James Dashner a creat o lume post apocaliptică plină de băieți izolați într-un loc necunoscut, fără amintiri. Tomas se trezește în Poiană și începe o cursă plină de adrenalină pentru evadare.

Dacă sunteți ca noi, și această lume v-a făcut să vreți mai multe povești despre cei care nu se lasă înfrânți și luptă împotriva guvernelor corupte, aveți noroc.

Am decis să căutăm prin arhiva romanelor distopice 10 cărți asemănătoare cu seria Labirintul, și credem că am reușit.

1. Urâții (Urâții #1), de Scott Westerfeld

Coperta Urâții (Urâții #1), de Scott Westerfeld - DECĂRȚI.ROTally e pe cale să împlinească şaisprezece ani şi… de-abia aşteaptă! Nu ca să-şi ia permisul de conducere, ci ca să devină frumoasă.

În lumea ei, cea de-a şaisprezecea aniversare aduce cu ea o operaţie care te transformă dintr-o persoană considerată ca fiind de o urâţenie respingătoare într-una uimitor de frumoasă. Dar noua ei prietenă, Shay, nu vrea să fie frumoasă. Mai degrabă ar risca să trăiască în afara acestei lumi.

Când Shay evadează, Tally află care este de fapt adevărul în ceea ce-i priveşte pe frumoşi. Autorităţile o pun pe Tally în situaţia de a alege între două variante la fel de rele: fie o va găsi pe prietena ei şi o va spiona, fie nu va mai fi niciodată frumoasă.

Ca urmare a alegerii pe care o va face Tally, lumea ei se va transforma pentru totdeauna.

Într-o lume a oamenilor extrem de frumoşi, cei normali sunt în pericol.

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Împăratul muștelor, de William Golding

Coperta Împăratul Muștelor, de William Golding - DECĂRȚI.RORomanul lui William Golding, devenit un clasic al secolului XX, continuă să aibă un ecou rareori întâlnit în istoria literaturii.

Un grup de copii scapă cu viață din catastrofa prăbușirii unui avion și încearcă să supraviețuiască pe o insula pustie din mijlocul Pacificului.

Însă ceea ce ar putea fi aventura vieții lor, o nouă robinsoniadă departe de adulți și de regulile acestora, se transformă într-un coșmar ucigător de vise: ura ia locul inocenței și crima se înstăpânește peste o lume care-și rătăcește busola.

O parabola de o fortă incredibilă care ne oferă un răspuns deopotrivă crud și realist la întrebarea: este libertatea absolută calea spre paradis?

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Cu ochii minții (Doctrina mortală #1), de James Dashner

Coperta Cu Ochii Minții (Doctrina Mortală #1), de James Dashner - DECĂRȚI.ROPrimul volum din seria Doctrina Mortală ne propune o aventură plină de suspans printr-o lume a tehnologiilor ultra-avansate, populată de terorişti ciberne­tici, cu jocuri care întrec cele mai îndrăzneţe visuri… şi cele mai cumplite coşmaruri.

VirtNet-ul îţi oferă posibilitatea unei imersiuni totale, fizice şi mentale. Cu cât eşti mai tare la hacking, cu atât mai incitantă e experienţa. Dar unele reguli au fost create cu un motiv. Iar unele tehnologii sunt prea periculoase ca să le fentezi.

Autorităţile ştiu că, pentru a prinde un hacker, ai nevoie de ajutorul unui alt hacker. Şi îl urmăresc de ceva timp pe Michael. Dacă le acceptă provocarea, Michael va trebui să se aventureze în zonele ascunse din VirtNet – şi e posibil ca graniţa dintre joc şi reali­tate să dispară pe veci.

O combinaţie strălucită, în stilul unui joc video, între Matrix şi Inception, care-i va ţine în suspans chiar şi pe cititorii care nu sunt pasionaţi de jocuri.

— Christian Science Monitor

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Jocul lui Ender (Jocul lui Ender #1), de Orson Scott Card

Coperta Jocul lui Ender, de Orson Scott CardPământul este atacat din nou. Gândacii extratereștri se încordează pentru o ultimă lovitură. Supraviețuirea rasei umane atârnă de descoperirea unui geniu militar care îi poate învinge odată pentru totdeauna. Dar cine este el?

Ender Wiggin. Geniu. Neîndurator. Viclean. Un maestru în strategie și tactică. Și un copil în același timp. Copilaria lui Ender se termină atunci când, recrutat de guvern pentru a fi antrenat în armată, ajunge în noua sa casă: școala de Luptă. Chiar și între recruți de elită, Ender se arată a fi un geniu între genii.

Reușește în orice simulare de război. Dar oare toată presiunea și singurătatea vor ajunge să îl înfrângă înainte de bătălia finală? Cum va reacționa el în condiții reale de război? În cele din urmă, școala de Luptă nu-i decât un joc.

Nu-i asa?

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Darul lui Jonas, de Lois Lowry

Coperta Darul lui Jonas, de Lois Lowry - DECĂRȚI.ROLumea în care trăieşte Jonas pare a fi una perfectă.

Totul e sub control. Frica, suferinţa şi războiul au dispărut. Nimeni nu are de făcut vreo alegere.

Fiecărei persoanei i s-a desemnat un rol în cadrul comunităţii, iar conducătorii ei iau toate deciziile, fără a face vreo greşeală.

Dar destinul şi misiunea lui Jonas vor fi diferite de ale celorlalţi.

Roman puternic și provocator, Darul lui Jonas va stimula cu siguranţă generaţii de tineri să citească şi să gândească.

— New York Times

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Jocurile foamei (Jocurile foamei #1), de Suzanne Collins

Coperta Jocurile Foamei, de Suzanne Collins - DECĂRȚI.ROAi putea supraviețui în sălbăticie, de unul singur, când toți cei din jur fac tot ce pot ca să nu apuci dimineața următoare? Aceasta este întrebarea pusă de Suzanne Collins.

Într-un viitor postapocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord se întinde națiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douăsprezece districte conduse cu o mână de fier, în fiecare an este organizat un concurs sadic și sângeros – Jocurile Foamei.

Douăzeci și patru de adolescenți sunt răpiți de lângă familiile lor și aruncați în luptă pe viață și pe moarte, televizată în direct și urmărită cu frenezie. Doar unul dintre ei se va întoarce acasă faimos, bogat și… viu. Cine va câstiga cursa nebună pentru supraviețuire?

Pur și simplu am citit fără să mă pot opri! O lectură înrobitoare.

— Stephen King

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Divergent (Divergent #1), de Veronica Roth

Coperta Divergent, de Veronica Roth - DECĂRȚI.ROÎntr-un Chicago distopic, orașul în care trăiește Beatrice Prior, societatea este împărțită în cinci facțiuni, fiecare dintre ele cultivând o anumită virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegația (cei altruiști), Neînfricarea (cei curajoși), Prietenia (cei pașnici) și Erudiția (cei inteligenți).

În fiecare an, într-o zi anume, tinerii în vârstă de șaisprezece ani trebuie să-și aleagă facțiunea căreia îi vor fi devotați pentru tot restul vieții. În ceea ce o privește pe Beatrice, ea trebuie să hotărască dacă rămâne alături de părinții ei sau alege facțiunea care consideră că i se potrivește cel mai bine. În cele din urmă, alegerea pe care o face va surprinde pe toată lumea, inclusiv pe ea însăși.

În timpul inițierii care urmează, marcată de o puternică rivalitate, Beatrice își ia un alt nume, Tris, și se străduiește să afle cine sunt cu adevărat prietenii ei și, de asemenea, dacă o poveste de dragoste cu un băiat uneori fascinant, alteori enervant, își poate găsi locul în viața pe care ea și-a ales-o.

Dar Tris are un secret pe care l-a ascuns de toată lumea deoarece fusese prevenită că i-ar putea aduce moartea. Și, pe măsură ce descoperă un conflict care ia treptat amploare, amenințând să destrame societatea aparent perfectă în care trăiește, află că secretul ei ar putea-o ajuta să-i salveze pe cei dragi… sau ar distruge-o.

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Legăminte, de Ally Condie

Coperta Legăminte, de Ally Condie - DECĂRȚI.ROÎn lumea în care trăiește Cassia, nimic nu este lăsat la voia întâmplării.

Cineva – Societatea – hotărăște pentru toți: ce să mănânce, cu ce să se îmbrace, cu cine să se căsătorească sau unde să lucreze. Când Cassia află că cel mai bun prieten al ei îi va fi Pereche, consideră această alegere perfectă.

Nu pentru mult timp însă, căci imaginea care-i apare pentru o fracțiune de secundă pe microcardul ce conține date despre Perechea ei apartine unui alt băiat…

Viața ei de până acum, atât de atent rânduită, este complet dată peste cap, iar consecințele acțiunilor ei nu se lasă mult așteptate.

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Dispăruți, de Michael Grant

Coperta Dispăruți, de Michael Grant - DECĂRȚI.ROCât ai clipi din ochi, toată lumea a dispărut.

Dispăruţi. Toţi, cu excepţia tinerilor. Au rămas fără nici un adult. Fără profesori, poliţişti, doctori, părinţi. Şi tot aşa de brusc dispar şi telefoanele, internetul, televiziunea. Fără nici o posibilitate de a căuta ajutor. Şi fără vreo şansă de a afla ce se întâmplă.

Foametea ameninţă. Începe domnia sălbaticilor. O creatură sinistră pândeşte din umbră. Animalele devin mutante. Iar adolescenţii se schimbă şi ei, le apar talente noi, puteri inimaginabile, periculoase, mortale, care sporesc din zi în zi. Este o lume nouă şi înspăimântătoare.

Se aleg tabere, se pregăteşte o luptă. Cei puternici împotriva celor slabi. Iar timpul se scurge inexorabil: de ziua ta, dispari, la fel ca toţi ceilalţi.

Elefant » Libris » Cărturești »

10. Al cincilea val (Al cincilea val #1), de Rick Yancey

Coperta Al Cincilea Val (Al Cincilea Val #1), de Rick Yancey - DECĂRȚI.RORomanul lui Rick Yancey este diferit de orice carte sau film despre extratereştri la care vă puteţi gândi. Al Cincilea Val este cu mult mai înspăimântător. Poate pentru că pare atât de plauzibil. Mai aproape de noi decât am vrea să credem. Un roman fascinant, îndrăzneţ, o capodoperă a SF-ului modern.

O invazie extraterestră distruge omenirea în patru Valuri succesive de nenorociri. Dar al cincilea val este cel mai periculos, pentru că de data asta puţinii pământeni rămaşi în viaţă nu ştiu nici măcar ce îi ameninţă, cu atât mai puţin cum să înfrunte pericolul. Cassie, o adolescentă curajoasă de 16 ani, are o singură dorinţă: să îşi salveze frăţiorul – iar pentru asta nu se dă în lături de la nimic.

Înaintea atacului, Ben Parish era un băiat obişnuit, dintr-un liceu obişnuit. Acum este soldat şi se vede obligat să aleagă între a avea încredere şi a deznădăjdui, între a se supune şi a se răzvrăti, între a-şi face datoria şi a-şi salva prietenii, între viaţă şi moarte.

Un roman-tsunami care te prinde şi nu-ţi mai dă drumul. O poveste post-apocaliptică despre o invazie extraterestră, cu o eroină inteligentă şi vulnerabilă în mijlocul acţiunii.

— New York Times

Elefant » Libris » Cărturești »