După H.P Lovecraft, puțini autori au mai reușit să trezească o teroare supranaturală în inimilie cititorilor așa cum a făcut-o Stephen King. Poveștile lui au îngrozit generații timp de peste 40 de ani, iar multe dintre cărțile și nuvelele lui au fost transformate în filme, seriale, miniserii și romane grafice de succes.

Cu noua ecranizare IT din 2017, am vrut să facem o listă cu cele mai bune romane scrise de Stephen King, având în vedere titlurile mai vechi, de pe vremea în care ideea lui de horror era spre supranatural și mai puțin spre psihologic.

10. Talismanul

Coperta Talismanul, de Stephen King - DECĂRȚI.ROStephen King și Peter Straub au scris împreuna o poveste terifiantă. Talismanul este unul dintre cele mai influente și mai prețuite romane scrise vreodată de Stephen King și are deja o continuare celebră, Casa Intunericului.

Jack Sawyer se află în căutarea unui cristal fermecat care-i poate salva mama de la moarte. Acțiunea se desfasoară într-o lume paralelă care amintește de atmosfera din seria Turnul întunecat.

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Cimitirul animalelor

Coperta Cimitirul animalelor, de Stephen King - DECĂRȚI.ROAr putea Stephen King să scrie o poveste care să-l sperie chiar și pe el însuși? Să-l sperie într-un asemenea hal încât să-i fie frică să o scrie până la sfârșit? Cimitirul animalelor pare să fie chiar această poveste.

Tânărul medic Louise Creed are o familie frumoasă, o profesie interesantă și un mare chef de viață lungă împreună cu ai lui. Când se mută într-un mic oraș din statul Maine și se împrietenește cu ospitalierul său vecin Jud viața îi este un pic deranjată, însă adaptarea familiei e rapidă.

Faptul că Louise sesizează mici bizarerii este luat în glumă chiar și de el însuși și trecut la capitolul imaginație. Numai că realitatea din Ludlow întrece cu mult orice imaginație macabră.

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Christine

Coperta Christine, de Stephen King - DECĂRȚI.ROO poveste supranaturală cu băieți, fete și o mașină pe care o cheamă Christine. Roșie ca sângele, lată și amendată, Christine are vreo 20 de ani și este și acum în putere. O putere înfricoșătoare. O putere distrugătoare.

Un mit american devine un fioros coșmar pe patru roți, iar paradisul iluzoriu al adolescentei se transformă în infern… Christine: o bizară și cutremurătoare idilă magică, o tandră și sșlbaticș relație erotică între un vechi automobil și tânărul lui posesor, o poveste de dragoste stranie, cu deznodământ catastrofal, în care seducția, gelozia și răzbunarea ating intensități monstruoase și ucigașe…

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Salem’s lot

Coperta Salem's lot, de Stephen King - DECĂRȚI.ROScriitorul Ben Mears se întoarce în orașul în care a petrecut o parte a copilăriei sale în Maine, New England, pentru a descoperi că locuitorii orașului s-au transformat cu toții.

Dincolo de labirintul buruienilor înalte, în dosul obloanelor stricate ale caselor zăvorâte, chipuri palide, cu căutătură dementă, pândesc creaturile întunericului. Căci în această parte a lumii oroarea s-a infiltrat și s-a întins ca noaptea ce coboară ineluctabil peste Salem.

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Carrie

Coperta Carrie, de Stephen King - DECĂRȚI.ROCarrie este o adolescentă timidă și retrasă, care, din copilărie, îndură persecuțiile și ironiile colegilor de clasă. Umilințele la care o supun devin o tortură din care simte că nu mai poate ieși. Mai mult, este și victima fanatismului religios al mamei sale, o ființă violentă și brutala.

Când disperarea ajunge la apogeu, Carrie își descoperă o putere înspăimântătoare – telekinezia –, ce-i oferă darul răzbunării: poate să miște, să arunce, să zdrobească și să incendieze orice de la distanță.

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Misery

Coperta Misery, de Stephen King - DECĂRȚI.ROMisery Chastain este eroina unui ciclu de romane „duioase”, dar părintele ei, scriitorul Paul Sheldon, e hotărât să o dea uitării… Până când Annie Wilkes, o fosta infirmieră și fanatică admiratoare a personajului și a creatorului său, îl „recupereaza” pe Sheldon dintr-un accident de automobil.

Și așa celebrul autor este obligat s-o reînvie pe Misery, să rescrie ultimul episod, numai pentru Annie și sub vigilenta ei supraveghere. Dar tensiunea atinge cote insuportabile și curând devine limpede că sfârșitul cărâii va fi și sfârșitul unuia dintre cei doi…

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Shining

Coperta Shining, de Stephen King - DECĂRȚI.RODupă ce își pierde slujba de profesor din cauza alcoolismului, Jack Torrance încearcă să-și refacă viața acceptând un post de portar într-un hotel izolat în munți, închis în timpul iernii. Aici se mută cu soția sa, Wendy, și fiul său, Danny, un „Shiner”, o ființă înzestrată cu o energie psihică supranormală ce-i dă puteri vizionare.

Hotelul Overlook este posedat de o forță misterioasă, este o sumbrâ și sângeroasă magie în care se va implini destinul teribil al condamnatului Jack Torrance si in care se va petrece dezastrul acestei familii, o sinistră lucrare a nebuniei ce izbucnește cu o forță ucigașă.

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Pistolarul (Turnul întunecat #1)

Coperta Pistolarul (Turnul întunecat #1), de Stephen King - DECĂRȚI.ROAcum câteva zeci de ani scriitorul l-a născocit pe Roland Deschain, ultimul pistolar.

Acesta, un singuratic care ne va bântui imaginația, porneste într-o călătorie spre bine și rău. În lumea lui fără speranță, dă de urmele omului în negru, cunoaște o femeie seducătoare și se împrietenește cu Jake din New York.

Pe de o parte dând dovadă de un realism crud, pe de altă parte etalând un onirism de basm, Pistolarul deschide poate cea mai reușită odisee scrisă de Stephen King.

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Orașul bântuit

Coperta Orașul bântuit, de Stephen King - DECĂRȚI.ROPennywise, clovnul în costum viu-colorat, ademenește tinerii trecători cu baloane, castane coapte și covrigei, cu miros de copilărie și cu minunate promisiuni.

Dar când își scoate costumul, se transformș în păianjen. Sau în mumie… Respirația-i este otravită, orbitele-i sunt hăuri, iar mâncarea sa preferată este tocană de copii. Singura armă care îl poate doborî este prietenia.

Personajele sunt vecinii dumneavoastră, oameni obișnuiți aidoma dumneavoastră. Iar cartea trebuie să fie citită într-o încăpere bine luminată.

Elefant » Libris » Cărturești »

1. Apocalipsa

Coperta Apocalipsa, de Stephen King - DECĂRȚI.ROÎn ciuda tuturor precauțiilor, un virus scapă de sub controlul laboratorului unui centru de cercetări al armatei americane, răspândind o epidemie care va cuprinde mai întâi America, apoi întreaga lume. Civilizația se năruie, lumea se transformă în pustiu.

Puținii supraviețuitori încep să aibă coșmaruri. Unora li se arată o bătrână înțeleapta, Abigail, care ar putea salva civilizația, altora un bărbat cu zâmbet letal și puteri inexplicabile: Randall Flagg, un tiran de certă sorginte demonică.

În jurul lor se vor forma două comunități care se vor înfrunta, reiterând perpetua luptă între Bine și Rău.

Elefant » Libris » Cărturești »