lev Grossman - DECĂRȚI.ROLui Quentin Coldwater viața îi pare anostă și lipsită de culoare, până când este admis într-un colegiu secret și exclusiv de magie în afara New York-ului.

Acolo încep peripețiile lui și o inițiere riguroasă în magia modernă, mai ales când el și prietenii săi fac o descoperire uimitoare.

De ce le va place fanilor Harry Potter: Cartea lui Grossman este văzută ca un Harry Potter pentru adulți. Temele sunt mai mature, dar este destulă magie pentru entuziaști.

O privire nouă asupra literaturii fantasy – un roman întunecat, cu personaje de o adâncă complexitate psihologică.

— The Daily Beast

Elefant » Cărturești » Humanitas »

3. Circul nopții, de Erin Morgenstern

Coperta Circul nopții, de Erin Morgenstern - DECĂRȚI.ROÎn spatele norilor de fum şi al oglinzilor, se derulează o competiţie crâncenă – un duel între doi tineri magicieni, Celia şi Marco – antrenaţi încă din copilărie să concureze într-un „joc” implacabil de către maeştrii lor misterioşi.

Când o dragoste profundă, pasionată şi magică se înfiripă între cei doi protagonişti, bătrânii lor maeştri trebuie să intervină, iar consecinţele vor fi periculoase pentru toţi cei implicaţi.

De ce le va place fanilor Harry Potter: Există un duel magic, o poveste de dragoste și este plină de aventură devenind un basm cuceritor pentru cititorii de toate vârstele.

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Nicăieri, de Neil Gaiman

Coperta Nicăieri, de Neil Gaiman - DECĂRȚI.ROViața lui Richard Mayhew se schimbă pentru totdeauna o dată cu descoperirea unei fete care sângerează pe trotuarul londonez, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor.

După ce o ajută pe fată, Richard se întoarce la existenţa sa obişnuită sau, cel puţin, aşa intentionează să facă. Numai că, în mod ciudat, el nu mai există pentru toţi ceilalţi oameni…

De ce le va place fanilor Harry Potter: Ușile vă vor aminti de Camera Necesității, foarte cunoscută și plăcută fanilor Harry Potter.

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Vrăjitor și vrăjitoare (Vrăjitor și vrăjitoare #1), de James Patterson

Coperta Vrăjitor și vrăjitoare, de James Patterson - DECĂRȚI.ROGuvernul deține controlul asupra fiecărui aspect din societate, iar acum copiii au început să dispară.

Viața se schimbă pentru Wisty și fratele ei Whit când sunt luați într-o noapte de langă părinții lor și închiși într-o temniță secretă pentru o vină despre care ei nu știu nimic.

În vreme ce sunt captivi în acest oribil cosmar, Wisty și Whit descoperă că au puteri incredibile, pe care însa nu știu cum să le controleze…

De ce le va place fanilor Harry Potter: O intrigă captivantă și doi adolescenți cu puteri magice, plini de spirit și ingeniozitate!

Libris » Cărturești » Cartepedia »

6. Oceanul de la capătul aleii, de Neil Gaiman

Coperta Oceanul de la capătul aleii, de Neil Gaiman- DECĂRȚI.ROUn bărbat se întoarce în locurile în care a copilărit pentru a participa la o înmormântare.

Acesta este momentul în care ies la iveală întâmplări stranii şi înfricoşătoare prin care a trecut, la vârsta de şapte ani, alături de trei persoane extraordinare: micuţa Lettie Hempstock (pentru care iazul de la capătul aleii este un ocean), mama şi bunica acesteia (care susţine că îşi aminteşte de începuturile lumii şi de Big Bang).

Într-o istorisire plină de suspans şi poezie ni se dezvăluie o lume magică ale cărei creaturi fantastice vorbesc cea dintâi limbă, cea a creaţiei, în care orice ai rosti devine real.

De ce le va place fanilor Harry Potter: În această poveste despre un adult care reflectă asupra vieții sale, Gaiman surprinde fantasmele copilăriei pe care cititorii Harry Potter le cunosc atât de bine.

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Jonathan Strange și Mr Norrell, de Susanna Clarke

Coperta Jonathan Strange și Mr Norrell, de Susanna Clarke - DECĂRȚI.ROEste Anglia anului 1806, și majoritatea oamenilor nu mai cred de mult în magie. Când retrasul Mr. Norell își face cunoscute puterile magice, devine evident foarte cunoscut peste noapte.

Dar curând un magician mult mai tânăr atrage atenția – enigmaticul Jonathan Strange, care devine ucenicul lui Mr. Norell.

Nu după mult timp, interesul lui Jonathan pentru magia neagră îi transformă pe cei doi în rivali, și amenință totul în jurul lor.

De ce le va place fanilor Harry Potter: O poveste despre bătălia dintre bine și rău care va fi categoric devorată de cei care îl cunosc pe Harry Potter.

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Numele vântului (Cronicile ucigașului de regi #1), de Patrick Rothfuss

Coperta Numele vântului (Cronicile ucigașușui de regi #1), de Patrick Rothfuss - DECĂRȚI.RO

Dornic să lămurească adevărul din spatele propriei legende, Kvothe îşi deapănă povestea, de la copilăria într-o trupă de artişti ambulanţi şi anii de mizerie petrecuţi ca orfan pe străzile unui oraş înţesat de primejdii până la nemaipomenitele peripeţii ca învăţăcel la marea Universitate, locul unde ştiinţa se împleteşte cu magia.

Iar, dincolo de toate pluteşte o abia-ghicită ameninţare…

De ce le va place fanilor Harry Potter: Patrick Rothfuss spune povestea unui tânăr care crește unul dintre cei mai cunoscuți magicieni pe care i-a cunoscut lumea vreodată… Sună cunoscut?

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Regina adevărată (Regina Tinutului Tearling #1), de Erika Johansen

Coperta Regina adevărată, de Erika Johansen - DECĂRȚI.RORegresând în epoca feudală, dar aflându-se totodată undeva în viitor, supraviețuitorii Cataclismului o iau de la capăt pe un teritoriu nou, numit Tearling: un ținut sărăcit, prădat de propriii săi nobili şi de regatul Mortmesne, condus de Regina Roşie.

Singura speranţă a poporului îngenuncheat este moştenitoarea tronului, Kelsea Raleigh, o fată de 19 ani care nu cunoaşte decât lumea cărţilor şi, mai ales, istoria omenirii de dinainte de Trecere.

De ce le va place fanilor Harry Potter: Emma Watson va juca în adaptarea pe marele ecran, și va trebui să o citiți la un moment dat, corect? Dar, mai mult decât atât, este probabil versiunea feminină a lui Harry Potter.

Johansen inserează cu o mână de expert coliere magice, coduri de onoare, intrigă politică şi un grăunte de mister într-o poveste ce străbate spaţiul şi timpul.

— Booklist

LIBRIS » Cărturești » Humanitas »

10. Regatul umbrelor (Grisha #1), de Leigh Bardugo

Coperta Regatul umbrelor (Grisha #1), de Leigh Bardugo - DECĂRȚI.ROFalia Umbrei, un ţinut învăluit în beznă, populat de monştri, distruge treptat Ravka, o naţiune altădată măreaţă.

Alina, o fată orfană, singuratică, descoperă că posedă o putere unică, ce o face să pătrundă în lumea elitei magice a regatului – Grisha. Ar putea ea să destrame vraja demonică a Faliei Umbrei, eliberându-şi ţara?

Întunecatul, o fiinţă cu o putere de seducţie teribilă, este conducătorul Grishei. Dacă îşi va împlini destinul, Alina va fi nevoită să descopere cum să se folosească de harul său şi cum să reziste atracţiei periculoase pe care o simte faţă de temutul stăpân.

Însă în timp ce-şi contemplă viitorul năucitor, Alina nu-l poate uita pe Mal, cel mai bun prieten al său din copilărie.

De ce le va place fanilor Harry Potter: Cine a apreciat la Harry Potter ideea de „cel ales”, va savura cu siguranță această versiune feminină care se luptă să-și reunească țara devastată de război.

Bogată în descrieri, magie şi răsturnări de situaţie, această aventură memorabilă ne oferă o intrigă abil condusă, însoţită permanent de o reţea subterană dominată de iubire şi pericol.

— Publishers Weekly

Elefant » Libris » Cărturești »