Impactul pe care l-a avut Agatha Christie asupra literaturii nu poate fi supraevaluat. Cărțile, poveștile și piesele ei sunt esențiale pentru genul pe care îl reprezintă, și continuă să-i intrige pe cititorii din întreaga lume.

Cu toate acestea, imensitatea operelor sale poate fi intimidantă pentru unii, chiar dacă o citesc pentru prima, a doua sau a treia oară… Totuși, a scris singură 66 de romane…

Astfel, am preluat cazul și am adunat o listă cu cele mai bune 10 cărți de mister scrise de Agatha Christie. Indiferent dacă vor deveni pentru voi favorite personale sau nu, vă garantăm că veți descoperi o poveste captivantă în fiecare.

10. Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd?

Coperta Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd?, de Agatha Christie - DECĂRȚI.ROÎntr-o seară, Roger Ackroyd, un industriaş prosper dintr-un sătuc fictiv din Anglia, îi face confidenţe prietenului său, doctorul James Sheppard: văduva cu care urma să se căsătorească, doamna Ferrars, se sinucise pentru a se elibera de povara unui şantaj.

Într-o ultimă scrisoare, ea îi dezvăluie numele autorului acestui şantaj.

Dar la foarte puţin timp după primirea scrisorii încriminatorii, Roger Ackroyd este ucis cu o lovitură de pumnal. Iar faimoasa scrisoare dispare…

Un roman clasic – cartea îşi merită pe deplin faima.

—Irish Independent

Elefant » Libris » Cărturești »

9. Pericol la End House

Coperta Pericol la End House, de Agatha Christie - DECĂRȚI.ROVacanţa relaxantă petrecută de Hercule Poirot pe coasta din Cornwell ia o turnură neaşteptată când o cunoaşte pe tânăra şi atrăgătoarea Nick Buckley, căci Poirot are impresia că cineva încearcă să o ucidă pe Nick şi se hotărăşte să-i ofere protecţie.

Dar nici chiar ascunderea ei într-un azil nu îl împiedică pe asasin să facă o nouă încercare de a-i lua viaţa tinerei, aşa că Poirot trebuie să recurgă la subterfugii şi viclenie pentru a rezolva acest caz misterios.

O intrigă de nota 10 în unul dintre cele mai bune romane ale lui Christie.

— San Francisco Chronicle

Elefant » Libris » Cărturești »

8. Crima din Orient Express

Coperta Crima din Orient Express, de Agatha Christie - DECĂRȚI.ROUn afacerist american găsit mort într-un compartiment închis pe dinăuntru din luxosul Orient Express, douăsprezece lovituri de cuțit și doisprezece călători, toți suspecți. De data aceasta însă, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot nu mai este deloc nevinovată.

Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecințe tragice a avut un celebru caz de răpire și ucidere a unui copil asupra familiei acestuia și a altor apropiași. Iar în cele din urmă, va trebui să răspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă?

Cel mai fascinant și mai celebru caz al lui Hercule Poirot.

Elefant » Libris » Cărturești »

7. Ucigașul ABC

Coperta Ucigașul ABC, de Agatha Christie - DECĂRȚI.RO„Domnule Hercule Poirot, vă face o deosebită plăcere să dezlegați mistere care sunt prea complicate pentru neîndemânatica noastră poliție britanică, nu-i aşa? Dar e momentul să vedem, domnule Poirot cel isteţ, cât de isteţ sunteţi, de fapt.”

Scrisoarea anonimă este o provocare de maestru sau o farsă de prost-gust? Răspunsul devine evident când Alice Ascher este omorâtă în bătaie în magazinul ei din Andover.

Singurul indiciu aflat lângă cadavru este un fragment dintr-un ghid ABC. Teama lui Poirot este ca acum, după prima victimă al cărei nume începe cu prima literă din alfabet, urmează alte 25…

Elefant » Libris » Cărturești »

6. Zece negri mititei

Coperta Zece negri mititei, de Agatha Christie - DECĂRȚI.RO„Zece…” Zece străini sunt atraşi de un misterios U.N. Owen, într-o casă de pe o insulă izolată, din apropierea Devon-ului.

„Nouă… ” În timpul cinei, un mesaj înregistrat îi acuză pe fiecare în parte de câte o crimă, iar în final, în aceeaşi seară, unul dintre oaspeţi moare.

„Opt… ” Rupţi de lume din cauza unei furtuni violente şi urmăriţi de versurile unei vechi poezii pentru copii, care numără descrescător de la zece la zero, oaspeţii lui U.N. Owen încep, unul câte unul, să moară.

„Şapte…” Care dintre ei este criminalul? Oare va supravieţui cineva?

Scrisesem cartea Zece negri mititei pentru ca subiectul părea atât de complicat, încât m-a fascinat de la bun început. Zece oameni trebuiau să moară fără ca povestea să devină ridicolă, iar făptașul, evident. M-am apucat de scris după o planificare îndelungată și elaborată, iar rezultatul a fost satisfăcător. Subiectul era simplu, clar și derutant totodată, dar cu toate astea avea o explicație perfect logică; de fapt, era nevoie de un epilog care sa lămurească lucrurile.

— Agatha Christie

Elefant » Libris » Cărturești »

5. Cei cinci purceluși

Coperta Cei cinci purceluși, de Agatha Christie - DECĂRȚI.ROHercule Poirot se află în fața unui nou mister: de data aceasta, trebuie sa descâlcească ițele unui caz de crimă vechi de 16 ani.

Atunci, Caroline Crale a fost condamnată la moarte pentru uciderea soțului sau, excentricul artist Amyas, totul fiind considerat o crimă pasională.

Acum însă, Lucy, fiica rămasă orfană, vrea să descopere ce s-a întâmplat cu adevărat în ultimele clipe din viața părinților ei, convingându-l pe Poirot să-i dea o mână de ajutor. Și lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât exista nu unul, ci cinci posibili criminali.

În aproape fiecare titlu de Christie, punerea în scena implică un cerc restrâns de suspecți – un număr limitat de criminali potențiali din care sa aleagă.

O casă de țară, o navă, un tren, un avion, o insulă – toate acestea îi oferă un cadru care limitează numărul de potențiali ucigași și asigură faptul că în ultimul capitol nu va fi demascat un personaj total necunoscut.

Elefant » Libris » Cărturești »

4. Casa strâmbă

Coperta Casa strâmbă, de Agatha Christie - DECĂRȚI.ROPentru un observator întâmplător, familia Leonides părea cât se poate de fericita și unită.

Cu toate acestea, odată cu asasinarea lui Aristide Leonides, șeful familiei, legăturile dintre membrii supraviețuitori se dovedesc la fel de șubrede ca uriașul conac în care locuiesc.

În urma crimei, atmosfera claustrofobică a casei sporește suspiciunile fiecărei rude, până când aparența de familie iubitoare este spulberată de tristețe, suferință și secrete bine ascunse.

Elefant » Libris » Cărturești »

3. O crimă anunțată

Coperta O crimă anunțată, de Agatha Christie - DECĂRȚI.ROLocuitorii din Chipping Cleghorn sunt şocaţi de anunţul apărut în gazeta locală în care se spune sec: „Este anunţată o crimă care va avea loc vineri, 29 octombrie, la ora 18.30, la Little Paddocks”.

E oare o glumă copilărească? O invitaţie la o petrecere-surpriză? Sau o farsă menită să o îngrozească pe Letitia Blacklock, proprietara de la Little Paddock?

La ora stabilită, prietenii Letitiei, adunaţi la reşedinţa acesteia, constată că anunţul nu a fost o simplă glumă căci luminile se sting şi are loc, într-adevăr, o crimă. … iar Miss Marple nu poate să reziste tentaţiei de a face propria investigaţie, prin propriile metode.

Elefant » Libris » Cărturești »

2. Noapte nesfârșită

Coperta Noapte nesfârșită, de Agatha Christie - DECĂRȚI.ROCând Michael Rogers, un tânăr sărac, descoperă impresionanta casă de pe domeniul „Pământul Tiganului” şi o întâlneşte apoi pe frumoasa Ellie, moştenitoarea unei averi uriaşe, pare ca toate visele se pot transforma cu rapiditate în realitate.

Numai că Michael ignora avertismentele unei bătrâne ţigănci cu privire la blestemele care plutesc asupra locului şi răul începe să-şi facă simtită prezenţa…

Michael va trebui să învete în curând că „Pământul Tiganului” este locul în care „se întâmplă” accidente fatale.

Elefant » Libris » Cărturești »

1. Cortina: Ultimul caz al lui Poirot

Coperta Cortina: Ultimul caz al lui Poirot, de Agatha Christie - DECĂRȚI.ROCarierele de detectivi ale lui Hercule Poirot şi Hastings se apropie de sfârşit, iar ironia sorţii face ca cei doi prieteni să se întoarcă la Styles Court, frumosul conac de ţară unde, cu mulţi ani în urmă, au rezolvat primul lor caz.

Deşi micuţul belgian este de acum bătrân şi chinuit de artrită, celulele sale cenuşii funcţionează de minune.

Cu toate acestea, atunci când Poirot declară că unul dintre oaspeţii aparent inofensivi de la Styles este autorul a cinci crime, multă lume îi pune judecata la îndoială.

Numai Poirot ştie că trebuie să prevină cea de-a şasea crimă înainte de căderea cortinei – iar de data aceasta istoria nu se va mai repeta.

Elefant » Libris » Cărturești »