În fiecare lună, echipa DECĂRȚI.RO face un top cu cele mai bune cărți noi de ficțiune și non-ficțiune, disponibile pe rafturile librăriilor online și din țară. Ar trebui să citești cât mai multe dintre ele pentru că dacă nu sunt deja, vor ajunge bestsellere.

Ficțiune

Aprilie este o lună bună pentru titlurile de ficțiune, cu destule opțiuni pentru iubitorii de young adult în principal, dar și pentru cei care preferă romanele de dragoste, SF sau contemporane.

Scrisori din insula guernsey, de Mary Ann Shaffer, Annie Barrows

Coperta Scrisori din insula Guernsey, de Mary Ann Shaffer, Annie BarrowsUn dar pentru cititorii pasionați, o întoarcere nostalgică în lumea îndrăgită a lui Shakespeare, a lui Jane Austen sau a surorilor Brontë.

În ianuarie 1946, într-o Londră care abia iese din umbra celui de-Al Doilea Război Mondial, Juliet Ashton caută un subiect pentru noua ei carte. Cine s-ar fi gândit că îl va găsi în scrisoarea unui bărbat necunoscut, de pe insula Guernsey? Cei doi încep un fascinant schimb de scrisori despre lumea excentrică în care trăiește bărbatul misterios.

Pentru a scăpa de tragedia ocupației germane, bărbatul și prietenii lui inventează un club de lectură cu cei mai neobișnuiți membri, de la crescători de porci și fermieri la frenologi, toți mari iubitori de literatură. Și toți îi trimit lui Juliet poveștile lor de zi cu zi.

O bijuterie… incisivă și cu observații extraordinar de fine. O capodoperă fragilă despre dragoste, război și despre marele ajutor pe care ți-l dau cărtile bune și prieteniile adevărate.

— People

Elefant » Libris » Cărturești »

Colivia regelui (Regina rosie #3), de Victoria Aveyard

Coperta Colivia regelui (Regina rosie #3), de Victoria AveyardÎn Colivia regelui, al treilea volum din seria de succes Regina roșie, rebeliunea ia proporții și loialitătile tuturor sunt puse la încercare.

Acum fără puteri și bântuită de greșelile fatale, Mare Barrow e prizonieră. Trăiește la mila unui băiat pe care l-a iubit cândva, dar care i-a răspuns numai cu minciuni și trădări. Ajuns rege, Maven complică plasa de păianjen țesută de răposata lui mamă și încearcă să păstreze controlul asupra întregului regat.

Roșiii continuă să recruteze și se pregătesc tot mai intens pentru război. În mijlocul lor, Cal, prințul exilat, va face totul pentru a recupera tronul și inima lui Mare. Toată lumea pare la un pas să explodeze.

Aveyard are un fler pentru situații dramatice, pe care cititorii le vor devora. Acțiunea pornește în trombă și tensiunea nu scade până la ultima pagină.

Elefant » Libris » Cărturești »

Prințul nemilos (Făpturile văzduhului #1), de Holly Black

Coperta Prințul nemilos, de Holly BlackBestseller New York Times, Prințul nemilos deschide o nouă serie fantasy a celebrei autoare Holly Black.

Jude avea șapte ani când părinții ei au fost uciși iar ea și cele două surori ale ei au fost răpite și duse să trăiască în înșelătoarea înaltă Curte a Tărâmului zânelor. Au trecut zece ani și acum Jude își dorește mai mult decât orice să-și găsească locul aici, în ciuda condiției sale de muritoare.

Însă multe dintre zâne detestă oamenii. Mai ales Prințul Cardan, fiul cel mai mic și mai nemilos al înaltului Rege. Ca să-și câstige locul la Curte, Jude este nevoită să-l sfideze și să suporte consecințele.

Luxuriantă, plină de pericol, o carte ca o bijuterie întunecată. Această poveste savuroasă vă va seduce și vă va face să tânjiți mereu după încă o pagină.

— Leigh Bardugo

Elefant » Libris » Cărturești »

Visul numărul 9, de David Mitchell

Coperta Visul numărul 9, de David MitchellVisul Numărul 9 are, ca toate romanele lui David Mitchell, o multitudine de fire narative. Romanul preia titlul cântecului #9 Dream de John Lennon, compozitorul preferat al personajului central.

De pe insula Yakushima, Eiji pleacă la Tōkyō pentru a-și căuta tatăl necunoscut. Fanteziile lui structurează narațiunea caleidoscopică.

Firul principal se intersectează cu mai multe fire conexe: mama, internată din cauza alcoolismului într-o clinică izolată, încearcă să-și recâștige fiul, pe care l-a părăsit; sora lui geamană, care s-a înecat în ocean, îi bântuie visele.

Se întâlnește cu fire întâmplatoare: prietenia lui Eiji cu proprietarul unui magazin de închiriat filme; relația lui cu o pianistă cu ceafa perfectă.

Se ciocnește de altele pline de violență atât în viața reală, cât și în irealitate: tânărul nimerește într-un război nimicitor din lumea interlopă, dominată de Yakuza; își asumă roluri de super-erou în jocuri electronice.

Se mută pe fire paralele: Eiji citește fabulele scrise de o bătrână autoare surdă pentru nepotul ei sau jurnalul prezumtivului său bunic, fost luptător kamikaze în marina militară.

Elefant » Libris » Cărturești »

Cuvinte în albastru intens, de Cath Crowley

Coperta Cuvinte în albastru intens, de Cath CrowleyAnticariatele sunt pline de mister. Aceasta este o poveste de dragoste. Este povestea Cărților Urlătoare, unde cititorii lasă scrisori străinilor, îndrăgostiților, poeților, cuvintelor. E povestea lui Henry Jones și a lui Rachel Sweetie.

Cu ani în urmă, Rachel era îndrăgostită de Henry. În ziua de dinainte să se mute, i-a strecurat o scrisoare de dragoste în cartea lui preferată, din anticariatul familiei. A așteptat. Dar răspunsul lui nu a sosit niciodată.

Acum Rachel s-a întors în oraș – și la anticariat –, ca să lucreze alături de băiatul pe care ar fi preferat să nu-l mai vadă niciodată. Are nevoie de ceva care să-i distragă atenția, pentru că fratele ei s-a înecat în urmă cu câteva luni, iar ea nu mai poate să simtă nimic.

Pe măsură ce Henry și Rachel lucrează împreună – înconjurați de cărți, privind poveștile de dragoste care prind viață în fața lor, lăsându-și scrisori între pagini –, găsesc speranța unul în celălalt. Pentru că viața poate fi de necontrolat, uneori chiar și de nesuportat. Dar se poate ca dragostea, cuvintele și o a doua șansă să fie de ajuns.

Elefant » Libris » Cărturești »

Copiii timpului, de Adrian Tchaikovsky

Coperta Copiii timpului, de Adrian TchaikovskyDouă civilizații sunt pe cale să se confrunte pentru a supraviețui. Care se va dovedi adevărata moștenitoare a noului Pământ?

Ultimii supraviețuitori ai Pământului au scăpat cu greu din lumea lor muribundă și caută supraviețuirea printre stele. Pe urmele unor strămosi îndepărtați, descoperă o adevarată comoară: o planetă terraformată, pregătită pentru ei.

Dar în lungul timp care s-a scurs până au ajuns aici, planeta a fost ocupată, iar refugiul paradiziac a devenit un coșmar.

Cea mai inteligentă imagine a evoluției civilizației umane pe care o veți descoperi vreodată într-un roman.

— Peter F. Hamilton

Elefant » Libris » Cărturești »

Forma ruinelor, de Juan Gabriel Vásquez

Coperta Forma ruinelor, de Juan Gabriel VásquezPentru cine a citit întreaga operă a lui Gabriel García Márquez şi se află în căutarea unui nou romancier columbian, Juan Gabriel Vásquez este o descoperire pasionantă.

În 2014, un bărbat este arestat în Bogotá pentru că a încercat să fure din vitrină costumul găurit de gloanţe al lui Jorge Eliécer Gaitán, unul dintre cei mai charismatici politicieni din istoria Columbiei, asasinat în plină glorie, în timpul campaniei prezidenţiale din 1948.

Juan Gabriel Vásquez, devenit narator şi mai tîrziu investigator, povesteşte cum a ajuns să-l cunoască pe acest bărbat, Carlos Carballo, şi să fie atras încetul cu încetul în obsesia lui pentru trecutul violent al ţării şi în universul tenebros al teoriilor conspiraţioniste.

Astfel descoperă nu numai o legătură misterioasă între asasinarea, în 1914, a politicianului Rafael Uribe Uribe – cel care l-a inspirat pe García Márquez în crearea personajului Aureliano Buendía din Un veac de singurătate – şi uciderea liderului liberal Jorge Eliécer Gaitán, ci şi o faţă pînă atunci necunoscută a istoriei.

Una dintre cele mai originale voci ale literaturii latinoamericane contemporane.

—Mario Vargas Llosa

Elefant » Libris » Cărturești »

Casa de la marginea nopții, de Catherine Banner

Coperta Casa de la marginea nopții, de Catherine BannerRoman tradus în peste douăzeci de limbi, bestseller în topurile din principalele publicații anglo-americane, desemnat drept una dintre cele mai bune cărți ale anului 2016 de Sunday Express și Irish Independent în Marea Britanie, de Globe and Mail în Canada și de Kirkus Reviews, New York Magazine, Cosmopolitan și NPR în SUA.

Castellamare, o insulă imaginată în largul coastelor Siciliei, biciuită de sirocco și aflată sub protecția Sfintei Agata, suficient de îndepărtată de continent ca să fie uitată, dar nu îndeajuns încât să fie ocolită de freamătul și zbuciumul lumii. Inima insulei este Casa de la Marginea Nopții, un bar situat într-una dintre cele mai vechi clădiri de piatră, cu fațada acoperită de bougainvillea.

Acesta este locul în care Amedeo Esposito, un copil abandonat din Florența ajuns medic, își găsește un cămin și mai ales dragostea, pentru a întemeia ceea ce a visat de când se știe: o familie.

Elefant » Libris » Cărturești »

Lista de dorințe, de Anna Bell

Coperta Lista de dorințe sau cum să vindeci o inimă frântă, de Anna BellLista de dorințe este o poveste fabuloasă despre dragoste și forţarea limitelor, relatată cu umor și ingenios gradată.

Abi este pur și simplu devastată când Joseph, iubirea vieţii ei, pune capăt relaţiei lor motivând că sunt incompatibili.

Când el îi lasă la ușă o cutie cu lucrurile care îi aparţin, Abi descoperă printre acestea o listă de 10 dorinţe, pe care Joseph își propusese să le bifeze până la 40 de ani. Ea decide să ducă la îndeplinire această listă, din dorinţa de a-l determina să se întoarcă la ea, dovedindu-i astfel că sunt perfect compatibili.

Există însă o problemă – sau mai degrabă 10. Abi nu este o iubitoare a activităţilor în natură și este terifiată de înălţimi – ceea ce constituie o adevărată problemă atunci când pe listă apar escaladarea unui munte, un tur al unei insule cu bicicleta și, nu în cele din urmă, coborârea în rapel a celui mai înalt turn din oraș.

Pe măsură ce își vindecă inima rănită, bifând cele 10 puncte de pe listă unul după altul, Abi descoperă o extraordinară încredere în sine, care o transformă într-o altă persoană.

Elefant » Libris » Cărturești »

Zuleiha deschide ochii, de Guzel Iahina

Coperta Zuleiha deschide ochii, de Guzel IahinaMarea revelație a literaturii ruse din 2015, romanul Zuleiha deschide ochii, salutat cu entuziasm la apariție de Ludmila Ulițkaia și Evgheni Vodolazkin, a fost recompensat cu cele mai importante premii și este în curs de traducere în peste treizeci de limbi.

Zuleiha, o tânără gravidă dintr-un sat de tătari, e deportată în Siberia după uciderea soțului ei de către un ofițer din Armata Roșie.

Face o călătorie lungă și chinuitoare, alături de țărani deschiaburiți și intelectuali leningrădeni, deținuți de drept comun, musulmani și creștini, credincioși și atei, ruși, tătari, nemți și ciuvași, ajungând într-un loc pustiu, cu o natură neîndurătoare.

Iar comandantul coloniei de muncă înființate aici este chiar ucigașul soțului ei.

Cu o tensiune crescândă, redată magistral de autoare, între Zuleiha și comandant se înfiripă o iubire stranie, reținută, dar de o intensitate covârșitoare. Personajele se transformă, rolurile se inversează, adevărurile devin incerte. Singura certitudine a eroinei rămâne dragostea față de fiul ei, Iusuf, pentru salvarea căruia este hotărâtă să plătească orice preț.

Cea mai bună carte pe care am citit-o în ultima vreme. O carte foarte puternică, care aduce un suflu nou în literatura rusă.

— Evgheni Vodolazkin

Elefant » Libris » Cărturești »

Ar mai putea merita o privire Astronautul din Boemia, de Jaroslav KalfařNu uita să-ți amintești, de Val EmmichFiica negustorului de mătase, de Dinah JefferiesJumătate de viață, de Care SantosÎncă aud muzica noastră în gând, de Agnès Martin-Lugand sau Ziua 7, de Kerry Drewery.

Non-Ficțiune

Luna aceasta se fac remarcate puține cărți de non-ficțiune care să merite cu adevărat o lectură, singurul titlu, care speră să vă ajute în îmbunătățirea productivității, neavând neapărat o recepție extraordinară din partea criticilor și nici a cititorilor.

Primele 20 de ore, de Josh Kaufman

Coperta Primele 20 de ore, de Josh KaufmanCercetările sugerează că e nevoie de 10 000 de ore pentru deprinde o nouă abilitate și pentru a deveni expert, iar primele ore sunt întotdeauna cele mai frustrante.

Acesta este motivul pentru care este atât de greu să învățați o limbă străină, să cântați la un instrument, să jucați golf sau să faceți fotografii extraordinare.

Josh Kaufman oferă o soluție mai bună. Abordarea sa sistematică pentru deprinderea rapidă de abilități vă arată cum să descompuneți abilitățile de bază, să maximizați practica productivă și să eliminați barierele de învățare comune.

În doar 20 de ore de practică deliberată și concentrată, puteți să învățați noțiunile de bază în timp record… și să vă distrați mai mult pe parcurs.

După ce veți citiți această carte, veți fi pregătiți să deprindeți oricâte abilități și să progresați cu proiectul acela mare, pe care-l amânați de ani de zile.

— Chris Guillebeau

Elefant » Libris » Cărturești »

Alte titluri care ar mai putea prezenta interes sunt O să vă cam usture, de Adam Kay; Arta de a trăi bine, de Rolf Dobelli sau Miliarde si miliarde, de Carl Sagan.

Copii

Destul de multe continuări luna aceasta, dar am reușit să selectăm câteva titluri destul de frumoase printre recomandările noastre, pe care le găsiți mai jos.

Cele mai frumoase povești Japoneze Pentru Copii

Coperta Cele mai frumoase povești japoneze pentru copiiA fost odată ca niciodată este formula magică ce deschide calea către o lume plină de minunăţii: spiriduşi jucăuşi cu nasul de-un cot, statui umblătoare, maimuţe vorbitoare, zâne-vrăbiuţe, prinţese curajoase şi un băieţel nu mai mare decât un deget.

Aceştia sunt numai câţiva dintre eroii celor mai frumoase şi mai îndrăgite poveşti pentru copii, culese din folclorul Ţării Soarelui-Răsare şi transmise din generaţie în generaţie până în zilele noastre.

Pline de farmec şi de tâlcuri ascunse, aceste istorisiri vorbesc despre cele mai de preţ virtuţi ale oamenilor – cinstea, bunătatea, cutezanţa –, iar superbele ilustraţii care le însoţesc dau viaţă şi strălucire lumilor fără seamăn din paginile cărţii.

Elefant » Libris » Cărturești »

Cel mai mare gulliver, de Gellu Naum

Coperta Cel mai mare Gulliver, de Gellu NaumEroul lui Gellu Naum vrea să crească. Dar cine n-ar dori „să aibă pasul mare, ca să umble mai puţin”? Şi cine n-ar vrea să fie „înalt cât o casă cu nouă etaje”?

Întrucât rostul poveştilor e acela de a deschide o fereastră către ieşirea din comun, în povestea pe care o vei citi se petrece un miracol măsurabil: eroului i se împlineşte dorinţa ca prin farmec, şi creşte, şi tot creşte până când nimeni nu-i mai ajunge la nas, oricâte prăjini ar folosi şi indiferent ce dimensiuni ar avea ele.

Nu spun mai mult (fiindcă n-aş vrea să rezum, vreau doar să te invit în carte), ca să îţi las plăcerea de a afla singur detaliile. Numai atât adaug: un rol decisiv în creşterea lui Matei (aşa îl cheamă pe erou) îi revine unui cangur-scamator minuscul.

Acestea fiind zise, ar trebui să recunoşti cinstit că arzi de nerăbdare să vezi ce s-a-ntâmplat şi cum.

Elefant » Libris » Cărturești »

Aventurile lui Pipì, maimuţica roz, de Carlo Collodi

Coperta Aventurile lui Pipì, maimuţica roz, de Carlo CollodiCând eşti o maimuţică poznaşă, curioasă şi… rozalie ca petalele de trandafir, viaţa nu are cum să fie plictisitoare în universul pădurii. Totuşi, pare o idee ispititoare să explorezi şi lumea de dincolo de marginile sale şi să te arunci cu capul înainte în orice aventură. Deşi… cine ştie ce ţi se poate întîmpla?

Să-ţi pierzi coada între fălcile unui crocodil, să devii servitorul unui băieţel adorabil, să fii răpit de o bandă de hoţi sau chiar să ajungi… împărat. Nimic nu e imposibil şi totul se sfîrşeşte cu bine atunci cînd spui adevărul şi te ţii de promisiuni.

Elefant » Libris » Cărturești »

Super uimitoarele aventuri ale purcelușului, de Emer Stamp

Coperta Super uimitoarele aventuri ale purcelușului, de Emer StampPurcelușul revine cu noi peripeții, dar și cu un nou dușman, care nu are cioc, precum găinile malefice, ba, mai mult, este moale, toarce și… zgârie rău!

Din fericire, purcelușul nu este singur;

Âl are alături pe Rățoi, Cel Mai Bun Prieten din Lume, și, împreună cu Vaca și Oile, vor porni într-o nouă serie de aventuri cu final… neașteptat!

Elefant » Libris » Cărturești »

Aventurile lui beekle, prietenul neimaginar, de Dan Santat

Coperta Aventurile lui Beekle, prietenul neimaginar, de Dan SantatFaimosul autor și ilustrator Dan Santat îmbină felul clasic de a spune o poveste cu o serie de ilustrații uimitoare, creând o poveste de neuitat despre prietenie, imaginație și curajul de a-ți găsi locul în lume.

Această poveste magică începe pe o insulă îndepărtată, unde se naște un prieten imaginar. Așteaptă cuminte să-i vină rândul să fie ales de un copil din lumea reală. Dar când vede că nu se întâmplă nimic, pornește într-o călătorie incredibilă spre orașul cuprins de agitație.

Acolo își găsește în sfârșit perechea perfectă și primește – după atâta așteptare – un nume special: Beekle.

Elefant » Libris » Cărturești »

Imaginația celor mici ar mai putea fi îmbogățită și de Pisicile războinice 10: Strălucirea stelelor, de Erin Hunter (+10 ani); Jurnalul unui puști 12: Escapada, de Jeff Kinney (+7 ani); Circul Mirandus, de Cassie Beasley (+12 ani); Tărâmul pierdut (Coroana celor trei #2), de J. D. Rinehart (+10 ani) sau Agenția de adopție a animalelor magice: Trifoi și norocul ei, de Kallie George (+6 ani).