În fiecare lună, echipa DECĂRȚI.RO face un top cu cele mai bune cărți noi de ficțiune și non-ficțiune, disponibile pe rafturile librăriilor online și din țară. Ar trebui să citești cât mai multe dintre ele pentru că dacă nu sunt deja, vor ajunge bestsellere.

Ficțiune

Mai este o lună bună pentru titlurile de ficțiune, cu destule opțiuni pentru iubitorii de orice gen: young adult, romance, SF sau contemporan.

Fata din gheață, de Robert Bryndza

Coperta Fata din Gheață, de Robert Bryndza - DECĂRȚI.RORomanul Fata din Gheață s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare în doi ani de la lansare, iar cărțile din seria Erika Foster au fost traduse în 27 de limbi.

Un tânăr descoperă cadavrul unei femei sub un strat gros de gheață dintr-un lac aflat într-un parc londonez. Inspector-șef Erika Foster este chemată să conducă investigația pentru găsirea criminalului.

Victima, o fată frumoasă și bogată, părea să ducă existența perfectă. Însă în cursul anchetei, Erika își dă seama că există legături între crima aceasta și uciderea a trei prostituate, toate găsite strangulate, cu mâinile legate și aruncate în apele din jurul Londrei. Ce secrete întunecate ascunde fata din gheață?

În timp ce se luptă cu demonii interiori, dar și cu un criminal mai periculos decât a întâlnit vreodată, Erika Foster trebuie să rezolve cazul ca să își salveze cariera.

Nenumărate răsturnări de situație… Rămâi fascinat până la ultima pagină. Dă dependență!

— The Book Review Café

Elefant » Libris » Cărturești »

Aurul maorilor (Trilogia Kauri #1) de Sarah Lark

Coperta Aurul Maorilor (Trilogia Kauri, Vol.1) de Sarah Lark - DECĂRȚI.ROO iubire adolescentină devine punctul central al unei povești care vă va purta din Irlanda în Noua Zeelandă.

Doi tineri, despărțiți de o lume, reușesc să își împlinească destinele pe tărmuri îndepărtate, fără să știe că tot ce își doresc mai mult se găsește… chiar în fața lor.

Cum îi vor afecta anii și experiențele trăite unul departe de celălalt? Și, mai presus de orice, vor regăsi iubirea pe care nu au uitat-o niciodată?

Elefant » Libris » Cărturești »

Bărbatul care n-a mai sunat, de Rosie Walsh

Coperta Bărbatul Care N-a Mai Sunat, de Rosie Walsh - DECĂRȚI.ROImaginează-ți că întâlnești un bărbat, că petreceți împreună șase zile de neuitat și că te îndrăgostești nebunește de el. Sentimentul este reciproc, o simți cu toată ființa ta. Așa că, atunci când pleacă într-o călătorie și promite să te sune de la aeroport, nu ai niciun motiv să crezi că n-o va face.

Dar el nu mai sună.

Săptămânile trec, toți prietenii te îndeamnă să-l uiți, dar tu știi că trebuie să i se fi întâmplat ceva, trebuie să existe un motiv pentru tăcerea lui.

Și dacă descoperi că există într-adevăr un motiv, că ai avut tot timpul dreptate? Dar că motivul este singurul lucru pe care nu vi l-ați împărtășit unul altuia?

Adevărul.

Un roman ca un puzzle. Sfâșietor și înduioșător în același timp.

— Jill Santopolo

Elefant » Libris » Cărturești »

Perfecți (Defecți #2), de Cecelia Ahern

Coperta Perfecți (Defecți #2), de Cecelia Ahern - DECĂRȚI.ROCelestine North a ajuns să nesocotească regulile societății perfecte în care trăiește. În urma unei înșiruiri de circumstanțe agravante, a fost declarată „cea mai defectă persoană din țară” de către judecătorul Crevan, șeful Ghildei, cel care a condamnat-o și a pedepsit-o cu cruzime.

Celestine își descoperă puterea de a schimba această lume. Ea își asumă aceeași poziție de revoltă și curaj, devenind fugară. Se ascunde la ferma bunicului ei, cel de la care a învățat că frumusețea se ascunde în cele mai surprinzătoare locuri. Lucrurile neconvenționale și nefirești au un farmec profund. Din dorința de a o determina să se predea, reprezentanții lui Crevan îl rețin pe bunicul ei și îl duc la interogatoriu.

Conștientă că deține un secret care poate distruge intreaga Ghilda, Celestine decide în cele din urmă că a venit momentul să îl înfrunte pe Crevan. Ea are șansa de a relua legătura cu Carrick, unul dintre Defecții de care se apropiase în perioada de detenție, prin intermediul căruia cunoaște și mai mulți Defecți care se pot alătura cauzei ei.

În cine să aibă încredere? Cine o va trăda de data asta? Va reuși să devină vocea mult așteptată a Defecților și să desființeze sistemul aflat la putere?

Cecelia Ahern atrage atenția asupra capcanelor în care poate cădea omenirea în ziua de azi: cât de repede se găsesc țapi ispășitori care sunt pedepsiți în public.

— The Guardian

Elefant » Libris » Cărturești »

Adunarea umbrelor (Culorile magiei #2), de V. E. Schwab

Coperta Adunarea Umbrelor (Culorile Magiei #2), de V. E. Schwab - DECĂRȚI.ROAu trecut patru luni de când Kell a intrat în posesia pietrei negre, de când a cunoscut-o pe Lila, de când i-a înfrânt pe gemenii Dane.

Totul pare că a revenit la normal, dar Kell se simte vinovat și bântuit de coșmaruri rău-prevestitoare. În jurul lui, întreaga Londră Roșie se pregătește de Jocurile Elementelor — o competiție internațională de magie, menită să întărească legăturile între statele vecine.

Dar în acest timp, o altă Londră e gata să revină la viață, iar cei crezuți dispăruți pentru totdeauna sunt pe cale să se întoarcă. Până la urmă, o umbră care se stinge noaptea reapare dimineața, iar dacă o Londra se ridică din nou din umbre, o alta trebuie să cadă în locul ei.

Plin de magie, intrigi și înșelăciuni, chiar câteva aventuri cu pirați, acest roman va fermeca deopotrivă tinerii și adulții pasionați de fantasy.

— Booklist

Elefant » Libris » Cărturești »

Invadarea ținutului Tearling (Regina ținutului Tearling #2), de Erika Johansen

Coperta Invadarea Ținutului Tearling (Regina Ținutului Tearling #2), de Erika Johansen - DECĂRȚI.ROKelsea este Regina Ținutului Tearling. În ciuda tinereții sale, și-a asumat rapid rolul unui conducător onest, drept și puternic. Dar odată ce refuză să mai plătească tributul în oameni ținutului învecinat, Kelsea încalcă voința și interesele Reginei Roșii, un conducător brutal a cărui putere se întemeiază pe magie neagră; aceasta își trimite temuta armată în Tearling, pentru a lua cu forța ceea ce consideră că i se cuvine.

Pe măsură ce armata cotropitoare se apropie, Kelsea dezvoltă legături strânse cu o epocă dinaintea Trecerii și ajunge la un aliat neobișnuit: Lily, care luptă să-și salveze viața într-o lume în care a fi femeie este o crimă. Atât soarta Ținutului Tearling, cât și sufletul lui Kelsea depind de Lily și de evenimentele din viața ei. Dar timpul se dovedește un adversar redutabil…

Katniss Everdeen, acum ai concurență serioasă… O continuare extrem de captivantă a seriei Regina Ținutului Tearling.

— Entertainment Weekly

Elefant » Libris » Cărturești »

Vremea disprețului (The witcher #4), de Andrzej Sapkowski

Coperta Vremea Disprețului (Witcher #4), de Andrzej Sapkowski - DECĂRȚI.ROÎn lumea lui Geralt, nu doar monștrii din umbre amenință pacea, ci înșiși oamenii, regii și armatele lor, dezertorii și rebelii, fiecare cu propriul interes.

Bine ascunși în inima pădurii, elfii și alte creaturi până atunci oprimate câștigă tot mai mulți adepți și lansează tot mai multe atacuri-surpriză. Magicienii se luptă între ei, își pun la dispoziție puterile pentru prețul cel mai mare sau simpatizează cu elfii rebeli.

Pentru Geralt și Yennefer e tot mai greu să-și țină promisiunea: aceea de a o proteja pe Ciri de oricine și orice ar vâna-o, pentru că ea este cheia salvării lumii întregi. Dar cu intrigi și dușmani la fiecare colț, Ciri va fi nevoită să se apere singură și să-și folosească puterile care-i fac atât de mult rău.

La fel ca o vrajă complicata, romanul lui Sapkowski este un amestec de fantasy, discurs intelectual și umor negru.

— Time

Elefant » Libris » Cărturești »

Axa (Turbion #2), de Robert Charles Wilson

Coperta Axa (Turbion #2), de Robert Charles Wilson - DECĂRȚI.ROUn SF cu probleme de natură morală și ritm de thriller.

Continuare a romanului Turbion — în care omenirea asistă la stingerea stelelor —, Axa ne duce pe o planetă construită de misterioșii Ipotetici pentru a salva specia umană, conectată cu Pământul printr-o Arcadă de sute de kilometri deasupra Oceanului Indian. Oamenii colonizează lumea nouă, în special pentru resursele de petrol din continentul Ecuatoria.

Lise Adams este un om de știință obsedat de tehnologia ilegală de prelungire a vieții și hotărâtă să rezolve misterul uciderii tatălui ei. Turk Findley are o afacere de transport aerian și un trecut tulburător. Iar tânărul Isaac este rezultatul unor experimente genetice menite a crea indivizi capabili să comunice cu Ipoteticii.

O ploaie de comete va umple planeta de bucăți din mașinăriile misterioase, așa că în curând noua lume primitoare va deveni și ea foarte stranie, iar timpul va fi din nou pervertit de entități necunoscute.

Elementele de știință și de thriller sunt bine strunite, dar cele mai importante sunt personajele. Turk și Lise […] sunt caractere puternice, iar prezența lor în poveste face ca toate întâmplările să aibă greutate.

—Publishers Weekly

Tot în această lună a părut de asemenea și a treia parte din seria Turbion, Vortex.

Elefant » Libris » Cărturești »

Informatorul, de John Grisham

Coperta Informatorul, de John Grisham - DECĂRȚI.ROLacy Stoltz este investigator pentru Baroul din Florida. E avocată, nu polițistă, iar sarcina ei este sa preia cazurile care se referă la abaterile judiciare. După nouă ani în cadrul Baroului, ea își dă seama că totuși cele mai multe probleme sunt cauzate de incompetență și mai puțin de corupție.

Lacy Stoltz nu s-a așteptat să nimerească în raza gloanțelor. Jobul ei este să investigheze abaterile judecătorilor din statul Florida, dar, până acum, cazurile ei n-au prezentat niciun fel de risc, decât riscul de plictiseală.

Lucrurile se schimbă când Greg Myers, un avocat care și-a pierdut dreptul de a profesa, îi aduce la cunoștință detaliile unui caz cu potențial. Myers reprezintă interesele unui informator care cunoaște dedesubturile unei înțelegeri dintre un judecator și un cartel de crimă organizată.

Judecatorul corupt împreună cu asociații săi au facilitat construirea unui cazinou pe pământul unui trib amerindian. Două persoane și-au pierdut viața pentru că s-au opus proiectului, iar cea de-a treia este în închisoare pentru uciderea primilor doi, o crimă înscenată. De la construcția cazinoului, judecătoarea s-a îmbogățit subit. Nimeni nu o bănuieste de nimic… până acum.

Va reuși Lacy să o demaște pe cea mai coruptă judecătoare din istoria americană?

Elefant » Libris » Cărturești »

Viață de vânzare, de Yukio Mishim

Coperta Viață de vânzare, de Yukio Mishim - DECĂRȚI.RORoman-cult, apărut inițial în foileton în revista Shukan Playboy, în 1968, „Viață de Vânzare” a fost relansat în 2015, în timpul evenimentelor dedicate împlinirii a 90 de ani de la nașterea lui Yukio Mishima.

Noua ediție, publicată în volum, a cunoscut un mare succes, în nici două luni ajungând pe primul loc în topurile vânzărilor de carte, iar în ianuarie 2018 postul de televiziune BS Japan a început difuzarea unui serial inspirat de roman. În colecția „Raftul Denisei“ apare prima traducere din lume a acestei capodopere recent redescoperite.

Într-o bună zi, tânărul Hanio are o halucinație care-l afectează atât de puternic, încât se hotărăște să-și pună capăt zilelor. Tentativa sa de sinucidere eșuează, de aceea caută altă cale pentru a-și atinge scopul: publică un anunț în ziar, oferindu-și viața spre vânzare oricui ar avea nevoie de ea. Clienții nu întârzie să apară, transformându-l pe Hanio în eroul unor aventuri ieșite din comun, de multe ori la limita fantasticului.

Elefant » Libris » Cărturești »

Păpușa, de Ismail Kadare

Coperta Păpușa, de Ismail Kadare - DECĂRȚI.ROPăpușa este cartea dedicată celei mai apropiate ființe din viața scriitorului, pe care, în mod paradoxal, Kadare declară că nu a înțeles-o niciodată pe deplin. O călătorie emoțională spre tinerețea și copilăria acestei figuri insondabile, de-a lungul căreia autorul își descoperă treptat povestea propriei deveniri.

Întorcându-se în realitatea apăsătoare a orașului natal, Gjirokastra, scriitorul pătrunde în intimitatea relațiilor unei familii albaneze tipice, o lume plină de mister și eresuri medievale. De tradiții crude și blândețe. De iubire neîmpărtășită și naivități revoltătoare. Printre rânduri, așa cum ne-a obișnuit, Kadare scrie cronica violentă a intrării și ieșirii Albaniei din comunism.

Păpușa este, în primul rând, o carte autobiografică, sinceră și duioasă, iar personajul în jurul căruia se circumscrie această construcție barocă, fină și lunecoasă ca mătasea, nu e altcineva decât Hatidje Dobi, mama scriitorului.

Elefant » Libris » Cărturești »

Ar mai putea fi interesante În Numele Familiei, de Sarah Dunant; Fără Mine, de Gayle FormanUltima din Clanul Stanfield, de Marc Lévy; Legătură Fragilă, de Meredith Wild; Scaunele Roșii, de Edna O’brien; Șarpele din Essex, de Sarah PerryBad Romance, de Heather Demetrios; Râurile din Londra, de Ben Aaronovitch și Umbra pierdută, de Carmen Firan.

De asemenea, în aprilie, editura Nemira a lansat colecția de literatură română contemporană n’autor, coordonată de Eli Bădică. N’autor vorbește, în n moduri, despre lumea în care trăim — realități de ieri și de astăzi, fragmente din societatea românească ori de pretutindeni, o umanitate în permanentă schimbare. Colecția debutează cu volumele de povestiri Matriarhat, de Cristina Andrei și Anotimpuri Care Nu Se Repetă, de Ion Pleșa, și romanul Territoria, de Oleg Garaz.

Non-Ficțiune

Luna aceasta se fac remarcate două cărți de non-ficțiune, ambele abordând omul. Mai sunt și altele care ar merita atenție, pe care le găsiți la sfârșit

Homo deus. Scurtă istorie a viitorului, de Yuval Noah Harari

Coperta Homo deus. Scurtă Istorie a Viitorului, de Yuval Noah Harari - DECĂRȚI.ROSapiens ne-a arătat de unde venim. Homo deus ne arată încotro ne îndreptăm.

De-a lungul istoriei, omenirea s-a confruntat constant cu trei probleme cruciale: războiul, foametea şi molimele. În secolul XX, a reuşit să le rezolve în mare măsură.

Războiul nu mai are aceeaşi putere de distrugere: în prezent numărul celor care se sinucid e mai mare decât al celor morţi în conflicte armate. Foametea dispare: oamenii suferă mai degrabă din cauza obezităţii decât din cauza malnutriţiei. Molimele nu mai fac ravagii: mai mulţi oameni mor de bătrâneţe decât în urma bolilor infecţioase.

Ce anume va lua însă locul războiului, foametei şi molimelor în agenda omenirii? Ce destin vom alege pentru noi înşine, ce scopuri ne vom stabili?

Yuval Noah Harari explorează proiectele, visurile şi coşmarurile care ne vor marca viitorul. Omul va încerca să devină asemenea zeilor, învingând moartea şi creând viaţa artificială. Este chiar următorul stadiu al evoluţiei – Homo deus.

O carte remarcabilă, cu perspective şi reinterpretări profunde ale lucrurilor pe care credeam că le ştim despre noi şi despre istoria noastră. O carte foarte inteligentă, plină de observaţii pătrunzătoare şi ironie muşcătoare… O carte neobişnuită, o carte cool.

— The Guardian

Elefant » Libris » Cărturești »

Creierul. Povestea noastră, de David Eagleman

Coperta Creierul. Povestea Noastră, de David Eagleman - DECĂRȚI.ROÎnchis în tăcerea și întunericul propriului craniu, creierul ne țese povestea realității și a identității care ne definesc. Renumitul specialist în neuroștiințe David Eagleman ne poartă într-o inedită călătorie în care vom descoperi alcătuirea misterioasă a existenței umane.

Ce este realitatea? Cine ești „tu”? Cum iei decizii? De ce are nevoie creierul tău de alți oameni? În ce fel poate schimba tehnologia omul așa cum îl cunoaștem? Pe parcursul cercetării sale, Eagleman ne călăuzește prin lumea sporturilor extreme, a criminalității, a expresiilor faciale, a neurochirurgiei, a intuiției, a roboticii și a căutării nemuririi.

Vom putea afla astfel povestea felului în care viața ne modelează creierul și a felului în care creierul ne modelează viața.

Cuprinzătoarea sinteză realizată de David Eagleman asupra stadiului actual al cunoaşterii în privinţa creierului este concisă, accesibilă şi adesea foarte surprinzătoare. Descoperi în capul tău o ciudată lume nouă.

— Brian Eno

Elefant » Libris » Cărturești »

Alte titluri care ar mai putea prezenta interes sunt Geniul Criminal din Spatele Silk Road, de Nick Bilton; Design Pentru Lumea Reală, de Victor Papanek; Darwin. Portretul Unui Geniu, de Paul Johnson100 de Locuri Care Îți Taie Răsuflarea, de Brice GruetMari Mituri Despre Relațiile Intime, de Matthew D. JohnsonGhidul Antic al Vieții Moderne, de Natalie Haynes și Și Tu Poți Să Zbori, de Seth Godin;

Copii

Nu foarte multe titluri noi pentru copii luna aceasta, dar am reușit să selectăm câteva titluri destul de frumoase printre recomandările noastre, pe care le găsiți mai jos.

Gregor și profeția despre năpastă (Cronici din subpământ #2), de Suzanne Collins

Coperta Gregor și Profeția Despre Năpastă (Cronici din Subpământ #2), de Suzanne Collins - DECĂRȚI.ROAventurile lui Gregor în Subpământ continuă în acest roman fantasy scris de Suzanne Collins, autoarea seriei Jocurile Foamei.

După peripețiile din Gregor Pământeanul, primul volum al seriei, Gregor jură că nu se va mai întoarce niciodată în lumea întunecată din Subpământ. Însă gândacii știu că el este singurul care poate dezlega Profeția despre Năpastă. Așa că o răpesc pe sora lui, Boots, pentru a-l aduce înapoi ca să-i salveze.

Împreună cu Ares, liliacul cu care avea legământ, Luxa, prințesa rebelă din Subpământ, și câțiva prieteni din Subpământ, Gregor pornește într-o nouă aventură traversând primejdiosul Canal subteran, până la galeriile șobolanilor.

În acest volum, Gregor află că un erou trebuie să înfrunte, pe lângă nenumăratele pericole, posibilitatea de a pierde pe cineva drag și că deciziile sale pot afecta nenumărate vieți nevinovate. Pentru că, dacă el nu reușește să rupă blestemul din profeție, atât viața lui, cât și existența întregului Subpământ, nu vor mai fi niciodată la fel.

Elefant » Libris » Cărturești »

Oraşul gunoaielor (Iremonger #2), de Edward Carey

Coperta Oraşul gunoaielor (Iremonger #2), de Edward Carey - DECĂRȚI.ROFoulsham, unul dintre cele mai mari depozite de gunoi ale Londrei, s-a umplut atât de mult, încât zidurile sale s-au prăbuşit, lăsând mizeria să se reverse peste oraşul din care a fost adusă. În acest timp, Umbitt Iremonger, mânat de ura faţă de locuitorii Londrei, născoceşte o cale prin care obiectele de zi cu zi iau forma oamenilor, iar oamenii — forma obiectelor.

Aruncată în întunecata Casă Heap, Lucy Pennant este salvată de o creatură înspăimântătoare, Binadit Iremonger, care seamănă mai mult cu un animal decât cu un om. Toţi locuitorii oraşului sunt disperaţi. Singurul care ar avea puterea să-i scape de teribilul Umbitt este Clod. Dar el a fost transformat într-o monedă de aur şi, după ce a trecut din mână în mână, acum este de negăsit.

Elefant » Libris » Cărturești »

Noroc cu laptele, de Neil Gaiman

Coperta Noroc cu Laptele, de Neil Gaiman - DECĂRȚI.ROCând e vorba de o poveste spusă de Neil Gaiman, nimic nu e ceea ce pare.

Astfel, un simplu drum pentru o cutie cu lapte până la magazinul din colț se transformă într-o nemaipomenită aventură. Extratereștri care vor să redecoreze Pământul, vumpiri (da, vumpiri) și pirați vor încerca să împiedice un tată iubitor să le cumpere copiilor săi laptele pentru micul dejun.

Dar, cu ajutorul unui înțelept profesor dinozaur, al dinozaurilor polițiști și al Mașinii-Care-Merge-Grozav-în-Lungul-și-n-Latul-Timpului, curajosul tată își va îndeplini misiunea.

O carte plină de umor și de situații neprevăzute pe care o vor adora atât copiii, cât și părinții.

Elefant » Libris » Cărturești »

Copilul din cărți, de Oliver Jeffers, Sam Winston

Coperta Copilul din Cărți, de Oliver Jeffers, Sam Winston - DECĂRȚI.ROO fetiță, un copil din cărți, pornește într-o călătorie pe o mare de cuvinte și ajunge la casa unui băiețel. Îl invită să o însoțească într-o aventură în lumea poveștilor… unde, cu doar un strop de imaginație, orice se poate întâmpla.

Personajele minunate create de Oliver Jeffers călătoresc prin fascinantele ținuturi tipografice ale lui Sam Winston în acest omagiu extraordinar adus magiei și puterii poveștilor.

Adunate laolaltă de un fir simplu al poveștii, ilustrațiile unice din Copilul din Cărți oferă o experiență de lectură de neuitat, care îi va îndemna pe cititorii de toate vârstele să exploreze lumi magice, să-și pună întrebări și să-și imagineze propriile povești nemuritoare.

Elefant » Libris » Cărturești »

Pentru cei mici au mai apărut luna aceasta Prostioara lui Mog, de Judith Kerr și Călătoria Mea cu Charlie, de Mark Lowery.