De-a lungul vieţii, Ernest Hemingway, câştigător al premiilor Pulitzer şi Nobel, a pescuit cu mare plăcere pești-spadă, a iubit la nebunie pisicile polidactile şi a transformat un pisoar într-o fântână artizanală.

În calitate de autor, el a creat un canon de capodopere de neatins, folosind un stil de proză care a fost sincer, brutal și absolut inedit la acea vreme.

Ne place Hemingway, de aceea i-am aliniat toate cărțile și le-am clasat pe cele mai bune 10, astfel încât oricine nu le-a citit încă știe cu ce să înceapă.

10. Moarte după-amiază

Coperta Moarte după-amiază, de Ernest Hemingway - DECĂRȚI.ROMoarte după-amiază, publicată pentru prima dată în 1932, este aproape un documentar, în modernitatea şi imagistica sa, despre un spectacol-ceremonie, tragic şi revelator: corida.

Moarte după-amiază este considerată și azi cea mai bună carte despre coridă. Dar ea nu este un banal tratat despre luptele cu tauri.

Scrisă cu pasiune de un mare prozator și un mare aficionado al acestui spectacol tragic, ea este și o meditație profundă asupra vieții.

Elefant » Libris » Cărturești »

9. A avea şi a nu avea

Coperta A avea şi a nu avea, de Ernest Hemingway - DECĂRȚI.ROA avea şi a nu avea este unul dintre romanele de senzaţie ale lui Ernest Hemingway.

Ecranizat în 1944 într-o producţie clasică a cinematografiei, cu Humphrey Bogart şi Lauren Bacall în rolurile principale, este o poveste fermecătoare, cu intrigi amoroase, contrabandă şi dileme morale.

Un roman tragic şi totodată amuzant, viu şi poetic, cu un impact emoţional puternic, A avea şi a nu avea impune aventurii literare un nou standard. Talentul lui Hemingway pentru dialog – sensurile aparte ce se ghicesc în subtext şi emoţiile interesante ale unei lumi marcate de duritate – este cu adevărat remarcabil.

— The Times Literary Supplement

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Zăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri

Coperta Zăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri, de Ernest Hemingway - DECĂRȚI.ROZăpezile de pe Kilimanjaro și alte povestiri este o colecție de narațiuni scurte, cu un puternic caracter autobiografic.

Are ca subiect pasiunea reală a autorului pentru vînătoare, pescuit, coride, schi, box, safari, precum și experiențele acestuia din timpul războiului.

Referindu-se la povestirea Zăpezile de pe Kilimanjaro, Hemingway declară că personajul principal este inspirat din „viata singurului om care nu mă poate da în judecată adică eu”.

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Dealurile verzi ale Africii

Coperta Dealurile verzi ale Africii, de Ernest Hemingway - DECĂRȚI.RODealurile verzi ale Africii este descrierea unei călătorii de o lună în estul marelui continent, alături de soția sa, Pauline, în decembrie 1933.

Într-o atmosferă care aduce aminte de Africa colonială, cu corturi albe şi spaţioase, cu verande pe care se serveşte ceai şi se poartă discuţii spirituale la câţiva paşi de capete de antilope şi lei, retezate şi aşezate la uscat, aici îl vedem pe Hemingway într-unul din puţinele momente în care s-a simţit împlinit

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Insulele lui Thomas Hudson

Coperta Insulele lui Thomas Hudson, de Ernest Hemingway - DECĂRȚI.ROInsulele lui Thomas Hudson este marele roman (postum) al mării, din care s-a desprins, câștigându-și independența și nemurirea, dar lăsând teribile ecouri în corpul romanului, povestirea Bătrânul și marea.

Thomas Hudson însuși este un personaj de sub contururile căruia transpare Hemingway, un nou alter ego – ca mulți alții din proză lui, însă diferit de ceilalți.

Pentru ca pictorul destoinic care ajunge vânător de naziști prin insulele coraliere de la marginea paradisului sau pierdut are cea mai grea misiune dintre toate alter egourile lui Hemingway: să afle despre iubire și înțelegere după ce din viața lui a dispărut tot ce iubea – fără că el să fi înțeles cum.

Cititorii prozei antume a lui Hemingway vor avea parte de bucuria unei lecturi familiare prin forța și culoarea frazei și în același timp de surpriza de-a regăsi perfect coagulate cioburi de realitate istorică, frânturi din viața personală a scriitorului și un întreg curent subteran de personaje anterioare pe care se sprijină substanța acestui roman, cu nimic diferit de Gulfstreamul din care crește carnea insulelor lui Thomas Hudson.

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Pentru cine bat clopotele

Coperta Pentru cine bat clopotele, de Ernest Hemingway - DECĂRȚI.ROPentru cine bat clopotele prezintă povestea lui Robert Jordan, un tânăr american din Brigăzile Internaționale alăturate unității de gherilă republicană în timpul Războiului Civil Spaniol.

Ca expert în folosirea explozibililor, el primește misiunea de a arunca în aer un pod în timpul atacului asupra orașului Segovia

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Fiesta

Coperta Fiesta, de Ernest Hemingway - DECĂRȚI.ROFiesta este romanul de debut al lui Ernest Hemingway.

Acțiunea se concentrează în jurul unui grup de americani expatriați care trăiesc la Paris și fac sistematic excursii prin Franța și Spania.

Naratorul acestui roman scris la persoana întîi este Jake, fost combatant în Primul Război Mondial.

Jake suferă de pe urma unei răni misterioase, ce îl împiedică să aibă o relație sexuală cu personajul feminin central al cărții, Brett Ashley.

Pe parcursul întregii cărți Brett și prietenii ei călătoresc, se distrează, se îndrăgostesc sau doar flirtează, dar nu reușesc să alunge un sentiment straniu, de goliciune, de vid, specific „generației pierdute” de după război.

Fiesta este o carte indispensabilă cititorului îndrăgostit de Hemingway, care vrea să afle mai multe lucruri despre omul din spatele scriitorului și despre scriitorul din spatele omului.

— Bogdan Romaniuc

Elefant » Libris » Cărturești »

3. Bătrânul și marea

Coperta Bătrânul și marea, de Ernest Hemingway - DECĂRȚI.ROMicroromanul Bătrînul și marea i-a adus lui Hemingway premiul Pulitzer în Statele Unite și a contribuit în mod hotărâtor la acordarea premiului Nobel în anul imediat următor.

Bătrânul și marea relatează trei zile din viața unui pescar cubanez pe nume Santiago, care timp de aproape trei luni nu prinde nici un pește.

Urmărit de ghinion, el iese departe în larg, iar de data aceasta momeala aruncată de el atrage cel mai mare pește care a fost văzut vreodată, care însă nu se va lăsa prins fără luptă.

Felul în care Hemingway descrie confruntarea, dar și relatia dintre Santiago și ucenicul său fidel, singurul care nu-și pierde încrederea în el, fac din Bătrânul și marea o capodoperă perenă a literaturii universale, a cărei bogăție de sensuri se ascunde sub o poveste limpede, simplă și cuceritoare.

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Sărbătoarea continuă

Roman-poveste autobiografică, Sărbătoarea continuă este o lucrare în care Hemingway descrie tinerețea sa petrecută în Parisul anilor ’20.

Hemingway nu s-a ascuns niciodată într-un turn de fildeș. Știa prea bine că substanța operei unui artist este artistul însuși, viața și trăirile lui, și a reușit ceea ce puțini scriitori din epoca lui sau dintotdeauna au izbutit să facă: să devină, ca om și în văzul lumii în mijlocul căreia trăia, imaginea vie a semnificației celei mai autentice și mai profunde a operei sale, iar acest lucru a continuat să-l facă neabătut și cu cea mai deplină onestitate pînă în momentul morții.

— Tennessee Williams

Elefant » Libris » Cărturești »

1. Adio, arme

Coperta Adio, arme, de Ernest Hemingway - DECĂRȚI.ROAdio, arme este povestea locotenentului Henry, concentrat pe frontul italian în timpul Primului Război Mondial, și a pasiunii lui pentru Catherine Barkley, o soră medicală englezoaică.

Încă de la prima lor întîlnire, Catherine îi povestește, de parcă în contextul respectiv propria ei tragedie și-ar fi pierdut orice interes, cum logodnicul ei fusese omorît în luptă cu un an înainte, după ce încercase în zadar să o convingă să se căsătorească.

Cei doi încep o relație, iar Henry este convins că nu e îndrăgostit de Catherine și nici nu o va iubi vreodată. Pentru el, acesta e doar un joc, la fel că bridge-ul, doar că în locul cărților sînt folosite cuvinte.

Destul de curînd, însă, jocul devine serios și în cele din urmă Henry dezertează ca să fie împreună cu Catherine.

Elefant » Libris » Cărturești »