Găsești mai jos rezumat și recenzie Autonom (Autonomous), de Annalee Newitz. Află dacă merită să o cumperi și să o citești.

Sumar Autonom, de Annalee Newitz

Coperta Autonom, de Annalee Newitz - DECĂRȚI.ROÎn Autonom, a lui Annalee Newitz, viitorul este farmaceutic, iar totul, de la brevete la oameni, poate fi deținut în permanență.

După devastarea și recuperarea umanității de pe urma valurilor de plăgi de la sfârșitul secolului al XXI-lea, granițele naționale ale lumii au fost redeschise în zone economice prin care agenții Coalitiei Proprietății Internaționale se mișcă liber, aplicând violent brevetele companiilor farmaceutice mari și execută pirații ca teroriști, fără proces.

Jack Chen este un pirat care și-a dedicat viața dezvoltării și distribuirii medicamentelor gratuite, făcând inginerie inversă brevetelor farmaceutice ieftin și rapid și distribuindu-le acolo unde este nevoie.

Dar când scapă un medicament care stimulează productivitatea, numit Zacuity, pe piața neagră și începe să ucidă oamenii în mod neașteptat, trebuie să facă două lucruri foarte repede: să dezvolte o terapie medicamentoasă pentru a-și repara greșelile și să facă publică dezvoltarea ilegală a medicamentului Big Pharma care face în mod deliberat munca ca dependență de heroină.

Din nefericire pentru Jack, doi agenți sunt pe urmele ei. Paladin este un nou robot militar, care lucrează în parteneriat cu un om pe nume Eliasz, și care îl urmărește pe Jack pentru a-l prinde înainte să-i facă de râs pe cei care dețin brevetele lui Zacuity.

Misiunea lui Paladin este să-l protejeze pe Eliasz în timp ce colectează informații – dar robotul îl găsește pe Eliasz însuși mai fascinant decât parametrii misiunii, dedicând timp și puterea de procesare pentru a-l înțelege și nuanțele relației lor în curs de dezvoltare.

Recenzie Autonom, de Annalee Newitz

NPR: Autonom este plină de idei, tandrețe și atenție. Este un debut fascinant, strălucitor scris și construit. Totuși, în timp ce totul despre IA, biochimie și caracter este bine consolidat, multe aspecte legate de proprietatea intelectuală din lume nu prea țin la un control atent.

The Verge: Pentru un roman care pare făcut în primul rând pentru a explora idei, Autonom construiește o lume detaliată și texturată, deși persistă un pic prea mult în descrierea partidelor hackerspace și a modificărilor exotice ale corpului. În cele din urmă, stilul lui Newitz transformă Autonom într-un joc rapid de-a șoarecele și pisica amestecat cu un argument etic plin de pasiune.

Barnes and Noble: Autonom este o combinație de idei atât de complexă încât este greu să știi de unde să începi și chiar mai greu cum să ții discuția limitată la un singur lucru. Citind-o, vă va aduce aminte de Neuromantul lui Gibson. Ca majoritatea Cyberpunk-ului, sfârșitul este à la Pirus: nicio victorie clară pentru băieții buni, nici nu există bine definiți băieți răi, nimic altceva decât oameni în permutarea lor încercând să rezolve dezastrul pe care l-au creat în viețile lor mici.

Den of Geek: Autonom este o carte destul de brutală pe alocuri, dar nu este niciodată fără speranță. Explorează limitele idealismului și a bunelor intenții, dar de asemenea ni-l oferă pe Jack, un personaj care a ales o viață dificilă și periculoasă à la Robin Hood.

TOR: În ansamblu, Autonom este un debut fantastic. Intriga este rapidă și deșteaptă; personajele sunt complexe, au defecte și sunt uneori oribile. Conflictele sunt pline de zone gri și de autojustificări. Părțile din Stephenson și Gibson se simt în mod special, și aceasta este cu siguranță o carte care își cunoaște predecesorii în cyberpunk. Adevărata diferență este în refuzul lui Newitz de a ne oferi o soluție curată și simplă unui set de conflicte globale dezordonate, în schimb oferindu-ne indivizi, alegerile lor și un sentiment zdrobitor al imensității problemelor pe care le ridică capitalismul târziu.

———

Titlu: Autonom
Serie: N/A
Autor: Annalee Newitz
Data publicării: Aprilie 2019
Editură:
Nemira
Număr pagini: 304
Tip copertă: Broșată
Gen: Science fiction

Elefant » Libris » Cărturești »

NOTĂ
Poveste
Personaje
Univers
Stil de scris